interakcija kontraceptivne pilule sa drugim lekovima
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
interakcija kontraceptivne pilule sa drugim lekovima
Pocela sam da pijem kontraceptivne pilule ovog meseca(u pitanju su Lyndinette20). I do sada nisam uzimala nikakve lekove sa strane. Medjutim,lekar mi je juce prepisao da zbog ubrzanog pulsa neko vreme uzimam 2xpo pola tablete Propranolol-a. Zanima me da li ce to umanjiti efikasnost kontraceptivne pilule? Unapred hvala. 

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 7:04 pm
Re: interakcija kontraceptivne pilule sa drugim lekovima
Da li su vam uradili kakve analize? Holter EkG-a, ispitali štitastu žlezdu(TSH,FT4,FT3)?melpomen4 napisao:Pocela sam da pijem kontraceptivne pilule ovog meseca(u pitanju su Lyndinette20). I do sada nisam uzimala nikakve lekove sa strane. Medjutim,lekar mi je juce prepisao da zbog ubrzanog pulsa neko vreme uzimam 2xpo pola tablete Propranolol-a. Zanima me da li ce to umanjiti efikasnost kontraceptivne pilule? Unapred hvala.
Holter mi je zakazan za pocetak juna. Sa hormonima štitaste žljezde je sve ok, po analizi krvi koju sam radila pre nekih mesec dana, sutra cu odraditi i ultrazvuk iste, pa ću se javiti ako bude nekih promena. Inače, mene zanima da li ja smem da kombinujem kontraceptivne pilule i propranolol? da li ovi lekovi utiču međusobno na efikasnost jedan drugog? Inače, imam 21 godinu.
Ti lekovi mogu istovremeno da se koriste,nemaju interakcije,budite bez brige.(mr ph)
-
- Aktivan član
Ne bih se složio...gloria2 napisao:Ti lekovi mogu istovremeno da se koriste,nemaju interakcije,budite bez brige.(mr ph)
Lekovi čiji učinak pojačava oralna hormonska kontracepcija su: kortikosteroidi, teofilin, alprazolam, hlordiazepoksid, diazepam, nitrazepam, triazolam, ciklosporin, propranolol
Pozz od Dr med

-
- Aktivan član
Pošto uzimate malu dozu propranolola mislim da ne bi trebalo da bude problema zbog interakcije propranolola i oralnih kontracepptiva, eventualno ako budete imali kakvih smetnji doza propranolola može da se smanji...melpomen4 napisao:Holter mi je zakazan za pocetak juna. Sa hormonima štitaste žljezde je sve ok, po analizi krvi koju sam radila pre nekih mesec dana, sutra cu odraditi i ultrazvuk iste, pa ću se javiti ako bude nekih promena. Inače, mene zanima da li ja smem da kombinujem kontraceptivne pilule i propranolol? da li ovi lekovi utiču međusobno na efikasnost jedan drugog? Inače, imam 21 godinu.
Pozzz

Koliko se sećam pitali ste da li propranolol umanjuje efikasnost pilule,ne umanjuje!Interakcije u ovom slučaju se odnose na propranolol,ali doza je mala,pa može još da se smanji eventualno.
-
- Aktivan član
Nije majka tukla sina što je pogrešio, nego što se pravdao (vadio...)... Pozzzzgloria2 napisao:Koliko se sećam pitali ste da li propranolol umanjuje efikasnost pilule,ne umanjuje!Interakcije u ovom slučaju se odnose na propranolol,ali doza je mala,pa može još da se smanji eventualno.

Izvinjavam se, sveznajući ,savršeni "zli doktore",pogrešila sam, neću više nikad ništa komentarisati... 

-
- Aktivan član
E tako je već boljegloria2 napisao:Izvinjavam se, sveznajući ,savršeni "zli doktore",pogrešila sam, neću više nikad ništa komentarisati...

Pozz

MELPOMEN 4,
jel ti taj ubrzan puls poceo od kad koristis oralnu kontracepciju ili je bio prisutan i pre toga? Pitam jer sam ja imala slican problem kao posledicu uzimanja mercilona (naravno, ginekolog kaze da sam umislila:) )
jel ti taj ubrzan puls poceo od kad koristis oralnu kontracepciju ili je bio prisutan i pre toga? Pitam jer sam ja imala slican problem kao posledicu uzimanja mercilona (naravno, ginekolog kaze da sam umislila:) )