Dojenje deteta i planiranje nove trudnoće

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
ivanapopovic24
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 16, 2012 8:51 am

Dojenje deteta i planiranje nove trudnoće

Post od ivanapopovic24 »

Sada sam prvi put u drugom stanju, do začeća je došlo baš kada smo planirali i sve je u redu sa našim zdravljem, mojom trudnoćom i dosadašnjim razvojem bebe. Želeli bismo drugo dete što pre posle prvog, da ga začnem kad prvo dete napuni 9 ili 10 meseci, da bi razlika između dece bila što manja, a da bih se mogla oporaviti od porođaja i dojiti prvo dete što duže. Znam da bi trebalo prestati dojiti kad bih ponovo ostala u drugom stanju. Čitala sam iskustva sa foruma i neke žene su nakon porođaja dobile 1. menstruaciju za par meseci, a neke i za godinu i po dana. Zanima me da li hormon prolaktin, koji se pojačano luči za vreme dojenja, kod nekih žena sprečava da dođe do menstruacije i do ovulacije, ili, ako se javi menstruacija dok žena još doji, to sigurno znači da ima i ovulaciju i da je opet plodna? Da li bih mogla namernim prestankom dojenja izazvati da brže dobijem menstruaciju, tj. da što pre opet mogu zatrudneti? Imam 27 godina i do sada nikakvih ginekoloških problema, redovan ciklus na 27 dana od 11. godine.
Zamolila bih da mi neko stručan odgovori na ovo pitanje.
Odgovori