Epidural ili carski rez
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Feb 06, 2005 11:24 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Epidural ili carski rez
Trenutno sam u 35. nedelji trudnoce, sve je ok i vec smo pomalo nestrpljivi. Pre 4 godine sam zracena tokom terapije zbog Morbus Hodgkina. Sada sam u dilemi oko nacina porodjaja. Sigurno cu poslusati lekara u kojeg imam poverenja ali bih htela i vas da cujem Sta mislite o mojoj dilemi? . Pozdrav za sve
Ako je moguce,iskreno ja sam za prirodim putem da se zena porodi.
Bez obzira koliko je lekar strucan bas ne bi zelela da mi neko cacka oko kicme. A sekcija bas i ne jer ostaju oziljci posebno ako nemate nekog pa da odradi lepo tj. da pazi kad sije.
PS bol se brzo zaboravi kad ugledate malog andjela.
Bez obzira koliko je lekar strucan bas ne bi zelela da mi neko cacka oko kicme. A sekcija bas i ne jer ostaju oziljci posebno ako nemate nekog pa da odradi lepo tj. da pazi kad sije.
PS bol se brzo zaboravi kad ugledate malog andjela.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Majo........niko ne CHACHKA ljudima oko kicme bez razloga. U savremenom svijetu 95% zena se poradja ( vaginalno ) sa epiduralnom anestezijom i komplikacije vezane za aplikaciju epidurala/ spinala su vrlo, vrlo, vrlo rijetke. U mojoj bolnici sve carske rezove osim hitnih ( kada se beba mora poroditi u roku od 3 minute ) se rade u spinalu.
Dakle cackanje nije dobar termin za opis aplikacije regionalne anestezije...i takodje carski rez se radi istom tehnikom /ili vrlo slicno svuda u svijetu. I radi se zbog medicinskih indikacija, a ne zato sto pacijentkinja ne zeli da se poradja vaginalno, bar u Kanadi. Znam da se kod nas sve kupuje, pa i da postoje ginekolozi koji na listi procedura prodaju i carski rez, sto se protivi mom klinickom iskustvu, ali znate ono...svaka roba....
Srecno.
Dakle cackanje nije dobar termin za opis aplikacije regionalne anestezije...i takodje carski rez se radi istom tehnikom /ili vrlo slicno svuda u svijetu. I radi se zbog medicinskih indikacija, a ne zato sto pacijentkinja ne zeli da se poradja vaginalno, bar u Kanadi. Znam da se kod nas sve kupuje, pa i da postoje ginekolozi koji na listi procedura prodaju i carski rez, sto se protivi mom klinickom iskustvu, ali znate ono...svaka roba....
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jun 02, 2006 9:32 am
Ako nema indikacija za sekciju(carski rez) nemoj ga raditi.Koliko sam video po sajtovima a pogotovo kod nas tendecija je smanjenja broja sekcija sem ako stvarno ne postoji razlog za to.Ucestanost komplikacija posle sekcije su sve vece pa su cak po pojedinim bolnicama napravljeni konzilijumi koji odlucuju da li ce se ici na vaginalni porodjaj ili carski rez gde indikacije za cerski rez stvarno treba da su debelo obrazlozene od strane doktora koji to predlaze.Ne znam gde si planirala porodjaj u svakom slucaju uradi onako kako ti tvoj doktor predlozi mada je najbolje pustiti prirodu da odradi svoje!!!