Stitna Zlezda - Anti Tela - Panicni Napadi

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
BobiN
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 18, 2011 9:12 pm

Stitna Zlezda - Anti Tela - Panicni Napadi

Post od BobiN »

Pozdrav svima!

Muskarac sam, imam 30 godina.

Problemi su poceli pre tri godine kada mi se slosilo (zbog isrpljenosti, zime i dugog puta). Toliko sam se uplasio za sebe tada da sam poceo da se tresem, krvni pritisak mi je bio 150/80, bio sam u uzasnom strahu da cu doziveti srcani udar i umreti.

Sledeci put slicna situacija se ponavlja pola godine kasnije: slabo sam jeo taj dan, a poceo sam trening zestoko bez dobrog zagrevanja. Malo mi se slosilo i ja sam se setio situacije od ranije. Ponovo pocinjem da se tresem, nije mi dobro. Osecam uzasan strah. Odlazim na hitnu - tamo mi izmere pritisak 150/80 i kazu mi da idem kuci da se odmaram.

Do pre mesec dana je sve bilo ok. Tada pocinjem da histerisem za svako probadanje, bol koji osecam... Cim me nesto zaboli pomisljam da imam neku neizlecivu bolest. U zadnjih par nedelja preziveo sam bar 5 takvih situacija... Sve me to jako iziritiralo.

Kulminacija se dogodila protekle nedelje kada sam tokom voznje osetio probadanje u donjem delu stomaka. Uzasno sam se zabrinuo, briga je pocela da prelazi granice izdrzljivosti. U neko doba noci probudio sam se tako sto sam iskocio iz kreveta - borio sam se vazduh, mislio sam da ne mogu da disem. Nekako sam se smirio i nastavljam da spavam. Malo posle budi me probadanje u donjem delu stomaka - e tu sam pukao. Krecu tremori, povisen pritisak. Jedva sam docekao jutro.

Ujutro imam sta i da cujem - covek koji mi je blizak je zavrsio u bolnici. U toku dana dobijam jos jedan panicni napad, mozda najjaci ikada. Tresem se, mislim da cu se unesvestiti. osecam uzasan strah. Pritisak 150/80. Tahikardija.

Otisao sam kod lekara. Srce mi je skroz uredu. Krv je uredu. Nasli su mi povisen ANTI - TPO AT. Vrednost treba da je ispod 34, meni su nasli 65.

T3: 1.7

T4: 149

Tsh: 1.58

Sledece nedelje trebao bih da idem na ultra zvuk stitne zlezde, a strah me ubija.

Molim vas da mi kazete da li ovaj Anti Top At moze biti povisen zbog stresa? U zadnje dve godine malo spavam, previse radim, stalno sam pod nekim stresom.

- Recite mi molim vas da li povisen Anti Top At obavezno znaci da cu imati probleme sa stitnom zlezdom?

- Da li ta vrednost moze da se vrati u normalu ako sredim zivot: pocnem da spavam kako treba, da jedem redovno, manje da radim, da se relaksiram, rekreiram...? Da li ima sanse da zivotom sa manje stresa smanjim ta anti tela i ne zakacim nikakav problem sa stitnom zlezdom?

Kada uspem da se smirim i nateram sebe da pozitivno mislim nemam povisen pritisak, nemam tahikardiju. Cim pocnem da mislim na sve ovo krecu problemi.

Da li je ovo samo anksioznost ili imam problem sa stitnom zlezdom?

Najljubaznije molim nekog strucnog da mi odgovori, posto me sve ovo ubija. Preplasen sam.
BobiN
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 18, 2011 9:12 pm

Re: Stitna Zlezda - Anti Tela - Panicni Napadi

Post od BobiN »

Ево, ја сам се мало прибрао...

Проучавао сам около и дошао до закључка да је у питању вероватно хашимото.

Шта је потребно да ендокринолог донесе такав закључак? Само повећана анти тела или још нешто?

У случају да јесте у питању хашимото онда га вероватно имам већ три године (пошто од тада имам прве проблеме).

Ако су ми и након три године напада на жлезду хормони и даље у границама нормале да ли то значи да још дуго не бих морао да узимам терапију или како?
avycravy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 26, 2011 5:24 pm

Post od avycravy »

BobiN,

da li si išao kod endokrinologa?

Kod mene je presek stanja skoro identičan, anksioznost, bez velikih paničnih napada...a takva stanja su me uhvatila tek pošto sam išla na sistematski pregled i utvrdili da imam upalu (pre mesec dana)
Imam ona druga antitela ATG povišena i dr mi je rekao da je Hašimoto (na UZ se takođe vidi upala), hormoni ok.
Kopala sam po netu, i zaključila da ću kod homeopate što pre, da pokušam sa tim pre nego što mi kažu da treba hormone da pijem..

poz
stajeovo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 11, 2011 8:03 am

Post od stajeovo »

Neka mi neko kaze sta znaci kad su povecana antitela ?

Anti-Tg 104.6 a treba od 0.0 - 34.00 ?

Da li je opasno ? TT3 _MAb 2.87 a treba 1.21 - 2.28

TSH_3GEN i Total_T4 su u granicama normale
Odgovori