Pre tačno nedelju dana izvršena mi je apikotomija na četvorci gore desno zbog ciste. Operacija je prošla uspešno, nisam osećao nikakve bolove, međutim, hirurg mi je napomenuo da je morao da "reže" dublje nego što je inicijalno zaključio na osnovu snimka tog zuba. Razlog - proces je napredovao do sinusa (ako sam ga dobro razumeo), tako da mi je odmah posle operacije napomenuo da će zarastanje biti duže nego što je planirano. Prepisan mi je antibiotik koji ću prestati da uzimam desetog dana nakon operacije.
E, sad, posle operacije taj hirurg mi je rekao da se pridržavam uobičajenih rutina za postoperativni oporavak od apikotomije: stavljanje hladnih obloga u prvih 12 sati nakon intervencije, izbegavanje preterano toplih jela i napitaka, izbegavanje čvrste hrane i slično.
Takođe, tada mi je rekao da nema pušenja posle operacije. Tada se nisam preterano udubljivao u značenje toga, ali kada sam sutradan ujutru otišao na pregled pitao sam hirurga koliko sati ili dana traje ta zabrana pušenja. Odgovor je bio: MESEC DANA?!
Naravno, uvek sam ozbiljno shvatao savete lekara tako da ću se pridržavati i ovog saveta, već sam skoro deset dana izdržao bez cigareta i vrlo je moguće da im se uopšte neću ni vraćati posle ovih mesec dana. Ali, muči me jaka znatiželja već danima - kome god sam rekao da mesec dana ne mogu da pušim posle apikotomije "belo" me je gledao. Skoro svi su procenili da je taj hirurg odlučio da mi učini uslugu i da me "skine" sa cigareta pa mi je zato dao tako drastičan rok u toku koga ne smem da pušim. Takođe, moram priznati, da sam u najvećim naletima nikotinske "krize", dan dva nakon operacije na internetu i domaćih i stranih sajtova čitao o postoperativnim savetima kada je reč o apikotomiji. I NIGDE nisam pronašao savet da se mesec dana ne sme pušiti. Uglavnom lekari savetuju 48 sati bez duvanskog dima.
E, sad, mene zanima da mi odgovori neko ko zna, da li ovaj rok od mesec dana zabrane pušenja ima neko naučno, medicinsko, utemeljenje ili je dobri lekar odlučio da mi učini uslugu i "ratosilja" me nezdrave navike?
Apikotomija i pušenje
Re: Apikotomija i pušenje
Pozdrav svima! Zelela sam da pitam da li neko zna nesto o apikotomiji,kakav je to zahvat,da li boli,kako tece zarastanje rane, koliko je uspesan, koliko je trajanje zuba posle toga.........Pitanje za Placebo gde je radio apikotomiju i koliko dugo je imao cistu? Da li neko ima iskustva sa poliklinikom Oral B Cukic iz Ns? Hvala.....i pisite.............Tiyna