Pitanje za starije kolege

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
suncica11
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 15, 2011 11:27 pm

Pitanje za starije kolege

Post od suncica11 »

Htela sam da pitam iskusnije kolege kako da resim ovaj problem za ubuduce... Naime, prvi put u zivotu sam radila popravku zuba 48, bilo je jako puno pljuvacke, jako puno, uprkos vaterlonama, te sam morala da ih menjam dosta cesto, sto pacijentu nije bilo bas najprijatnije, zatim je koleginica morala da ekartira jezik da bih ja mogla levom rukom da ekartiram obraz a desnom da radim, bas je bilo nezgodno... Pa me zanima kako sve to obaviti jednostavnije u slucaju kada nema koferdama? :) Unapred zahvalna vasa mlada neiskusna koleginica :)
whitesmile
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 2:10 am

Re: Pitanje za starije kolege

Post od whitesmile »

suncica11 napisao:Htela sam da pitam iskusnije kolege kako da resim ovaj problem za ubuduce... Naime, prvi put u zivotu sam radila popravku zuba 48, bilo je jako puno pljuvacke, jako puno, uprkos vaterlonama, te sam morala da ih menjam dosta cesto, sto pacijentu nije bilo bas najprijatnije, zatim je koleginica morala da ekartira jezik da bih ja mogla levom rukom da ekartiram obraz a desnom da radim, bas je bilo nezgodno... Pa me zanima kako sve to obaviti jednostavnije u slucaju kada nema koferdama? :) Unapred zahvalna vasa mlada neiskusna koleginica :)

Draga koleginice,postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti paznju:

1.Pacijent moze sam od sebe "per se" imati povecano lucenje pljuvacke,sialorrhoe,i tada je potrebna prethodna premedikacija kako bi se salivacija smirila,

2.Pojacano lucenje pljuvacke moze se desiti i kod uzimanja pojedinih lekova (aminofilin,zatim za parkinsonizam,za pojedina psihijatrijska oboljenja),sijalogognih supstanci (kiseli napici,kisela,ljuta,zacinjena hrana uopste),stimulansi (grupa ksantina-kofein,teobromin,teofilin,i derivati),trudnoca,

3.Postojanje bilo kakvih iritativnih lezija u usnoj duplji,pocev od banalnih-ostre ivice zuba usled frakture ili neadekvatne obrade ispuna,ili bilo kakvog stomatoloskog rada koji ima efekte stranog tela,do ozbiljnijih-bele promene razne etiologije,akutne virusne i bakterijske infekcije koje ne moraju biti primarno u usnoj duplji,

4.Ono sto je najcesce-STRAH od stomatoloske intervencije.Bez obzira na uzrast,pol,pozitivna i negativna iskustva,stomatoloska intervencija vrlo cesto podrazumeva povecanu aktivnost pljuvacnih zlezda usled straha,direktno,ili drugih emocija povezanih sa strahom,koje mogu biti od vrlo blagih,do izrazenih.

Moja topla preporuka bi bila da uzmete detaljnu anamnezu,i korigujete ono sto se moze korigovati:

-savetuje se pacijentu da se stomatoloska intervencija,ako je moguce,odlozi do prestanka svih akutnih oboljenja,bilo da su ona sistemska i zahtevaju konsultaciju sa drugim medicinskim granama,ili oboljenja i stanja usne duplje,kada se prvo ona lece-evo i lepog primera da stomatolozi nisu samo "egzekutori" ili izvrsioci radova,vec i oni,koji ce takodje nalaze na prvoj liniji medicinskog delovanja-ovo moze biti i dokaz da je stomatolog onaj KOJI SE BRINE I ZA OPSTE STANJE ZDRAVLJA PACIJENTA,A NE SAMO ZA RUTINU STOMATOLOSKE INTERVENCIJE,
-da se stomatoloska intervencija zakaze posle obroka,kada je pacijent sit,i mirisni nadrazaji koji izazivaju povecano lucenje pljuvacke su minimalni,ali ne i odmah po obroku,jer to moze izazvati suprotan efekat-mucninu,i povecano lucenje pljuvacke.Optimalno oko 1 sat po obroku,
-savetuje se da pacijent prethodno ne koristi stimulativne supstance-kofein-kafa ce posle :) ali i bilo koje druge hrane i pica sa stimulativnim dejstvom-koka-kola,energetski napici (guarana,red bull...),pizza,kurkuma,origano,aperitivi,caj od nane,zvakace gume...
-NAJBITNIJE JE PACIJENTA OPUSTITI,I BITI I SAM OPUSTEN U TOKU STOMATOLOSKE INTERVENCIJE.Ovo je NAJVAZNIJE,NAJTEZE ALI I NAJCESCE SREDSTVO KOJE DAJE NAJBOLJE REZULTATE.

Ovo je u najkracem,tako da imajte u vidu i vase stomatolosko znanje.A ne brinite za vestine-one se sticu vremenom,i nemojte se osecati obeshrabrenom-svi smo se borili sa pljuvackom,i borimo se i dan danas.

Puno pozdrava,i pisite iskustva.
suncica11
Novi član
Novi član

Post od suncica11 »

Hvala vam od srca!!! Bas ste se lepo potrudili da mi odgovorite :) :)
suncica11
Novi član
Novi član

Post od suncica11 »

Drage kolege, opet imam pitanjce... Ovog puta je vezano za moj zub...
Pre nekoliko godina mi je radjena plomba na zubu 12. Od samog pocetka je takva da ima deo koji prosijava i izgleda kao da je karijes, a nije... Ne razumem zasto je to tako... Otisla sam kod kolege da mi to sredi, i asistentkinja mu je savetovala da skine sa vestibularne strane malo gledji, i onda da stavi kompozit, ali nije nista postigao sa tim... Ne znam kako to da sredim, bas mi je stalo do zuba i pazim ih i cuvam, a ovo estetski bas ne izgleda lepo, uvek misle da je karijes :) Hvala unapred!
Odgovori