molim tumačenje nalaza biopsije tankog crijeva!

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
aberdojdedonke
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 24, 2006 5:41 pm

molim tumačenje nalaza biopsije tankog crijeva!

Post od aberdojdedonke »

uradio sam kompletne gastrointestinalne pretrage zbog problema sa gasovima i lošom probavom. svi nalazi (analiza krvi, gastroskopija, RTG želuca sa pasažom tankog crijeva i konačno, kolonoskopija) su bili uredni. prilikom kolonoskopije uzet je uzorak sluznice iz ileuma. nalaz sam preuzeo, ali moram jako dugo da čekam na svog doktora, pa bi mi puno značilo da mi protumačite:
Materijal upućen kao "sluznica ileuma" čine dvije sitne partikule tkiva, sivobjeličaste boje

Opis: Mikroskopski vidimo reprezentativnu partikulu sluznice ileuma resičaste površine. U jednom fokusu sluznica zaravnjena na račun uvećanog, reaktivnog, limfatičnog folikula sa svijetlim germinativnim centrom i brojnim makrofazima.

U lamini propriji prisutan bogat upalni infiltrat mješovitog tipa, sa predominacijom plazma stanica, uz koje se nalazi veliki broj eozinofilnih granulocita, 32 na 1 velikom vidnom polju.

Upalni infiltrat distribuisan transmukozno, sa propagacijom kroz muskularis mukozu.

Kriptalna arhitektonika uredna.

Morfološku sliku potrebno korelirati sa kliničkom, labaratorijskim i endoskopskim nalazom.

hvala puno!
Odgovori