[b]Sta ustvari predstavlja TSH? [/b]
[b]Sta ustvari predstavlja TSH? [/b]
Imam problem sa stitastom zlezdom, obavila sam analize TSH, T3 i T4 kao i ultrazvuk. Na ultrazvuku je konstatovano : " Stitasta zlezda lako asimetricna na racun desnog reznjacko. Glatkih je kontura. Levi rezanj promera 9,9x14,7x31,8mm sa hipoehogenim nodusom dole pozadi i lateralno promera 5,5x3,9mm. Desni rezanj promera 15,3x16,1x29,2mm sa nodozno cisticnom formacijom koja obuhvata gotovo ceo rezanj promera 13,8x12,1mm. Regionalne lgl se ne vide." Sto se tice analiza hormona TSH 0,18, T3 2,7 , T4 117. Ja ovde nista ne razumem, a ono sto bih mogla sama da skapiram me samo prestravljuje, pa molim za pomoc. Hvala
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jun 02, 2006 9:32 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
TSH
TSH ili u prevodu tiroidno stimulisuci hormon je hormon koji luci deo hipofize hipotalamus i pod dejstvom tog hormona zavize nivo T3 i T4.Kada je on veci od dozvoljenog, T3 i T4 su smanjeni i obrnuto.Postoji varijanta kad je TSH u normali a T3 i T4 promenjeni onda se to zove autoimuni tireoditis.Ne znam da li su radjena antitela ali u svakom slucaju nije lose i njih uraditi.Treba ti dobar endokrinolog.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Maj 30, 2005 7:31 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
I ja imam problem, ali ne znam da li je vezan za stitnu zlezdu.Obzirom da sam imala neke od uobicajenih simptoma tipa, malasalosti, umora, preznojavanja, poremecaja ciklusa, nervoze, ceste iznenadne malaksalosti kao pad nivoa secera u krvi, cestog lupanja srca uradjen je ultrazvuk stitne zlezde i novo hormona.UZ rezultat kaze da imam cistu (ne nodus) u desnom lobusu i u istimusu. (ja povremeno osecam lagani bol u predelu desnog lobusa), a hormoni su. T3-1,4 ;T4-124 i TSH-0,729.Terapiju nemam, kontrola za 6 meseci.Ja se i dalje osecam isto, cak i gore.Zanima me da li zaista nekakav poremacaj stitne zlezde moze dati ovu simptomatologiju i sta bih eventualno jos trebala uraditi od analiza, kako bi se to dokazalo ili opovrglo?