lecenje povisenog krvnog pritiska 20 godisnjaka

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Џавахарлал
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 06, 2011 6:52 pm

lecenje povisenog krvnog pritiska 20 godisnjaka

Post od Џавахарлал »

pozdrav , imam 22 godine. tek sam sada video da postoji tema slicnog naziva.
ali kako smatram da je moj upit specifican, odlucio sam se da otvorim novu.

naime, slucajno , bez ikakvih tegoba, doktor mi je otkrio hipertenziju pre nekih godinu dana.
gornji pritisak je bio oko 165 a donji blizu 100 .
preporucio mi je da uzimam propranolol.

lek pijem dva puta dnevno ( 2x20 mg), pritisak sam kontrolisao koliko toliko redovno, i gotovo uvek je ispod 140 (koliko razumem to je prihvatljiva granica)

mene zanima posto sam jako mlad:
da li ikakve stetne posledice moze imati prekomerno konzumiranje alkohola zajedno sa ovim lekom? ne svakodnevno prekomerno / recimo vikendom , kao i uzivanje jedne do dve konzerve piva svaki dan, ili svaki drugi.

takodje , doktor mi je preporucio i bromazepam( kao dodatak za propranolol) ,ali njega ne uzimam odredjeno vreme.
zanima ukoliko pocnem da uzimam ga ponovo-da li moze sa njime da neke negativne posledice ima uzivanje marihuane povremeno? to nisam bio u mogucnosti da upitam doktora, zbog specificne situacije[jer mi je blizak rod :) ]

hvala na razumevanju i nadam se da ce neko ko je dobar iz farmakologije mi ovo pojasniti.
Odgovori