Postavila bih vam pitanje vezano za krvni pritisak. Moja mama ima 58 godina i do pre par godina nije imala povisen krvni pritisak. U zadnjih par meseci joj se dešava da pritisak pocevsi od jutarnjih sati varira dva puta .Bude oko 165/90, kada pogricka lek pritisak spadne i desi se da joj opet skoči uveče.Nema veliku fizičku aktivnost i malo je punija osoba, ali nije od onih čija bi težina mogla da ugrozi zdravlje. Ima proširene vene na nogama. Do sada su joj par puta menjali terapiju i trenutno pije tri leka. Ujutru pije konkord na podne tetrace ( mislim da se tako) zove a uveče neki treći.Znam da ovo variranje nije dobro, ali da li postoji neki način da se pritisak usled uzimanja terapije "normalizuje", jer ona više nezna da li joj ne valjaju lekovi, vreme kada ih pije ili kardiolog.
Unapred zahvalna!!
varirajući krvni pritisak
Re: varirajući krvni pritisak
Odmah da kažem da majka mora otići kod svog ordinirajućeg lekara tj.lekara koji joj je prepisao terapiju i sa njim se posavetovati.Mi smo ovde svi pacijenti na neki način i bilo šta da kažemo iz svog iskustva nebi bilo pametno.Svaki čovek je jedinka za sebe tako i svaki organizam je poseban.
Evo baš da nisam želela da pomogne.Znam da treba voditi računa o ishrani kao prvo,smanjiti kilogr.Jer tu su proširene vene to se mora lečiti.I onda na prvom mestu dolazi kretanje,znači šetati dnevno svaki dan makar pola sata za početak.Ili malo u jutarnjim satima malo popodne.Zatim šta je uzrok tom povišenom pritisku koji i nije nešto povišen?.Varira ,pa to je isto normalno sve zavisi od aktivnosti u toku dana i svakodnevnog unošenja hrane.Netreba menjati kardiologa ako već ide redovno kod njega to nije dobro.Treba menjati navike a tu spada ono što sam napočetku rekla.Pozdrav tebi i majci.
Evo baš da nisam želela da pomogne.Znam da treba voditi računa o ishrani kao prvo,smanjiti kilogr.Jer tu su proširene vene to se mora lečiti.I onda na prvom mestu dolazi kretanje,znači šetati dnevno svaki dan makar pola sata za početak.Ili malo u jutarnjim satima malo popodne.Zatim šta je uzrok tom povišenom pritisku koji i nije nešto povišen?.Varira ,pa to je isto normalno sve zavisi od aktivnosti u toku dana i svakodnevnog unošenja hrane.Netreba menjati kardiologa ako već ide redovno kod njega to nije dobro.Treba menjati navike a tu spada ono što sam napočetku rekla.Pozdrav tebi i majci.