Fiksna proteza za izbocene zube
Fiksna proteza za izbocene zube
imam usku gornju i donju vilici, gornji zubi su mi izboceni a donje su uvuceni ka nazad, razmisljam da stavim fiksnu protezu, ali neki su mi rekli da mi nece biti koristi od proteze posto se zubi nemogu siriti , vec treba da izvadim cetvorke, a nezelim ih vaditi, moze li mi neko reci dal se mogu zubi srediti bez vadjenja cetvorke, hvala unapred. (izvinjavam se zbog mogucih gramatskih gresaka)
Re: Fiksna proteza za izbocene zube
volio bih da mi neko koje vadio cetvorke da mi kaze dali je vredelo vaditi zdrave zube, dali se puno vidi da fale dva zuba, i dali su zadovoljni rezultatima?
imam jos jedno pitanje, kad smo kod vadjenja zuba, dali bi vadjenje umnjaka umesto cetvorki bilo dovoljno da se zubi rasire?
imam jos jedno pitanje, kad smo kod vadjenja zuba, dali bi vadjenje umnjaka umesto cetvorki bilo dovoljno da se zubi rasire?
Evo, ja sam pre nošenja fiksnog ortod. aparat imala sličnu, ako ne i istu sitauciju sa zubima, pa ću ti reći i iz ličnog iskustva i kao stomotolog.
Vađene su mi gornje četvorke još kao tinejdžerki i odmah sam počela sa nošenjem fiksne protezice. Naravno da je vredelo. Ostali zubi su lepo zauzeli mesto i nema 'šupljine'.
Svaki slučaj je zaseban, pa ako ti je specijalista ortodoncije rekao da je vađenje četvorke jedino rešenje, verujem da je tako. Ne znam koliko godina imaš tačno, ali verujem da nisi malo dete kada se mnogi ortodontski problemi mogu rešiti relativno lako, čak i bez nošenja fiksne proteze. Čak i ako si u 20-ima ili stariji, fiksnom je moguće dosta toga rešiti, jedino je preces sporiji, ali i dostižan. Četvorke su zubi koje se najčešće vade iz ortodontskih razloga. Razlog je taj što, kada se stvori prostor, prednji zubi imaju tendenciju da se kreću distalno, tj. prema nazad, a zubi iza četvorki mezijalno, tj. prema napred. Tako da pravljenje prostora u predelu četvorki najbrže rešava problem. Osim toga, dok zubi ne ispune prazan prostor, 'rupa' se ne vidi pri govoru, često su ti zubi pokvareni i endodontsko lečenje je često komplikovano zbog karakteristika korenova, itd. Vađenje umnjaka neće rasteretiti teskobu u željenoj meri, jer bočni zubi se neće tada pokrenuti ka nazad jer su znatno veći od prednjih i imaju po tri korena. Kod fiksne proteze se oni zbog toga moraju i koristiti kao uporište za pokretanje ostalih zuba.
Nadam se da sam malo razjasnila problem.
Vađene su mi gornje četvorke još kao tinejdžerki i odmah sam počela sa nošenjem fiksne protezice. Naravno da je vredelo. Ostali zubi su lepo zauzeli mesto i nema 'šupljine'.
Svaki slučaj je zaseban, pa ako ti je specijalista ortodoncije rekao da je vađenje četvorke jedino rešenje, verujem da je tako. Ne znam koliko godina imaš tačno, ali verujem da nisi malo dete kada se mnogi ortodontski problemi mogu rešiti relativno lako, čak i bez nošenja fiksne proteze. Čak i ako si u 20-ima ili stariji, fiksnom je moguće dosta toga rešiti, jedino je preces sporiji, ali i dostižan. Četvorke su zubi koje se najčešće vade iz ortodontskih razloga. Razlog je taj što, kada se stvori prostor, prednji zubi imaju tendenciju da se kreću distalno, tj. prema nazad, a zubi iza četvorki mezijalno, tj. prema napred. Tako da pravljenje prostora u predelu četvorki najbrže rešava problem. Osim toga, dok zubi ne ispune prazan prostor, 'rupa' se ne vidi pri govoru, često su ti zubi pokvareni i endodontsko lečenje je često komplikovano zbog karakteristika korenova, itd. Vađenje umnjaka neće rasteretiti teskobu u željenoj meri, jer bočni zubi se neće tada pokrenuti ka nazad jer su znatno veći od prednjih i imaju po tri korena. Kod fiksne proteze se oni zbog toga moraju i koristiti kao uporište za pokretanje ostalih zuba.
Nadam se da sam malo razjasnila problem.

hvala puno na odgovoru, dobro si obijasnila a i ubedljivo. ja imam 18 godina, hteo sam ranije da sredim protezu, ali nisam hteo da vadim cetvorke jer mi je bilo zao da vadim zdrave zube, sledece nedelje idem na pregled pa ako to bude jedino resenje onda cu ih izvaditi. imam samo jos jedno pitanje, meni su donji umnjaci izbili i to ukrivo a gornji jos nisu, pa me zanima hoce li oni praviti problem kad izbiju dok imam protezu pa da cekam da najpre izbiju il da nebrinem oko toga?
hvala puno
hvala puno

Položaj tih neizniklih zuba će se videti na ortopan snimku (veliki snimak svih zuba), na koji će te uputiti ortodont, a sve da bi pravilno isplanirao terapiju. U zavisnosti od njihovog položaja, možda će se odlučiti i na njihovo vađenje pre stavljanje proteze. Ako su zbog nedostatka mesta za nicanje impaktirani (zadržani u kosti) i nepravilno postavljeni, mogu i nakon skidanja proteze da sve poremete i stanje vrate na staro. Isto važi i za te iznikle, a krivo postavljenje donje umnjake. U svakom slučaju, ta odluka je na specijalisti ortodoncije. Pozz