interakcija kontraceptivne pilule sa drugim lekovima

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
melpomen4
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 17, 2012 1:46 pm

interakcija kontraceptivne pilule sa drugim lekovima

Post od melpomen4 »

Pocela sam da pijem kontraceptivne pilule ovog meseca(u pitanju su Lyndinette20). I do sada nisam uzimala nikakve lekove sa strane. Medjutim,lekar mi je juce prepisao da zbog ubrzanog pulsa neko vreme uzimam 2xpo pola tablete Propranolol-a. Zanima me da li ce to umanjiti efikasnost kontraceptivne pilule? Unapred hvala. :)
Zli doktor
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 7:04 pm

Re: interakcija kontraceptivne pilule sa drugim lekovima

Post od Zli doktor »

melpomen4 napisao:Pocela sam da pijem kontraceptivne pilule ovog meseca(u pitanju su Lyndinette20). I do sada nisam uzimala nikakve lekove sa strane. Medjutim,lekar mi je juce prepisao da zbog ubrzanog pulsa neko vreme uzimam 2xpo pola tablete Propranolol-a. Zanima me da li ce to umanjiti efikasnost kontraceptivne pilule? Unapred hvala. :)
Da li su vam uradili kakve analize? Holter EkG-a, ispitali štitastu žlezdu(TSH,FT4,FT3)?
melpomen4
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 17, 2012 1:46 pm

Post od melpomen4 »

Holter mi je zakazan za pocetak juna. Sa hormonima štitaste žljezde je sve ok, po analizi krvi koju sam radila pre nekih mesec dana, sutra cu odraditi i ultrazvuk iste, pa ću se javiti ako bude nekih promena. Inače, mene zanima da li ja smem da kombinujem kontraceptivne pilule i propranolol? da li ovi lekovi utiču međusobno na efikasnost jedan drugog? Inače, imam 21 godinu.
gloria2
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 3:05 pm

Post od gloria2 »

Ti lekovi mogu istovremeno da se koriste,nemaju interakcije,budite bez brige.(mr ph)
Zli doktor
Aktivan član
Aktivan član

Post od Zli doktor »

gloria2 napisao:Ti lekovi mogu istovremeno da se koriste,nemaju interakcije,budite bez brige.(mr ph)
Ne bih se složio...
Lekovi čiji učinak pojačava oralna hormonska kontracepcija su: kortikosteroidi, teofilin, alprazolam, hlordiazepoksid, diazepam, nitrazepam, triazolam, ciklosporin, propranolol
Pozz od Dr med
:wink:
Zli doktor
Aktivan član
Aktivan član

Post od Zli doktor »

melpomen4 napisao:Holter mi je zakazan za pocetak juna. Sa hormonima štitaste žljezde je sve ok, po analizi krvi koju sam radila pre nekih mesec dana, sutra cu odraditi i ultrazvuk iste, pa ću se javiti ako bude nekih promena. Inače, mene zanima da li ja smem da kombinujem kontraceptivne pilule i propranolol? da li ovi lekovi utiču međusobno na efikasnost jedan drugog? Inače, imam 21 godinu.
Pošto uzimate malu dozu propranolola mislim da ne bi trebalo da bude problema zbog interakcije propranolola i oralnih kontracepptiva, eventualno ako budete imali kakvih smetnji doza propranolola može da se smanji...
Pozzz :roll:
gloria2
Aktivan član
Aktivan član

Post od gloria2 »

Koliko se sećam pitali ste da li propranolol umanjuje efikasnost pilule,ne umanjuje!Interakcije u ovom slučaju se odnose na propranolol,ali doza je mala,pa može još da se smanji eventualno.
Zli doktor
Aktivan član
Aktivan član

Post od Zli doktor »

gloria2 napisao:Koliko se sećam pitali ste da li propranolol umanjuje efikasnost pilule,ne umanjuje!Interakcije u ovom slučaju se odnose na propranolol,ali doza je mala,pa može još da se smanji eventualno.
Nije majka tukla sina što je pogrešio, nego što se pravdao (vadio...)... Pozzzz :wink:
gloria2
Aktivan član
Aktivan član

Post od gloria2 »

Izvinjavam se, sveznajući ,savršeni "zli doktore",pogrešila sam, neću više nikad ništa komentarisati... :wink:
Zli doktor
Aktivan član
Aktivan član

Post od Zli doktor »

gloria2 napisao:Izvinjavam se, sveznajući ,savršeni "zli doktore",pogrešila sam, neću više nikad ništa komentarisati... :wink:
E tako je već bolje :wink:
Pozz :) :) :)
abronosa
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 07, 2012 6:19 pm

Post od abronosa »

MELPOMEN 4,
jel ti taj ubrzan puls poceo od kad koristis oralnu kontracepciju ili je bio prisutan i pre toga? Pitam jer sam ja imala slican problem kao posledicu uzimanja mercilona (naravno, ginekolog kaze da sam umislila:) )
Odgovori