rak dojke i laborator. nalazi
rak dojke i laborator. nalazi
Zanima me koji je siguran pokazatelj u laboratodijskim analizama krvi za postojanje zlocudnih tumora u organizmu, konkretno raka dojke, moze li se to zakljuciti na osnovu CRP faktora?
Re: rak dojke i laborator. nalazi
Ma kakvi. CRP može biti povišen u toku svakog zapaljenskog procesa. Potrebno je mnogo toga da se obavi da bi se dijagnostikovao karcinom dojke. Prvo ultrazvuk, pa mamografija pa ciljana biopsija tkiva... a ako je već dokazan karcinom dojke, CRP ne govori ni za raširenost procesa niti je visokospecifično za isti. Ne postoje pokazatelji iz krvi koji (osim kod leukemija i limfoma, koji mogu uputiti na maligne procese krvi) upućuju na tumor. Pa čak ni tumor markeri koji se koriste jer opet i tu postoje preklapanja sa nekim bezazlenijim stvarima.
Pozdrav i svako dobro.
Pozdrav i svako dobro.
ne kod mene je snizen CRP i niska sedimentacija...odavno hocu da odem na pregled, napipavam neki cvoric (nije tvrd) ali nemam hrabrosti.Znam da moram otici i ici cu ali sam htela bar malo da se pripremim, tako sto bih putem lab. analize videla kretanje nekih faktora..
evo mene, prezivela sam...u pitanju je cista, to su videli na UZ,pa sam isla kod hirurga onkologa na punkciju.Rezultati su odneti na histopatologiju i i u zavod za bakteriolosko ispitivanje.Doktorka je rekla da joj izgleda sve u redu ali je ipak zatrazila i mamografiju.Zasto sad to?
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Nov 26, 2011 11:03 am
Verovatno da bi bili sigurni da je cista.
Mojoj mami su prvo radili mamografiju i rekli da je benigno a posle su joj rekli da ide na ultra zvuk jr su joj rekli da ima prilicno "guste" grudi.
Obicno se zenama do 50 radi ultra zvuk a pogotovo mladjim zenama jer je pouzdanije u dijagnostici, verovatno zbog gore pomenutog razloga (kao kod moje mame).
Mojoj mami su prvo radili mamografiju i rekli da je benigno a posle su joj rekli da ide na ultra zvuk jr su joj rekli da ima prilicno "guste" grudi.
Obicno se zenama do 50 radi ultra zvuk a pogotovo mladjim zenama jer je pouzdanije u dijagnostici, verovatno zbog gore pomenutog razloga (kao kod moje mame).
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Da, struktura dojke se vremenom menja - smanjuje se kolicina zlezdanog na ustrb vezivnog tkiva (tzv. strome) - za dojke u kojima dominira zlezdano tkivo nesto je pouzdaniji UZ - kod zena pre menopauze (pa ako je prvo radjena mamografija obavezno treba napraviti i UZ, za svaki slucaj), a za dojke u kojima dominira vezivo i doslo je do involucije zlezdanog tkiva pouzdanija je mamografija - te je kod starijih zena ona obavezna. Ima to veze i sa drugim faktorima... Genetikom, tipom tumora koji se ocekuje, inicijalnim nalazom... Itd... Nije bas sve ovako jednostavno u praxi. Ali uprosteno kod dominantno zlezdane strukture pouzdaniji je UZ, a kada dominira stroma obavezna je i mamografija.
Pozdrav.
Pozdrav.
pa ja imam 42...prvo mi je radjen UZ, ali sad traze i mamografiju...i imam manje grudi
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
Mozda je i intermedijarni tip gradje dojki
Mozda jednostavno zele jos jednu proveru, za svaki slucaj...
Mozda ce traziti i vadjenje promene...
U svakom slucaju to ne bi bila losa ideja, ja bih to svakako tako uradio, jer ako su slali na bakteriologiju mozda sumnjaju na absces, a zaostatak kapsule abscesa se smatra prekancerozom...
Ko ce ga znati
Opustite se, polako... Ne treba se nervirati oko stvari koje ce tek da se vide, bitno je da su neka dijagnostika i neko lecenje poceli, da ne sedite kod kuce sa idejom da lekaru odete jednog dana za koju godinu, jer taj scenario obicno ide lose... Ostali... Polako, o-tom-po-tom

Mozda jednostavno zele jos jednu proveru, za svaki slucaj...
Mozda ce traziti i vadjenje promene...
U svakom slucaju to ne bi bila losa ideja, ja bih to svakako tako uradio, jer ako su slali na bakteriologiju mozda sumnjaju na absces, a zaostatak kapsule abscesa se smatra prekancerozom...
Ko ce ga znati

Opustite se, polako... Ne treba se nervirati oko stvari koje ce tek da se vide, bitno je da su neka dijagnostika i neko lecenje poceli, da ne sedite kod kuce sa idejom da lekaru odete jednog dana za koju godinu, jer taj scenario obicno ide lose... Ostali... Polako, o-tom-po-tom

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Jan 26, 2011 11:03 am
PREKOPIRAĆU SVOJ POST OD PRE DVA MESECA DA NEKUCAM PONOVO:.Do sada nisam ni znala da imam fibroadenom velicine oko 20x10 i cistu tik uz njega 10x7 mm.Prosle nedelje u svakodnevnom poslu nalegla sam na dojku sto je prouzrokovalo stravican bol i pečenje , nakon nekoliko minuta bol je stao ali pri svakom doticaju mesta se vraćao.Bol je jako intenzivan ni približan upalama žlezda, imala sam i mastitis kod dojenja pa mogu reći da je intenzivniji čak i od toga.Zbog bola u cetvrtak sam se obratila opstoj praksi koja me je uputila na ginekologiju.U jutarnjoj smeni me nisu primili nego su me uputili na mog odabranog lekar u drugoj smeni.Posle dugog čekanja shatila sam da i pored moljakanja neću biti primljena jer moj lekar odlazi na specijalizaciju pa ce vise meseci biti odsutan i dok mu se ne odredi zamena niko nece pregledavati njegove pacijente sem u jako hitnim slucajevima sto su sestre kostatovale da ja nisam.Nakon ne prespavane noci uspevam u sbotu da nadjem privatnu kliniku i radiologa koji me snimai otud ti rezultati.Njegovo objasnjenje za jake bolove je da hematom koji vidi koji je nastao oko fibroadenoma stiska verovatno neki živac i preporučio mi je da uzmem nešto za bolove i da mažem hepatrombinom da bi hemato što pre prošao i da se smanji pritisak a time i bol.
Od ovog događaja prošlo je dva meseca bol je stao a ja sam bila na kontroli fibroadenom je minijaturno narastao što dr smatra da nije ništa zabrinjavajuće a cista je za nijansu manja , dr je savetovao da se ipak konsultujem sa onkologom.Kao prvo interesujeme koja je procedura dali ja treba da se javim opštoj praksi ili treba da vijam ginekologa da bih dobila uput za onkologa.Da li treba da brinem imam 31 godinu i malo dete, male grudi,čvor ne mogu da opipam ručno izgleda da je dosta duboko.???
Od ovog događaja prošlo je dva meseca bol je stao a ja sam bila na kontroli fibroadenom je minijaturno narastao što dr smatra da nije ništa zabrinjavajuće a cista je za nijansu manja , dr je savetovao da se ipak konsultujem sa onkologom.Kao prvo interesujeme koja je procedura dali ja treba da se javim opštoj praksi ili treba da vijam ginekologa da bih dobila uput za onkologa.Da li treba da brinem imam 31 godinu i malo dete, male grudi,čvor ne mogu da opipam ručno izgleda da je dosta duboko.???
Melita:
šta ste i kad ste radili tu dijagnostiku što ste tiče dojke?
Što se tiče fibroadenoma, to je apsolutno benigna promena koja se često javlja kod više žena u porodici (majka, baka...), mada ne mora da znači. Taj čvorić može da ostane takav, može da raste a i da se smanji i najčešće ne pravi nikakve probleme a pogotovo je retko da se transformiše u maligni proces. Jedino što, ako raste, može da pritiska živac pa da imate te bolove kakve ste opisali. A taj hematom što se stvorio je najverovatnije traumatski pa kako se hematom smanjivao, tako je opadao i pritisak na živac. Tu promenu pratite. Ono što je kod njega ' nezgodno' je što ih može biti više u dojci, što ako se operiše može da se vrati, čak i na dojku koja tada nije biloa zahvaćena ali u principu to je jedna vrlo dobroćudna promena.
Što se tiče ciste, ona je isto srećom najčešće dobroćudna ali se ipak obazrivije prati. Isto tako može da se smanjuje, da bude ista i da raste i isto tako može da pritiska neki živac pa da boli. Međutim, ciste su malo zeznute jer se ne mogu uvek najjasnije opisati preko ultrazvuka zbog tzv. fenomena atenuacije, odnosno, ponekad se to nešto što se nalazi tik iza ciste ne može dobro videti jer cista baca senku na taj deo tkiva. Ja mislim da bi ipak trebali otici kod onkologa, (vi ste mladi i u vašoj anamnezi nema nekih 'vrišteći' bitnih stvari ali u današnje vreme se granice vrlo pomeraju), za svaki slučaj, može da se uradi punkcija ciste i da se vidi kakav je sadžaj te tečnosti.
Suština je da mislim da nemate velikih razloga za brigu
Što se tiče papirologije, tu vam ne mogu pomoći, ja sam apsolvent na medicini tako da u tim vodama još nisam
.
Pozdrav i svako dobro
šta ste i kad ste radili tu dijagnostiku što ste tiče dojke?
Što se tiče fibroadenoma, to je apsolutno benigna promena koja se često javlja kod više žena u porodici (majka, baka...), mada ne mora da znači. Taj čvorić može da ostane takav, može da raste a i da se smanji i najčešće ne pravi nikakve probleme a pogotovo je retko da se transformiše u maligni proces. Jedino što, ako raste, može da pritiska živac pa da imate te bolove kakve ste opisali. A taj hematom što se stvorio je najverovatnije traumatski pa kako se hematom smanjivao, tako je opadao i pritisak na živac. Tu promenu pratite. Ono što je kod njega ' nezgodno' je što ih može biti više u dojci, što ako se operiše može da se vrati, čak i na dojku koja tada nije biloa zahvaćena ali u principu to je jedna vrlo dobroćudna promena.
Što se tiče ciste, ona je isto srećom najčešće dobroćudna ali se ipak obazrivije prati. Isto tako može da se smanjuje, da bude ista i da raste i isto tako može da pritiska neki živac pa da boli. Međutim, ciste su malo zeznute jer se ne mogu uvek najjasnije opisati preko ultrazvuka zbog tzv. fenomena atenuacije, odnosno, ponekad se to nešto što se nalazi tik iza ciste ne može dobro videti jer cista baca senku na taj deo tkiva. Ja mislim da bi ipak trebali otici kod onkologa, (vi ste mladi i u vašoj anamnezi nema nekih 'vrišteći' bitnih stvari ali u današnje vreme se granice vrlo pomeraju), za svaki slučaj, može da se uradi punkcija ciste i da se vidi kakav je sadžaj te tečnosti.
Suština je da mislim da nemate velikih razloga za brigu

Što se tiče papirologije, tu vam ne mogu pomoći, ja sam apsolvent na medicini tako da u tim vodama još nisam

Pozdrav i svako dobro

kod mene je slican slucaj, mislila sam da ce sa cistom sve nestati, medjutim ja sam sad tik uz mesto gde je bila cista napipala nesto kao zlezdicu ili neko malo cvrsce tkivo, na drugoj dojci to nema...mislim da ni doktorka ovo nije napipala jer nije moglo od ciste..
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Jan 26, 2011 11:03 am
Tačno pre dva meseca i to na sredini ciklusa i sada nakon dva meseca opet tačno na sredini ciklusa.U svakom slučaju hvala na odgovoru pokušaću da se uguram u ambulantu među penzionerima
možda i uspem do 2012
Šalim se naravno, ja imam jednu svoju teoriju ali nisam lekar tako da ne znam dalai pije vodu pre tri i po godine sam se porodila nakon porođaja lagano dolazi do promena koje sam zanemarivala pripisujući ih nedavnom porođaju.Poprilično sam za svoje shvatanje dobila na kilaži, kažem za svoje jer po onim tabelicama ja imam super kilažu ali je ona ipak za moje shvatanje mnogo veća i to zaista uz kontrolisanu ishranu i vema aktivan život, koža je počela da mi se masti, bubuljice, ciklusi i PMS su drugačiji pa sve razmišljam da mi se možda nisu poremetili hormoni od porođaja pa da možda i to ima neke veze jer sam čitala da su ponekad i hormoni krivi za nastanak fibroadenoma.Sve u svemu moram otići kod dr i da ja još uvek imam iscedak iz grudi definitivno liči na mleko ali sam prestala da dojim pre tri godine
, kada sam spomenula ginekolgu to u par navrata rekao je da je to normalno.

Fibroadenomi imaju osetljivost na hormone ali to su normalne koncentracije hormona koje ima svaka žena u svom generativnom periodu (periodu od prve menstruacije do menopauze). Ne moraju biti hormoni većih koncentracija da bi fibroadenom nastao, obično postoji genetsko opterećenje. Tako da fibroadenom obično spontano regredira godinama nakon menopauze jer više nema tih hormonskih cimanja (do ovulacije jedno, ovulacija drugo, postovulatorno treće pa tako svaki mesec).melita keller napisao:Tačno pre dva meseca i to na sredini ciklusa i sada nakon dva meseca opet tačno na sredini ciklusa.U svakom slučaju hvala na odgovoru pokušaću da se uguram u ambulantu među penzionerimamožda i uspem do 2012
Šalim se naravno, ja imam jednu svoju teoriju ali nisam lekar tako da ne znam dalai pije vodu pre tri i po godine sam se porodila nakon porođaja lagano dolazi do promena koje sam zanemarivala pripisujući ih nedavnom porođaju.Poprilično sam za svoje shvatanje dobila na kilaži, kažem za svoje jer po onim tabelicama ja imam super kilažu ali je ona ipak za moje shvatanje mnogo veća i to zaista uz kontrolisanu ishranu i vema aktivan život, koža je počela da mi se masti, bubuljice, ciklusi i PMS su drugačiji pa sve razmišljam da mi se možda nisu poremetili hormoni od porođaja pa da možda i to ima neke veze jer sam čitala da su ponekad i hormoni krivi za nastanak fibroadenoma.Sve u svemu moram otići kod dr i da ja još uvek imam iscedak iz grudi definitivno liči na mleko ali sam prestala da dojim pre tri godine
, kada sam spomenula ginekolgu to u par navrata rekao je da je to normalno.
Ali ako imate nekih problema tipa neredovnog ciklusa, pojava povišene maljavosti, akne... trebali biste prekontrolisati hormone svakako.
Pozdrav.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Jan 17, 2009 12:28 am
ESTROGENI RECEPTORI- POZITIVNA REAKCIJA
IS=3
PS=5
¨¨¨¨¨¨
TS=8
PROGESTERONSKI RECEPTORI-POZITIVNA REAKCIJA
IS=3
PS=4
¨¨¨¨¨¨
TS=7
HER2-0(NEGATIVNO)
Da li neko moze pouzdano da mi protumaci nalaz,hvala unapred!
IS=3
PS=5
¨¨¨¨¨¨
TS=8
PROGESTERONSKI RECEPTORI-POZITIVNA REAKCIJA
IS=3
PS=4
¨¨¨¨¨¨
TS=7
HER2-0(NEGATIVNO)
Da li neko moze pouzdano da mi protumaci nalaz,hvala unapred!
Zamolila bih da mi neko protumaci nalaz,unapred zahvalna.
Histoloska dijagnoza: Ca lobure invasivom gl. mammae. GII ,NGII ,tumor promera 28x25x19 mm. U pregledanoj ivici resekcije nema elemenata mg.
TU Markeri:
PTNM desno
ER - 6(30%
PR - 5(10%
HER2 2+
Histoloska dijagnoza: Ca lobure invasivom gl. mammae. GII ,NGII ,tumor promera 28x25x19 mm. U pregledanoj ivici resekcije nema elemenata mg.
TU Markeri:
PTNM desno
ER - 6(30%
PR - 5(10%
HER2 2+