Postovani,
molim Vas da mi napisete Vase misljenje
Naime imam 30 godina.Prva trudnoca se zavrsila spontanim u 3 mjesecu trudnoce.Nakon godinu dana rodila sam djevojcicu u terminu,ali zbog obmotane pupcane vrpce doslo je do komplikacije i beba je umrla nakon 4 mjeseca.
Nakon toga jos dva spontana u drugom mjesecu.....
Ureaplasma....negativan nalaz
Mucoplazma...negativan nalaz
Chlamydia....negativan nalaz
KOLPOSKOPSKI NALAZ:znatna povrsina ektocerviksa,pretezno gornje usne na boji jod,usled izrazene ektopije.Na 12 sati uz sam orificijum uocava se diskretna plaza ravnih kondiloma.Krvan sara na ektopicnom dijelu pojacana,zbog prisutne inflamacije,na dodir lako krvari.Zona transformacije u vidu sitozrnastog bledog mozaika.
CERVIKALNI BRIS:Obilna sluz,masa leukocita,makrofagi,limfocitoidne celije i bakterije(bacili).Intermedijalne,superficijalne i parabazalne celije,pojedinacno i u grupama,slepljene leukocitima.Veci broj endocervikalnih celijskih elemenata(zlezdane i metaplazijske celije).
VAGINALNI BRIS:Oskudna sluz,retki leukociti i bakterije.Intermedijalne,superficijalne i parabazalne celije,pojedinacno i u grupama.
KOMENTAR:Prisutni su elementi inflamacije i nespecificne infekcije.Nadjene su reaktivne endocervikalne celije u smislu metaplazije.
PAPA:II
NAKON TOGA URADJENA VAPORIZACIJA
Zahvalna i jako uplasena
-------------------------------------------------------------------------------------
Odgovor:
Zao mi je sto Vam se to sve izdesavalo, sto je sigurno jako traumatiziralo Vas zivot...glavu gore, mladi ste i morate biti optiimista.
Morate mi dati malo vise podataka...
Napisite mi sve o Vasem zdravlju prije, izmedju i poslije trudnoca...da li ste imali ikakvih problema sa zdravljem, srcanih probblema, secernu bolest, operacije, da li pusite, pijete, koristite drogu.
Napisite mi kakve su Vam bile trudnoce ukljucujuci i tu u koju ste se porodili...kada ste imali spontate pobacaje i da li ste imali kiretaze poslije njih. U trudnoci koju ste iznijeli, napisite mi da li ste imali ikakvih komplikacija ? krvarenja ? prehlada ? infekcija ? hospitalizacija ? kakav Vam je bio krvni pritisak ? kako ste se porodili ? gdje ste se porodili ? da li ste imali ginekologa u toku porodaja ? kako je beba bila poslije porodjaja ? da li je poslije smrti uradjena autopsija ?
Da li ste imali ikakve testove poslije smrti bebe ? i kakve ?
Da li ste ikada testirani na antifosfolipidni sindrom i ostale trombofilije ?
Da li u Vasoj i/ ili muzevljevoj porodici bilo mrtvorodjenosti ? infertiliteta ?hromozomski anomalija ? srcanih anomalija ? djece koja su rodjena ili bila mentalno retardirana ? da li je bilo misicnih distrofija ?
Javite mi se da odgovorima...
ObGyn
p.s. Odgovoram Vam direktno na forumu zato sto moj odgovor moze u sanducetu da stoji danima neposlana !!! i sto niko na ovom forumu ne moze da nista sazna o ovom problemu...dakle brze je i otvoreno je za sve zainteresovane. Izostavila sam Vase licne podatke.
Beba mi je umrla nakon 4 mjeseca i imala sam 3 spontana...
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Beba mi je umrla nakon 4 mjeseca i imala sam 3 spontana...
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Stalni član
Kao prvo da Vam se zahvalim na odgovoru!
Pa da pocnem.....................
Rodjena sam u zdravoj porodici,imam jos mladju sestru i brata,koji su takodje zdravi.U mojoj siroj porodici nije bilo slucajeva mrtvo rodjene djece ili pak djece sa bilo kakvim deformitetima ili nedostacima.
Nikada nisam imala problema sa zdravljem u bilo kojem smislu,do sad naravno.
Ne uzivam drogu niti alkohol,ali nazalost pusim!!!!!!!
Odrasla sam u obrazovanoj porodici(cak mi je i prabaka bila zdravstveni radnik-u to vreme je bila babica)tako da sam imala sve uslove za zdrav fizicki i mentalni odgoj.
Nisam promiskuitetna...........
Prvi spontani sam imala u decembru 1999.godine u trecem mjesecu trudnoce,naravno uradjena mi je kiretaza.
Nakon toga sam imala normalnu trudnocu,bez bilo kakvih smetnji,radila sam skoro sve do porodjaja,redovno isla na kontrole.Porodjaj u terminu,veoma lak,NEOCEKIVANO LAK..........uz prisustvo ginekologa i babice.
Ali,................pupcana vrpca je u tolikoj mjeri bila usjecena u vratic bebe,3 puta obmotana,da su je jedva odmotali.
Narvno beba je odmah prebacena u Institut za neonatologiju u Beograd,gdje je i umrla nakon 4 mjeseca.
Koliko su mi objasnili ljekari u toj ustanovi,bebicini organi su svi bili zdravi,sa odlicnim nalazima.....ali mozdane celije usled nedostatka kiseonika su u vecoj mjeri odumrle,i po njihovom predvidjanju nisu ocekivali da ce toliko dugo zivjeti bez ikakvih aparata,bez inkubatora,ali izdrzala je ni oni ne znaju kako (za tu vrstu ostecenja veoma dugo).
Posle dve godine ponovo sam ostala u drugom stanju i ponovo spontani u trecem mjesecu (kiretaza)
A nakon toga opet posle godinu dana sledeci spontani(kiretaza)
Da napomenem da radim veoma stresan posao,......................,i ukoliko imam slabiji imunitet uopste nisam iznenadjena!(PUNO RADIM)
Inace nisam opsjednuta idejom da potomstvo imam po svaku cijenu!!!!!!
Iskreno,ja se samo plasim da i molim Vas da mi odgovorite da li ja mozda imam rak,(znam da ce te se nasmijati na ovo pitanje)!!!!!
P.S. sto se tice porodice moga muza,iskreno, znam da je njegova majka imalo dvoje mrtvo rodjene djece,ali nikada mi nije htjela reci zbog cega se to dogodilo!!!!!
S postovanjem,
Pa da pocnem.....................
Rodjena sam u zdravoj porodici,imam jos mladju sestru i brata,koji su takodje zdravi.U mojoj siroj porodici nije bilo slucajeva mrtvo rodjene djece ili pak djece sa bilo kakvim deformitetima ili nedostacima.
Nikada nisam imala problema sa zdravljem u bilo kojem smislu,do sad naravno.
Ne uzivam drogu niti alkohol,ali nazalost pusim!!!!!!!
Odrasla sam u obrazovanoj porodici(cak mi je i prabaka bila zdravstveni radnik-u to vreme je bila babica)tako da sam imala sve uslove za zdrav fizicki i mentalni odgoj.
Nisam promiskuitetna...........
Prvi spontani sam imala u decembru 1999.godine u trecem mjesecu trudnoce,naravno uradjena mi je kiretaza.
Nakon toga sam imala normalnu trudnocu,bez bilo kakvih smetnji,radila sam skoro sve do porodjaja,redovno isla na kontrole.Porodjaj u terminu,veoma lak,NEOCEKIVANO LAK..........uz prisustvo ginekologa i babice.
Ali,................pupcana vrpca je u tolikoj mjeri bila usjecena u vratic bebe,3 puta obmotana,da su je jedva odmotali.
Narvno beba je odmah prebacena u Institut za neonatologiju u Beograd,gdje je i umrla nakon 4 mjeseca.
Koliko su mi objasnili ljekari u toj ustanovi,bebicini organi su svi bili zdravi,sa odlicnim nalazima.....ali mozdane celije usled nedostatka kiseonika su u vecoj mjeri odumrle,i po njihovom predvidjanju nisu ocekivali da ce toliko dugo zivjeti bez ikakvih aparata,bez inkubatora,ali izdrzala je ni oni ne znaju kako (za tu vrstu ostecenja veoma dugo).
Posle dve godine ponovo sam ostala u drugom stanju i ponovo spontani u trecem mjesecu (kiretaza)
A nakon toga opet posle godinu dana sledeci spontani(kiretaza)
Da napomenem da radim veoma stresan posao,......................,i ukoliko imam slabiji imunitet uopste nisam iznenadjena!(PUNO RADIM)
Inace nisam opsjednuta idejom da potomstvo imam po svaku cijenu!!!!!!
Iskreno,ja se samo plasim da i molim Vas da mi odgovorite da li ja mozda imam rak,(znam da ce te se nasmijati na ovo pitanje)!!!!!
P.S. sto se tice porodice moga muza,iskreno, znam da je njegova majka imalo dvoje mrtvo rodjene djece,ali nikada mi nije htjela reci zbog cega se to dogodilo!!!!!
S postovanjem,
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Stalni član
Prvi dio mog odgovora se odnosi na iskustvo u Vasoj drugoj trudnoci, a prvom porodjaju...kada nadjete ovaj moj odgovor napisite mi jos nekoliko detalja:
- u kojoj nedjelji trudnoce ste se porodili ?
- da li ste bili indukovani oksitocinom ( primali drip ) ili ste primali oksitocin u toku porodjaja ?
- da li su Vam radili kardiotokogram ili non-stress test prije ili u toku porodjaja ?
- da li plodna voda bila zamucena / mekonijalna ?
- da li otkucaji bebe u toku porodjaja bili u redu ?
- gdje ste se porodili ( grad i bolnica ) ?
Neurolosko ostecenje Vase bebe je bilo uzrokovano prolongiranom ASFIKSIJOM u toku porodjaja koja je opet bila posljedica omotavanja pupcanika oko bebinog vrata, ali je ocigledno da je Vasa beba bila normalna ( nije imala vidljive hromozomske anomalije, ili neke kongenitalne srcane anomalije ), niste napisali patoloski nalaz posteljice koji je isto tako vazan.
Drugi dio se odnosi na ispitivanja koja se obicno vrse kod zene koja imaju u obstetrickoj istoriji 3 spontana pobacaja ili habitualna pobacaja. Kod ovakvih situacija i nakon svih ispitivanja se u 50% slucajeva ne otkrije uzrok spontanih pobacaja, ali se otkrije u drugih %0%, pa je ispitivanje vrijedno truda, jer rezultati mogu da posluze svakog modernom ginekologu da Vam pomogne u iznosenju slijedece trudnoce.
Obzirom da ste Vi iznijeli jednu nekomplikovanu trudnocu do termina, nije potrebno da radite HSG ( histerosalpingogram ) i da nemate problem da ostanete u drugom stanju. Vas problem nije zatrudnjivanje nego iznosenje trudnoce poslije prvog trimestra.
Spontani pobacaji se javljaju u 15-20% klinicki dokazanih trudnoca, a oko 65-70% istih je uzrokovano hromozomskim anomalijama. Habitualni pobacaji se javljaju u 3% slucajeva.
Dakle prvi test koji treba uraditi jesu kariotip Vas i Vaseg supruga.
Drugi testovi jesu hormonalni testovi kao sto su LH, FSH, estrogen 3.dana ciklusa, Prolaktin, TSH,T4 i T4 ako je TSH abnormalan, GCT ( test glukoze sat vremena nakon sto popijete rastvor sa 75 g glukoze ), jer hiperprolaktinemija,PCOS, hipotireodizam, inzulin rezistencija kao i dijabetes melitus...mogu da razlicitim mehanizmima dovedu do spontanih pobacaja.
Treci testovi su vezani za trombofilije ili poremecaje zgrusavanja krvi, koji uzrokuju ugruske u krvim sudovima posteljice i posljedicno do infarkta posteljicnog tkiva i time dovode od uginuca ploda i gubitka trudnoce...malo ko zna vrste trombofilija i testove koji se rade da bi se iste dokazale, tako da cu Vam izdiktirati sta treba da trazite ili od privatnog ili ljekara opste prakse:
1. Factor V Leiden
2. Protein S
3. Protein C
4. Antitrhombin III Deficiency
5. Prothrombin gene mutation 20210A variant
6. MTHFR
7. Homocystein
8. Lupus anticoagulant antitijela (antibodies)
9. Acticardiolipin antitijela (antibodies)
Cetvrta grupa mogucih uzroka je vezana za zivotni stil kao sto su pusenje, alkohol, droge, velika kolicina kofeina, znacajan fizicki i psihicki stres, izlozenost radijacijiji ili odredjenih hemikalijama...sto je vrlo rijetko.
Raditi TORCH screen je nepotrebno.
Dakle ovo je moj pristup dijagnostikovanju potencijalnog uzroka vasih spontanih pobacaja, i rado cu Vam protumaciti sve rezultate od dobijenih testova i predlozim buduci tretman.
Srecno,
- u kojoj nedjelji trudnoce ste se porodili ?
- da li ste bili indukovani oksitocinom ( primali drip ) ili ste primali oksitocin u toku porodjaja ?
- da li su Vam radili kardiotokogram ili non-stress test prije ili u toku porodjaja ?
- da li plodna voda bila zamucena / mekonijalna ?
- da li otkucaji bebe u toku porodjaja bili u redu ?
- gdje ste se porodili ( grad i bolnica ) ?
Neurolosko ostecenje Vase bebe je bilo uzrokovano prolongiranom ASFIKSIJOM u toku porodjaja koja je opet bila posljedica omotavanja pupcanika oko bebinog vrata, ali je ocigledno da je Vasa beba bila normalna ( nije imala vidljive hromozomske anomalije, ili neke kongenitalne srcane anomalije ), niste napisali patoloski nalaz posteljice koji je isto tako vazan.
Drugi dio se odnosi na ispitivanja koja se obicno vrse kod zene koja imaju u obstetrickoj istoriji 3 spontana pobacaja ili habitualna pobacaja. Kod ovakvih situacija i nakon svih ispitivanja se u 50% slucajeva ne otkrije uzrok spontanih pobacaja, ali se otkrije u drugih %0%, pa je ispitivanje vrijedno truda, jer rezultati mogu da posluze svakog modernom ginekologu da Vam pomogne u iznosenju slijedece trudnoce.
Obzirom da ste Vi iznijeli jednu nekomplikovanu trudnocu do termina, nije potrebno da radite HSG ( histerosalpingogram ) i da nemate problem da ostanete u drugom stanju. Vas problem nije zatrudnjivanje nego iznosenje trudnoce poslije prvog trimestra.
Spontani pobacaji se javljaju u 15-20% klinicki dokazanih trudnoca, a oko 65-70% istih je uzrokovano hromozomskim anomalijama. Habitualni pobacaji se javljaju u 3% slucajeva.
Dakle prvi test koji treba uraditi jesu kariotip Vas i Vaseg supruga.
Drugi testovi jesu hormonalni testovi kao sto su LH, FSH, estrogen 3.dana ciklusa, Prolaktin, TSH,T4 i T4 ako je TSH abnormalan, GCT ( test glukoze sat vremena nakon sto popijete rastvor sa 75 g glukoze ), jer hiperprolaktinemija,PCOS, hipotireodizam, inzulin rezistencija kao i dijabetes melitus...mogu da razlicitim mehanizmima dovedu do spontanih pobacaja.
Treci testovi su vezani za trombofilije ili poremecaje zgrusavanja krvi, koji uzrokuju ugruske u krvim sudovima posteljice i posljedicno do infarkta posteljicnog tkiva i time dovode od uginuca ploda i gubitka trudnoce...malo ko zna vrste trombofilija i testove koji se rade da bi se iste dokazale, tako da cu Vam izdiktirati sta treba da trazite ili od privatnog ili ljekara opste prakse:
1. Factor V Leiden
2. Protein S
3. Protein C
4. Antitrhombin III Deficiency
5. Prothrombin gene mutation 20210A variant
6. MTHFR
7. Homocystein
8. Lupus anticoagulant antitijela (antibodies)
9. Acticardiolipin antitijela (antibodies)
Cetvrta grupa mogucih uzroka je vezana za zivotni stil kao sto su pusenje, alkohol, droge, velika kolicina kofeina, znacajan fizicki i psihicki stres, izlozenost radijacijiji ili odredjenih hemikalijama...sto je vrlo rijetko.
Raditi TORCH screen je nepotrebno.
Dakle ovo je moj pristup dijagnostikovanju potencijalnog uzroka vasih spontanih pobacaja, i rado cu Vam protumaciti sve rezultate od dobijenih testova i predlozim buduci tretman.
Srecno,
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Stalni član
Za Stoju O
Ne vidim da ste procitali moj odgovor a mislim da bi Vam to koristilo, zato podizem isti na vrh liste.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn