Operacija

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
korisnik2006
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 31, 2006 8:31 pm

Operacija

Post od korisnik2006 »

Ovo je prva poruka na ovom sajtu tako da mi ne zamerite ako nesto malo prekrsim. Mislim da je ovakav web sajt odlicna ideja gde ljudi mogu da se obrate anonimno za savet i pitaju za pomoc, i zato sve cestitke administratorima, doktorima na sajtu i ljudima dobre volje.

Imam sledeci problem:

-Moja mama ima problema sa matericom i dosta krvari. Znamo da vec duze vreme ima miome ali nisu maligni. Stalno je isla na kontrole i pratila to, da ne duzim pricu pre dva ipo meseca Doktorka joj je dala nekakvu hormonsku inekciju za smanjenje krvarenja posto je imala jaku anemiju hemoglobin joj je pao cak na 7 a s'obzirom da je 11 donja granica normale to je dosta nisko. Predzadnji put kada je imala anemiju hemoglobin je bio 8 ali to smo resili. Hormonska inekcija umesto da zaustavi krvarenje ona je napravila da krvari svaki dan po malo a s'obzirom da je anemicna to uopste nije dobro pa je doktorka rekla da mora na operaciju da joj izvade jajnike i matericu. Naravno da smo uplaseni ne samo zbog anemije nego i zbog posleoperativnih posledica jer ako sam ja dobro razumeo to je vastacki izazivanje prelaznog doba, a i nacuo sam da moze da izazove probleme i sa grudima i da ce posle toga morati da prima neke hormonske inekcije koje ja bas i nevolim posto je organizam moje majke dosta osetljiv na hormone. Doktorka kaze da je to laka operacija (ako se bilo kakvo secenje coveka moze nazvati lakom operacijom). A da moja majka je do sada imala 4 operacija:

-Karajnici
-bruh
-hemoroide
-Levi lakat (pala je i slomila levi lakat pa su morali da odsrtane deo)
Moja majka ima 48 godina i dosta je krta (slaba) fizicki.

-Moje pitanje u vezi ovoga je o posleoperativnim posledicama po njen organizam da li da ocekujemo nekakve promene, koko mora da se cuva i da li imate nekakav savet u vezi njenog cuvanja posle ove operacije i naravno kolike je tezine ovaj hiruski zahvat.

Moja majka je za mene nesto najverednije sto postoji i zato unapred hvala svima koji su imali vremena da odgovore na ovo pitanje.

Igor
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Moram reci da sam iskreno dirnuta tvojim pismom i kako ginekolog i kao zena...drago mi je da takva djeca postoje i brinu o roditeljima.

Kad si napisao podatke o njenoj istoriji i kako su do sada pracene i lijeceni njeni simptomi nisi napisao koliko su veliki ti miomi i gdje se nalaze. Miomi su dobrocudni tumori misica materice i nisu nikad maligni. Drugo, kako se zena primice menopauzi ili prelaznom dobu, a tvoja majka je vrlo blizu tome, oni imaju tendenciju da se smanjuju.

Dakle ovisno o lokaciji i velicini tih mioma se odredjuje i terapija koja ne mora da bude jedino operativna ako miomi nisu preveliki.
Pretpostavljam da je tvoja majka dobijala Depo Lupron i da je dobila jednu injekciju istog, a da bi se se krvarenje smanjilo mora da se daje svaki / mjesec ili 3 mjeseca zavisno od doze koja se upotrebljava. Dokazano je da se volumen mioma smanjuje za 30-40 % ali ta terapija ne moze da se provodi duze od 6 mjeseci bez kontrole stanja kostiju jer izaziva osteoporozu, kao i simptome menopauze, a nakon prestanka davanja depo luprona miomi se ponovo vrate u iste dimenzije.

Postoje jos neke mogucnosti za tvoju majku, a to je TRANAXEMIC ACID, sto je vrsta antifibrinolitika i daje se u dozi od 500-1000mg tri puta dnevno kao tablete u vrijeme kada pacijentinja krvari. Potrebno je da unosi zeljezo na dnevnoj bazi i hranom i tabletama ili injekcijama. Potrebno je uraditi kompletnu krvnu sliku, transferin, feritin, MCV, da bi se iskljucile ostale vrste anemije., kao i stolica na krv.

Ako su miomi mali i submukozni onda bi ona bila kandidat za endometrijalnu ablaciju koja se izvodi kroz histeroskop u operacionoj sali, kada se odstranjuje endometrijum= sluznica materice, kao i miomi ako su lokazirani submukozno i nisu preveliki.

Treca metoda je embolizacija uterinih arterija koja se izvodi od starne interventnog radiologa, ali ne znam da li iko to u Srbiji radi ( iako ne znam odakle se javljas).

Ako nista od toga ne pomogne onda moze da se uradi histerektomija i odstranjivanje jajnika. Ulazak u menopauzu se nakon operacije desava nakon 24-48 sati, ali hirurska menopauza u godinama tvoje majke nije nista strasno i nije izvor nikakvih komplikacija, jer ce se menopauza uskoro desiti svakako !

Hormon replacement therapy ima mnogo vise prednosti nego mana, za zene koje imaju probleme nakon ulaska u menopauzu i ukoliko se ne daje zenama bez klinickog razloga i ako se iskljuce kontraindikacije, rizici od HRT su veoma mali za 5 godisnji period, a toliko od prilike zene i trebaju tu terapiju.

Svakako da je potrebno nakon 50 godine da uradi mamografiju a sada vec test koji se zove denzitometrija, za dijagnostikovanje osteoporoze.
Moje pacijentkinje nakon histerektomije odlaze kuci nakon 3 dana oporavljene, dobijaju bolovanje od 6 nedjelja i ako su zdrave, i rade, vracaju se na posao nakon 6 nedjelja.

Svaka operacija ima male rizike, kao sto su infekcija, krvarenje, povreda unutrasnjih organa, potreba za transfuzijom ponekad, a postoperativno DVT i PE ( ugrusci u venama i plucima )...svi se ti rizici u mojoj bolnici desavaju u manje od 3% slucajeva...ali ne znam kako je u nasim bolnicama. Postoje i mali rizici vezani za anesteziju ali to cete razgovarati sa anestezilogom.

Puno pozdrava i dobro zdravlje tvojoj majci.
Pozdrav,
ObGyn
korisnik2006
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 31, 2006 8:31 pm

PUno hvala

Post od korisnik2006 »

Postovana doktorko zahvaljujem vam se u moje ime i u ime moje majke na detaljnom odgovoru dosta ste nam pomogli da se smirimo. Znate kako je kada u nesto niste upuceni ovladava strah, pogotovo ako je zdravlje u pitanju. Dok ovo pisem moja mama sedi do mene i licno vam se zahvaljuje na odgovoru i moli za jos par saveta. Usput ostavljam i podatke koji nedostaju o mami.

Mami je zao sto ne moze da ostavi tacne velicine mioma ali kaze da nisu veliki i da u odnosu na proslu godinu neki su ce cak i smanjili. Inekcija koju je primila pre tri meseca zove se MEGESTRON (doktorka kaze da je to progesteron). Navodno ta inekcija po recima doktorke trebala je da smanji krvarenje da bi zastitila majku od anemije. Medjutim krvarenje traje ravno 2 meseca bez prekida sa manjim ili vecim intezitetom. Mama se i uprkos tome dobro oseca i hemoglobin joj je 10.5. Doktorka joj preporucuje dve alternative:
1. Da joj da jos 3 inekcije megestrona svakih 30 dana po jednu.
2. Da ide na operaciju Odmah bez inekcija gde bi joj bila odstranjena samo materica ali ne i jajnici.

Dogovor je pao ovakav :
-Da sacekaju jos 15 dana kada se zavrsava dejstvo prve inekcije megestrona koju je primila pre tri meseca da se posle toga javi i kaze za koju se alternativu odlucila.
Sada molimo vas da nam date savet sta da radimo. Mojoj majci se ne svidja ni jedna od te dve ali sta se mora mora se pa molimo za savet.
Nije joj jasno zasto joj opet predlaze megestron kad se pokazao kao hormonska bomba za njen organizam. Od njega krvari bez prestanka vec dva meseca.
Inace mama kaze da su joj menstruacije bile uvek redovne trajale po tri dana i bile obilne (te joj je zato i data ta inekcija zbog anemije) sada je sredila anemiju i a ne zna sta da radi sa problemom krvarenja. Najvise bi volela kada bi se sve vratilo na staro. Svaki mesec po tri dana pa da priroda ucini svoje da menopauza dodje sama po sebi a ne ovako naprasno operacijom.
Inace samo da jos napomenemo da mama ima vodene ciste na oba jajnika koje pucaju i vracaju se ponovo cas ih ima cas ih nema. A i grudi su joj isto cisticne ima DISPLAZIONE promene. Jos nas muci i problem sto smo na internetu procitali da kod zena kod kojih je iz bilo kojih razloga uradjena histeroktomija imaju povecanu sansu za rak stitne zlezde sto nam se nimalo ne svidja jer mama vec ima hladni cvor na stitnoj zlezdi vec 10-tak godina (naravno kontrolisano).
Mama nikada nije imala abortus i nikada nije koristila nikakve lekove za kontracepciju sem prezervativa.

-Posebna tezina svega ovoga je to sto nismo u svojoj zemlji i sto smo prepusteni sami sebi. Zato vas molim da nam date savet jer mama ima veliko poverenje u nase lekare.

-Ja vam se takodje zahvaljujem na recima pohvale i puno vas pozdravljam. Uzgred moja mama se zove Sonja a ja sam Igor.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Evo jos nekoliko komentara...
Injekcija koju je Vasa majka primila nije Depo Lupron, nego medoxyprogesteron, ili Depo provera, koja je kontraceptivna injekcija na bazi progesterona, cije su najcesce nus pojave krvarenje koje nije obilno, ali je dosadno, osjetljivost grudi, nadutost, ponekad povecanje apetita...i daje se svakih 12 nedjelja ili 3 mjeseca, ne znam za taj protokol od svakog mjeseca ?! mozda zemlja u kojoj zivite ima drugacije pristupe, ili Vasa doktorka ?

Doza jedne injekcije Depo provere jeste 150 mg i daje se intramuskularno, i vrlo cesto dovodi do prestanka menstrualnih krvarenja, ali ne kod svih zena.

Sada kada se popravio Hgb Vasoj majci ako ona ne pusi, moze da pocne da uzima kontraceptivne pilule koje dovode do smanjivanja mioma za 30-40%, i time i do smanjivanja krvarenja, regulise cikluse.
Druga opcija jeste Nuva ring, koji se stavlja u vaginu jednom mjesecno, ostavlja tamo 3 nedjelje i nakon 1 nedjelje pauze, zamijenjuje sa novim.
Treca opcija je Mirena IUD, spirala koja je izvrsna metoda i za kontracepciju ali i za regulisanje krvarenja i smanjivanje mioma, kod trecine zena dovodi do prestanka krvarenja ! sto ce pomoci da se njen Hgb vrati u normalne vrijednosti.

Histerektomija nema nikakvog uticaja na bolesti stitnjace. Ne znam koje website je Sonja citala, ali to nije tacno ! mozete da mi posaljete website.
Histerektomija je poslednja opcija, ali ne znam koliko je to sada hitno i nephodno. Ako ona zeli konzervatini pristup, vrijedi pokusati godinu dana nesto od predlozenog OCP ( oralni kontraceptivi ), Nuva ring, Mirena...i uraditi kontrolni UZ poslije toga da se uporedi velicina mioma i onda donijeti odluku. Za operaciju nije nikada kasno.

Srecno,
Pozdrav,
ObGyn
Odgovori