Najvaznija je redovna kontrola kod lekara specijaliste i redovno uzimanje lekova, ukoliko se zaboravi da se lek uzme na vreme ne uzimati duplu dozu. Obavestavati svog lekara da li vam lek prija i koje kontraindikacije imate sa njim.
Ne zanemarivati savete o pravilnom nacinu zivota, nemoze se samo oslanjati na lekove.
Savetuje se: svakodnevna umerena setnja, ukoliko osetite naglo lupanje srca ili otezano disanje pri hodu sto moze da bude neprijatno treba blago disati na nos a izdisati na usta.
Nosite uvek lekove sa sobom bez obzira sto ste pre izlaska popili prepisanu dozu, mnogi lekari preporucuju koriscenje blagih tableta za smirenje - diazepama, u trenutku neocekivanih napada.
Voditi racuna o dovoljnom odmaranju i visokom krvnom pritisku.
Ujutro nakon ustajanja otvoriti prozor i pri cistom vazduhu duboko blago disati.
Dosta vremena provoditi u prirodi, najbolje na planinama, ukoliko zivite u Beogradu to bi bile Zvezdarska suma, Banjicka suma, Avala. Cist vazduh poboljsava bolje prokrvljavanje i jacanje svih organa.
Mogu se koristiti i dodatni prirodni biljni lekovi, tinktura gloga koji jaca srcani misic i uspostavlja pravilan rad srca, suncokretov med takodje je delotvoran.
Vazna pravila za sve srcane bolesnike
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Nov 25, 2011 2:00 pm
Re: Vazna pravila za sve srcane bolesnike
Pozdrav.Moj otac je bio na ugradnji stenta pre nedelju dana i hvala Bogu sve je prošlo kako treba, e sad mene zanima kako on treba dalje da se ponaša šta bi trebalo da jede a šta ne,šta sme da radi a šta nesme i od kad može da počne da radi kao i ranije,da li bi trebalo da šeta s obzirom da je napolju sad baš krenula zima i hladno je da li bi mu hladnoća smetala?Voleo bi da mi neko napiše o tom periodu posle ugradnje stenta da bi znao kako da se ponaša jer u bolnici i nije dobio neke instrukcije.Hvala unapred. Oliver
Pozdrav Olivere iz Sarajeva..
Ponašanje svesti na manje stresa,
holesterol , trigliceride, naravno glukozu
dovesti ispod njenih gornjih graničnih vrijednosti.
Prvih nekoliko mjeseci , pogotovor prvi
mjesec se nepreporucuje rekao bih zabranjuje
ikakvo naprezanje. Ako nema toliku
anginu da mu je prije stenta smetao
hladan zrak ,smije setati tj. prirodno
je da se krećemo što više..
Ne smije raditi nista sto osjeca da mu
je teret..
Nadam se da si shvatio sta sam htio reci,
Ovo ne bi nazvao medicinskim upustvom
pošto nisam ljekar ali smatram je ovo napisano
nije samo za stanje poslije stenta nego to su prirodna pravila
zivljenja kojih se na zalost ne pridržavamo
dok smo zdravi..
p.s Kod nas na balkanu jos uvijek ljudi
ne znaju sta doprinosi dobrom zdravlju
a sta skodi ali zato se o mobitelilma
i autima sve zna,,,
Ponašanje svesti na manje stresa,
holesterol , trigliceride, naravno glukozu
dovesti ispod njenih gornjih graničnih vrijednosti.
Prvih nekoliko mjeseci , pogotovor prvi
mjesec se nepreporucuje rekao bih zabranjuje
ikakvo naprezanje. Ako nema toliku
anginu da mu je prije stenta smetao
hladan zrak ,smije setati tj. prirodno
je da se krećemo što više..
Ne smije raditi nista sto osjeca da mu
je teret..
Nadam se da si shvatio sta sam htio reci,
Ovo ne bi nazvao medicinskim upustvom
pošto nisam ljekar ali smatram je ovo napisano
nije samo za stanje poslije stenta nego to su prirodna pravila
zivljenja kojih se na zalost ne pridržavamo
dok smo zdravi..
p.s Kod nas na balkanu jos uvijek ljudi
ne znaju sta doprinosi dobrom zdravlju
a sta skodi ali zato se o mobitelilma
i autima sve zna,,,
Generalno lekari samo prepisu tablete koje treba da se piju godinama, daju osnovna upustva o pravilnom nacinu zivota ali retko sugerisu na potpuno ozdravljenje. Uzimanje terapije je primarno, ali se treba boriti sto vise i informisati se. Kazu da planine iznad 1500 metara lece sve bolesti, ali retko ko moze sebi da priusti da iznajmi neki privatan smestaj na godinu dana da se odmara, i seta na cistom vazduhu, pa ako ne da se potpuno izleci onda barem da se zaleci i ojaca.
Mnoga deca rodjena sa sumom na srcu moraju da idu na operaciju, ali je bilo i primera da sum sam od sebe zaraste, a lekari nezanju od cega to zavisi.
Mnoga deca rodjena sa sumom na srcu moraju da idu na operaciju, ali je bilo i primera da sum sam od sebe zaraste, a lekari nezanju od cega to zavisi.
Sum moze imati razne uzroke, kod dece mogu postojati sumovi koji nestanu, ali iza takvih sumova ne stoji nikakva dijagnoza koja zahteva lecenje.