Pritisak

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Danica 21
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 07, 2009 10:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Pritisak

Post od Danica 21 »

U pitanju je moja mama. Do pre par dana joj je pritisak bio ok, ali zadnjih nedelju dana joj je visk, EKG joj je uradjen i dr je rekla da joj je srce potpuno zdravo. Prepisano joj je: ujutru- Monopril plus 20mg, 1/4 Presolola, Bromazepam 1.5mg. Uvece-Monopril 10mg, 1/4 Presolola i 1,5 mg Bromazepama. Pritisak joj stalno varira, recimo pre terapije joj bude 132/78, popije terapiju posle 2 sata bude 146/86 i stalno tako. Danas joj je u jednom momentu bio 133/102!!!!! Da li neko ima ideju sta bi moglo da bude??!! Hvala
Korisnikov avatar
draganstojicevic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 26, 2011 3:40 pm
Kontakt:

Re: Pritisak

Post od draganstojicevic »

SA promenama vremena i godisnjeg doba, pritisak cesto varira, narocito tokom hladnijeg vremena.
Ako se promene opet budu desile. verovatno je potrebno revidirati terapiju, nakon jednog pregleda.
Pozdrav

Dr med. Dragan Stojicevic
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

moja primedba na ovde navedenu terapiju je da se monopril propisije u jednoj dozi (to, uostalom jasno i pise na kutiji), umesto prilicno visoke doze monoprila, i diskutabilnog pitanja da li je potreban bromazepam (?!), trebalo bi korigovati dozu presolola, i razmotriti uvodjenje jos jednog antihipertenzivnog leka
Danica 21
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 07, 2009 10:51 pm

Post od Danica 21 »

Hvala Vam puno na odgovorima!!!
Danas joj je pritisak super. Resile smo da jos par dana pratimo situaciju pa da vidimo ako se ne stabilizuje svakako ce ponovo otici kod doktora.
A sto se tice doze Monoprila i Bromazepama.......ne znam sta bi vam rekla. Doktor je tako prepisao, ja se zaista ne razumem i ne znam sta sa cime ide ili ne!! Racunam da su lekari zato tu??
NenadI.
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 01, 2011 10:38 pm

Post od NenadI. »

Imam 31 godinu i imam povišen krvni pritisak 150/90...
...ostavio sam cigare pre godinu dana, a od tada ne koristim nikakvu terapiju REDOVNO...
...ponekad kada mi skoči preko 170 uzmem NIFELAT, ali mislim da mi više ne pomaže!?!??
Ranjije sam koristio PRESOLOL i ENALAPRIL, a posle KORVITOL i MONOPRIL i nije bilo nikakvog bitnijeg efekta, kao uzimaš lekove, a i dalje je preko 140!??
Jedan stariji komšija mi rekao da je on lutao 2 godine dok nije našao pravu terapiju!?
Recite mi spisak lekova i koju terapiju da probam, pošto mi se ne ispalti da idem kod kardiologa jer sam bio i kod državnog i kod privatnog i oni MAŠINSKI prepisuju ustaljene terapije...
Sta mi vi savetujete?
mihona78
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 27, 2011 1:34 pm

Post od mihona78 »

NenadI. napisao:Imam 31 godinu i imam povišen krvni pritisak 150/90...
...ostavio sam cigare pre godinu dana, a od tada ne koristim nikakvu terapiju REDOVNO...
...ponekad kada mi skoči preko 170 uzmem NIFELAT, ali mislim da mi više ne pomaže!?!??
Ranjije sam koristio PRESOLOL i ENALAPRIL, a posle KORVITOL i MONOPRIL i nije bilo nikakvog bitnijeg efekta, kao uzimaš lekove, a i dalje je preko 140!??
Jedan stariji komšija mi rekao da je on lutao 2 godine dok nije našao pravu terapiju!?
Recite mi spisak lekova i koju terapiju da probam, pošto mi se ne ispalti da idem kod kardiologa jer sam bio i kod državnog i kod privatnog i oni MAŠINSKI prepisuju ustaljene terapije...
Sta mi vi savetujete?

Vecina koji postiraju ovde ocigledno ne slusaju savete lekara, a to je obavezno promena nacina zivota bez obzira koje godine su u pitanj, ali ipak lekovi i terapija koja vam je prepisana su najvazniji.
Moj rodjak ima 87 godina nikad nije imao visok pritisak, problema sa srcem, niti pije ikakve lekove.
Vodi zdrav nacin zivota, dosta kretanja, umereno se bavi sportom, ishrana bez masnoca i pun je energije.
kivi zelena
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 17, 2009 2:41 pm
Kontakt:

Post od kivi zelena »

Tvoj rodjak je srećom ,,napravljen od dobrog materijala,,!!!!!!!!! Kad imaš nešto zapisano u genima možeš živeti u prodavnici zdrave hrane i šetati po ceo dan, kad tad , to nešto ispliva!!!
Pozdrav! :D
Preko trnja do zvezda
Odgovori