Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.
Da li neko zna da mi objasni sta znaci kada ima u krvi ovih antitela (malo 26,6 a sve je u normali ako je < 100 , ali ipak su prisutna), a T4 je malo iznad gornje granice 163.4 a granica je 161,3.
Kada su povišena verovatno se radi o Hašimotovom tireoiditisu, ali bolji marker za ovo su anti-TPO antitela (antitela na tireoperoksidazu).
To je normalan nalaz, bez obzira na to što ih ipak ima.
A da, kompletna dijagnostika su rT3 (ili rT4) + TSH, taj sam T4 ne može da se analizira. To se valjda više i ne radi, rade se samo te r forme tiroidnih hormona.
Da li je znak da se radi o Hasimoto, upravo taj porast anti TPO?
Kod mene je anti TPO 10. Prosle godine mi je TSH bio 7,8 (ref.vr. 0.4-4), posle terapije Letroxom od 25 mikrograma dovela sam ga u "normalu". Sad mi je TSH 2,6.
Da, porast anti-TPO je jedan od imunoloških markera za Hašimoto tireoiditis. Visok TSH ukazuje na to da je žlezda smanjila svoju funkciju, Letrox je zamena za jedan hormon štitne žlezde.