ranije sam imao problema sa helikobakter-om (svakodnevne gorusice, mucnine prilikom voznje, nadutost...).
to je dosta dugo trajalo, intenzivno mozda par godina a ukupno oko 5-6 godina.
uzimanje ranisana, omeprola itd mi nista nije pomoglo.
uradio sam sledece stvari (na nagovor lekara i posle čitanja nekih internet stranica) i to sam apsolutno izlecio:
1. izbacio sam iz upotrebe sve od mente (caj od nane, mentol bombone...)
2. izbacio sam iz upotrebe zvakace gume
3. izbacio sam iz upotrebe paradajz
4. smanjio sam pohovana jela i zaprske
5. koristio sam 14 dana lek Controloc
ne znam sta je od ovih stvari pomoglo, ali vise gorušicu nisam sreo nikada! totalno sam se rešio problema gore opisanih.
ALI..........
pre oko godinu dana počelo je nešto da me muči a sada je to sve češće i "jače".
Naime, prilikom uzimanja slatkiša osećam bolove na levoj strani (skroz levo, ispod rebara), gore,negde na nivou želuca ali levo.
Ti bolovi se javljaju 3-5 minuta posle uzimanja sledećih stvari: kolači (kupljeni, domaći slavski kolači itd), mlečne čokolade, zašećerene kafe, čajevi,...
Bolovi se NE javljaju ako jedem recimo: voće, džemove, 3u1 kafice...
Ono što mi je prvo palo na pamet je želudac ali ja one probleme gore opisane nisam više imao a osim toga bolovi se javljaju na levoj strani baš dosta udaljeno od želuca.
Posle mi je palo na pamet da nije pankreas.
Uradio sam krvnu sliku i svi apsolutno svi rezultati bili su idealni. a doktor mi je rekao, ako je panrkeas mora jedan od rezultata krvi i mokraće da pokazuje povećanje (nešto na a...) ali to nije bio slučaj.
Ostaje mi da uradim ultrazvuk i gastroskopiju (sumnjam da ću imati hrabrosti to da uradim).
Bolovi su sledeći: neuogdno tinjanje tj dug a slab bol, retko i kao probod nožem ali to baš retko, neugodnosti prilikom savijanja napred, nazad ili levo desno tj. kao da tu imam neku kuglu ili kao da nešto tu stoji na levoj strani, veoooma neugodno, neki put pulsiranje, neki put "krckanje" kao da krckaju koske, hrskavica... i retko problemi prilikom disanja kao neki problemi sa dijafragmom...
Bolovi su dakle ISKLJUČIVO KADA JEDEM SLATKO. OSTALE STVARI KISELE; LJUTE; SLANE mogu da jedem i ne smetaju mi!
VEOMA BRZO REAGUJE POSLE UZIMANJA SLATKOG A TI PROBLEMI TRAJU SAT, DVA A AKO POJEDEM MALO VIŠE TRAJU I DANIMA.
KADA UOPŠTE NE UNOSIM SLATKO (KAO PROŠLE CELE NEDELJE) SVE JE U REDU!
ako bar malo pojedem slatko (pre neki dan sam uzeo jedno ćošče od čokolade koje je 3milimetra, osetio sam opet iste probleme posle 5 minuta!!!
PLEASE HELP!
Gastroenterolozi vrte očima i smatraju problem "totalno nespecifičnim" (citiram poznatog doktora kod koga sam bio i dobro platio) i ne znaju kako to da reše.
problemi i bolovi iskljucivo posle uzimanja slatkisa...
Re: problemi i bolovi iskljucivo posle uzimanja slatkisa...
imam isti problem posle slatkog i posle jaja ili radio sam uz jetre i zuci sve je ok ne znam sta bi moglo biti