Da li je potrebna jedinstvena ustanova za dijabeticare?

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

Odgovori
dragutin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 20, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Da li je potrebna jedinstvena ustanova za dijabeticare?

Post od dragutin »

Moj otac je bio dijabeticar. Bio! Usled mnogobrojnih komplikacija vise nije ziv. Najtuznije u svemu je bio deo koji se odnosio na obezbedjivanje i dobijanje one vrste zdravstvene nege koju ja sam nisam mogla da mu obezbedim jer nisam lekar.
Mislim da bi bilo pametno i veoma korisno da se pokrene inicijativa za otvaranje jedne ustanove u kojoj dijabeticari mogu biti kompletno zbrinuti, tj. takvu koja bi na jednom mestu (fizicki na jednom mestu) obezbedila sve kljucne specijalisticke preglede i konsultante. Pored toga, ta sluzba bi mogla da ima i svoje patronazne sluzbe - one koje bi se bavile samo dijabeticarima koji vise nisu u stanju da se sami o sebi brinu a pri tom nemaju finansijskih sredstava da privatno angazuju one koji bi im u tome pomogli.
Mozda je ovo nerealno ocekivanje, ali mislim da vredi pokusati.
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Sve specijaliste na jednom mestu ima Klinicki centar Srbije. Ako se sprovodi dobra samokontrola, onda jedan mesec odredis za posetu endokrinologu, drugi oftalmologu, treci kardiologu, cetvrti nefrologu, itd, itd. Na taj nacin sprovodis sistematski godisnji pregled i imas kontrolu nad sopstvenim stanjem, a ne predstavlja toliko opterecenje kao kad moras sve odjednom da obavis :wink: .
mary
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 07, 2004 1:07 pm

Post od mary »

Ja mislim da je najbolje s vremena na vreme da te malo hospitalizuju i detaljno pretresu. Mada puno dijabetičara se žali da su lekari na KC vrlo nezainteresovani i da nas tretiraju kao proizvode na fabričkoj traci. :(
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Uopšte nisam za to da se vučemo po bolnicama, živimo na boraniji i mršavom mesu, plus tamo kupimo kojekave bakterije (ovo iz iskustva) i na kraju ti ništa posebno ne urade. Osim toga, to su KLINIČKI uslovi, a čim kreneš u normalan svakodnevni život, odmah padaš u hipo, pa opet kod njih na "fino štelovanje" i tako u krug. Umesto da te obuče kako da se sam snalaziš, oni te drže na uzici! :evil:
Lee
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 26, 2004 1:58 am

Post od Lee »

Jedna ili sto verovatno ce biti isto.Nema to veze sa ustanovama ,nego sa 80% Dr. koji mozda nisu ni krivi iz xxx razloga.
Ali najgluplje od svega je odredjivanje doze u bolnici.Pa to nema nikakvog smisla.Ogorcen sam na uslove lecenja.
Resenje: Nabaviti literaturu,naci slobodno vreme i proucavati do beskonacnosti.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Potpuno se slazem sa tobom! :) Jedino sto nam literatura na domacem trzistu manjka, zato sam napravila sajt. Nije cak ni idealno da sve radis sam, mozes biti ubedjen da radis ispravno, sto ne mora uvek da bude tacno. Zato, uvek je dobro posavetovati se sa drugima, kao ovde. :D
Jedno generalno pravilo postoji: nikad nemoj odmah da reagujes sa smanjivanjem ili povecavanjem doze. Uvek sacekaj jos jedan dan da vidis da li se situacija ponavlja, ili je doslo samo do trenutnog ispada. :wink:
Odgovori