Karta kombinovanja hrane

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Ovakvo kombinovanje hrane nije zvanicno preporuceno, niti se generalno u naucnim krugovima smatra da ima nekog efekta.

Ono sto se svima preporucuje je da jedu manje obroke 5-6 puta dnevno i da najveci procenat tih obroka cini fabricki nepreradjena hrana, sa razumnim odnosom ugljenih hidrata (40-50% ukupnih kalorija), belancevina (25-30%) i masti (25-30%, od toga bar 2/3 nezasicenih masti).

Razne vrste biljaka i zivotinja sadrze razne supstance koje mogu da stvore stetna jedinjenja kada se nadju zajedno u probavnom traktu. S druge strane, nekada supstanca iz jedne vrste hrane blokira apsorpciju hranljivih supstanci iz druge hrane, a nekada poboljsava tu apsorpciju. Kombinovanje hrane na taj nacin ima smisla.

Tako vitamin C iz paprike poboljsava apsorpciju gvozdja iz zelene salate, pa ima smisla praviti mesanu salatu od ove dve vrste. Ako ne jedete meso, potrebno je da kombinujete legume (pasulj, grasak) sa zitaricama, jer imaju komplementarne amino kiseline koje izgradjuju kompletne proteine koje bi inace morali unositi kroz meso.

Da biste sto bolje iskoristili kalcijum iz mleka, nemojte ga piti uz cokoladu ili povrce kao sto su spanac ili blitva, jer oksalna kiselina vezuje kalcijum i stvara nerastvorljivi kalcijum oksalat koji se ne moze apsorbovati u organizam, ali se cesto talozi u bubrezima i stvara pesak ili kamen.

Tanini koji se nalaze u caju i nekim vockama (grozdje, nar) mogu da izazovu dijareju i nadimanje kada se kombinuju sa morskim plodovima.
DanijelaPe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 24, 2009 8:51 pm

Post od DanijelaPe »

Mogu i ja???Hvala unapred Cicko.
cicko micko
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 31, 2009 7:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

kombinovanje hrane

Post od cicko micko »

moze, svakako...
samo, da ne pisem svakom posebno, posaljite mi prvo vas e-mail na pp (privatna poruka), a ja cu vam proslediti...
danica123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 24, 2009 3:58 pm

Post od danica123 »

Dobar dan svima,evo nekolilo dana citam malo stvari iz moje struke,uocavam problematiku...
Jako bih volela da mi neko posalje PP ,tabelu kombinovanja namirnica.Nemojte se zezati sa ne proverenim stvarima.Shvatite ZDRAVLJE ULAZI NA USTA!
Zar je toliko tesko otici kod nutricioniste,popricati i dobiti smrnice sto se tica namirnica,kombinacija i sl.Vase zdavlje je u pitanju!
nutricionista
cicko micko
Stalni član
Stalni  član

Post od cicko micko »

ne znam u cemu je problem...jede se sve sto i obicno...a ti kombinujes ili ne kombinujes, zavisi od tebe...i ne moras se bas 100% toga pridrzavati!
svakako se primeti da nema nadimanja,a i da se hrana brze vari...
i sto je najbolje, ne mora nista da se izbacuje iz ishrane!
cicko micko
Stalni član
Stalni  član

Post od cicko micko »

Evo predloga literature za one koji su zainteresovani za ovaj nacin ishrane, a gde se posvecuje paznja kombinovanju namirnica u ishrani:

ABC ZDRAVLJA I ZDRAVE ISHRANE-Milica Stojanović,
TAJNE PRAVILNE ISHRANE 1/2-Georgij Nazarov,
BIBLIJA OPTIMALNE ISHRANE-Patrik Holford,
ZDRAVI I VITKI 1/2-Harvi i Merilin Dajmond,
ISHRANA ZA NOVI MILENIJUM-Džon Robins,
MAKROBIOTIKA- Zdravlje u tanjiru- Emira Karabeg i Milica Šibalić,
SPASITE SVOJE TELO-Katerin Kusmin.

Ukoliko ukapiram kako da ubacim fotku :roll: , mocicete slikovito da vidite kako G.Nazarov predlaze kombinovanje hrane...
cicko micko
Stalni član
Stalni  član

Post od cicko micko »

...do tada evo linka gde mozete procitati koje su tipicne greske u nasoj ishrani.

http://www.freedomfight.net/Aktuelnosti/Nazarov.htm
Korisnikov avatar
Dj.Olivera
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm

Post od Dj.Olivera »

cicko micko
Stalni član
Stalni  član

Post od cicko micko »

Slika

"Tajne pravilne ishrane 1.", Georgij Nazarov, Beograd : Grafiprof, 2004 godine
continum2004
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 10, 2011 9:57 am

Re:

Post od continum2004 »

Neskoo napisao:To je to generalno, ali cicko-micko ima tacno razvrstano po grupama sta i kako se kombinuju odredjene namirnice po grupama, bas ono sto sam i zamolio da mi se posalje, a sada je imam i ja hvala cicko-micko

Vrlo sam zainteresovana za razdvajanje hrane,pa bi mogli da posaljete i meni tabelu...please :D :lol:
Pcelica_mala
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 04, 2011 9:07 pm

Re: Karta kombinovanja hrane

Post od Pcelica_mala »

Jako zanimljivo! Ja vec dugo to trazim.. Cicko micko poslala sam ti pp, pls posalji i meni tu kartu ako ti nije tesko.. :)
hvala :)
lily1989
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 11, 2012 11:14 pm

Post od lily1989 »

Molim vas, molim vas, molim vas posaljite i meni... :) [email protected]
istrazivac_gluposti
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 11, 2011 11:30 am

Post od istrazivac_gluposti »

Vidim ima raznih komentara, bilo bi dobro kada bi se ukljucio neki nutricionista u razgovor. Da cujemo i njegovo misljenje.
arlto
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 25, 2012 8:16 pm
Kontakt:

Post od arlto »

Verovatno smo te udavili Cicko Micko, ali i ja bih da dobijem tu tabelu, ako nije problem. [email protected]
Hvala
www.arlto.com Online prodaja opreme za mobilne telefone
Odgovori