Majka je uzimala xelodu, 2x5 tableta, pa 5+4, ciklus je trebalo da traje 14 dana, ali vec 12. dana vise nije mogla da uzima, izgubila je apetit, pocela da oseca mucninu, sve joj se gadilo, tako da ni lekove nije mogla da pije. pojavile su joj se rane u grlu, pa nije mogla da guta, a sto je najgore, imala je ucestale stolice, i po 15-20 dnevno. Sve to je dovelo do iznemoglosti, malaksalosti, tako da je u ponedeljak, 30.4. primila infuziju, a 1. i 2.5. bila na kucnom lecenju (takodje infuzija), da bi vec sledeceg dana, bila primljena u bolnicu. Tada je bila u jako losem stanju, ne secam se da sam je i posle nekadasnjih hemoterapija video tako iznemoglu, ali se vec do uvece njeno stanje malo popravilo, dijareja smanjena na manju meru, u petak je vec bila bolje, dok se za vikend stanje pogorsava i danas je jako lose, tako da sam ozbiljno zabrinut za njeno zdravlje.
Vec 8 dana prima infuziju, prakticno nista ne jede, telo je malaksalo, gubi minerale... iscrpljena je i vezana za krevet. Uzima loperamid, ali bez veceg efekta. Posto je stanje nepodnosljivo i ne zna se koliko ce jos da potraje, mora hitno da se reaguje, ali ja ne znam kako. Da li je moguce da je nesto drugo uzronik dijareje, posto je ocigledno da loperamid ne daje efekta, tj. cilja na nesto sto ovog puta nije u pitanju. Cuo sam da je cest slucaj da se od hemoterapije poremeti crevna flora, tako da se javi ili naglo skoci koncentracija kandide u njoj. Ima li neko ideju sta moze da bude?
Nezeljenji efekti - gubitak apetita, dehidratacija, dijareja
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Mar 16, 2012 12:01 pm
Re: Nezeljenji efekti - gubitak apetita, dehidratacija, dijareja
Crevna flora se obavezno poremeti citostaticima. Zato se preporucuje uzimanje probiotika 2x1 tableta dnevno. S obzirom da ima rane u ustima, takve iste rane su joj i u crevima i probavnom traktu. Neka ispira usta rastvorom kuvane vode, 0.5l, kasicica sode bikarbone i kasicica soli. Sto cesce neka bucka po ustima, to malo ublazava tegobe. Takodje supe iz kesice, po malo, a cesce da ne optereti stomak, a da nadoknadi gubitak soli i minerala. Potrazite u apoteci prah koji se rastvara u kuvanoj vodi, a sluzi da nadoknadi elektrolite. Ne mogu da se setim kako se zove taj prasak... Obavezno razgovarajte sa lekarom koji vodi Vasu majku, o eventualnom smanjenju doze xelode. Ne znam zasto loperamid ne deluje.... Mom ocu je pomagao. To sto je slaba i isrpljena nije ni cudo kad je na infuzijama stalno. Bice bolje, samo polako. Neka krene sa supama iz kesice, pa po malo baren pirinac i krompir, cesce, a manje i sredice se to. Pozdrav
aloevera gel od neke firme tompson je dobar floru, malo je skup
-
- Novi član
Hvala vam puno na odgovorima. Jutros u 9 mi je umrla majka. Uspeo sam samo na kratko da se cujem s njom nesto pre 8 i na putu do bolnice su mi javili. Jel potrebna obdukcija, cini mi se da lekari to izbegavaju.
moje saucesce, barem ste se potrudili
Primite moje najiskrenije saucesce. Zao mi je zaista.
Nece trebati obdukcija jer ona ima dijagnozu i vec je nedelju dana u bolnici. Obdukcija se radi kada je uzrok smrti nepoznat.
Nece trebati obdukcija jer ona ima dijagnozu i vec je nedelju dana u bolnici. Obdukcija se radi kada je uzrok smrti nepoznat.
Primite i moje najiskrenije saucesce!
-
- Novi član
Hvala puno svima