Prijevremeni porod, cerclage i slijedeca trudnoca
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
Prijevremeni porod, cerclage i slijedeca trudnoca
Vidim da je na temu cerclage vec bilo napisa, ali dosta davno. Moj slucaj je slijedeci: imam 41 godinu, ostala sam trudna u februaru ove godine, moj lijecnik mi je rekao da dodjem na prvi pregled (u slucaju da ostanem trudna) nakon 8 tjedana, te sam od tada dolazila jednom mjesecno na preglede. Pregledi su se sastojali iskljucivo od ekografije, uzimanja krvi i mokrace. Nije bilo druge vrste pregleda (npr. vaginalni). Svi nalazi (od kojih mi niti jedan nije bio objasnjen) su, prema doktoru, bili u redu. Radila sam cijelo vrijeme (sto znaci sat i pol putovanja vlakom na posao i toliko s posla, 8 sati sjedenja pred kompjutorom na poslu, shopping u subotu i pospremanje kuce u nedjelju) bez odmora i prestanka. Bila sam umorna, na sto je lijecnik rekao da ce proci i nisam bila na bolovanju. Odjednom negdje u 18. tjednu sam dobila problem konstipacije i jedno 3 puta sam se jako naprezala zbog tvrde stolice (imala sam doslovce osjecaj da cu se poroditi). Ovdje u Svicarskoj ne postoji nikakvi tecaj za provorotkinje, tako da nisam imala pojma ni o cemu i ovisila o par recenica koje je izustio moj doktor. U 20. tjednu mi je dijagnosticiran otvoren grlic maternice (manje od 1 cm), iz kojega se vidjela plodna voda, dok je moj grlic maternice bio 4,1 cm. Odmah sam imala intervenciju "cerclage" - ja sam pitala postoji li alternativa i mogu li kuci, na sto su strogo odgovorili da to nikako ne preporucuju. Mjesec dana lezanja kod kuce sa cerclagom, te odjednom smedji iscjedak, primljena na hitnu, kada su me stavili na tokolizu oko dan i pol. Kada su me skinuli s tokolize, pocele su snazne kontracije pracene krvarenjem, nakon cega su me stavili na neki drugi lijek protiv kontrakcija, koji nije djelovao, te sam imala prijevremeni porod u kojem beba nije ostala (to je bilo u 25. tjednu). Koje bi bila vasa interpretacija i mozda prognoze za buducnost. Ne znam nalaz placente, kojega cu imati tek sredinom septembra, te cu se tada javiti. Isto me zanima, kakva je situacija u srpskoj zakonodavstu sto se tice ovakvih slucajeva, jer se u Svicarskoj dijete mora prijaviti kao rodjeno (i umrlo), u prijevremenog poroda (sto se smatra sve nakon 23 tjedna) Puno vam hvala.
Re: Prijevremeni porod, cerclage i slijedeca trudnoca
Zeljela bih da odgovor/savjet doktora! hvala
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 7:04 pm
Imate buducnost, nemojte se bojati...buducnost napisao:Zeljela bih da odgovor/savjet doktora! hvala
Samo ce vam trebati malo vise srece u narednoj trudnoci... i malo ozbiljniji doktor...
Neophodno je da vec od 12-te nedelje (tjedna) trudnoce budete pod intenzivnim nadzorom svog novog doktora. Potrebno je redovno raditi ehosonografsku cervikometriju (U prevodu na narodni jezik, potrebno je da doktor uvek izmeri duzinu cervikalnog kanala vaginalnom sondom, i da na prvi znak koji bude ukazivao na popustanje grlica tj. unutrasnjeg usca grlica, blagovremo stavi serklaz - naravno, samo ukoliko to bude neophodno - koji ce vam ovog puta sacuvati trudnocu... Zelim Vam sve najbolje...
P.S. ne ocekujem da ce vam bilo sta pametno reci posle pristizanja HP nalaza placente tj posteljice...
Puno hvala na odgovoru. Da li biste preporucili neku "pripremu" za tu novu trudnocu, i narocito da ju izdrzim. Npr. neki vitamini, lijekovi, hormonalni nalaz prije trudnoce. Da li progesteron pomaze u ovakvim slucajevima? A sto se cerclag-a tice, do kada bi ga trebalo postaviti, ako bi to bilo "na hladno"? Od cega su prema vama dosle ove kontrakcije - moze li to biti od infekcije ? Koliki bi trebao biti razmak izmedju ove i slijedece trudnoce? Hvala!
Jos da dodam o "cerclag-u": postavili su mi ga na 1.5 "odozgo" i 2.5 "odozdo" (oprostite na ovim nestrucnim izrazima), i osjecala sam se kao robot. Mogla sam samo jako polako hodati, malim koracima, bojala sam se rasiriti noge, cak i kod spavanja, uglavnom sam lezala na ledjima (sto inace nikad ne radim), po noci sam nastojala okrenuti se na bok, sto mi je bilo vrlo neugodno.
Sto se kontrakcija tice, da li su one pocele od promjene cervixa, ili su prvo nastale kontrakcije pa se cervix poceo smanjivati. Jedno tjedan dana prije sam osjetila neke male promjene na dojkama, da li je to sve vezano s hormonima?
Hvala!
Sto se kontrakcija tice, da li su one pocele od promjene cervixa, ili su prvo nastale kontrakcije pa se cervix poceo smanjivati. Jedno tjedan dana prije sam osjetila neke male promjene na dojkama, da li je to sve vezano s hormonima?
Hvala!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 7:04 pm
Obicno prvo krece sa asimptomatskim popustanjem i otvaranjem grlica, a nakon toga prodire ascedentna infekcija koja uslovljava pojavu kontrakcija i pobacaj ili prevremeni porodjaj. Serklaz se obicno na hladno stavlja oko 12 nedelje trudnoce. Ali ja vise volim da pratim pa ako se pokaze da se grlic skracuje i otvara onda preporucujem stavljanje serklaza, posto ni on nije bez komplikacija. I sam serklaz moze da bude krivac za javljanje infekcije, tako da ga ne treba stavljati ako nije neophodno.
Sta da vam kazem osim da vam pozelim puno srece u narednoj trudnoci...
Pauza od 3-4 meseca je sasvim dovoljna, a nekih posebnih priprema nema. Proverite samo kakav vam je TSH i uradite proveru na bakterijsku vaginozu i hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu...
Toliko... Pozdrav
Sta da vam kazem osim da vam pozelim puno srece u narednoj trudnoci...

Pauza od 3-4 meseca je sasvim dovoljna, a nekih posebnih priprema nema. Proverite samo kakav vam je TSH i uradite proveru na bakterijsku vaginozu i hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu...
Toliko... Pozdrav
Hvala na odgovoru. Sto se tice popustanja i otvaranja grlica, da li je to sama fizika ili se javlja zbog hormona ili neceg treceg?
Da li su takve promjene na cervixu uvijek pracene infekcijom? Kako izbjeci tu infekciju?
Ako se radi monitoring, do kada je moguce staviti cerclage, jer izgleda da se to otvaranje dogadja upravo u drugom tromjesecju oko 20. pa cak to 27. tjedna
Kako se brzo dogadja to otvaranje - da li treba raditi monitoring svaki tjedan, svaki drugi tjedan?
Da li je moguce da u slijedecoj trudnoci nemam taj problem ili ce se on skoro sigurno ponoviti?
Zadala sam si da cim ostanem trudna (ako se posreci), necu ici raditi. Mislite li da bi lagani ritam, odmor i udaljenost od stresa pomogli? Treba li lezati od pocetka ili ?
Cini mi se da ne bih mogla ponovno proci kroz sve sto sam prosla, ako bi se isti scenarij ponovio. To je psichicki vrlo tesko. Osim toga, ovdje u Svicarskoj je administracija vrlo komplicirana tako da treba gotovo mjesec i pol da se sve obavi nakon ovakvog dogadjaja. Kakvo je zakonodavstvo u Srbiji - da li se beba nakon 23. tjedna smatra osobom ili je zakonodavstvo fleksibilnije (ovo naravno ako imate tu informaciju).
Hvala!
Da li su takve promjene na cervixu uvijek pracene infekcijom? Kako izbjeci tu infekciju?
Ako se radi monitoring, do kada je moguce staviti cerclage, jer izgleda da se to otvaranje dogadja upravo u drugom tromjesecju oko 20. pa cak to 27. tjedna
Kako se brzo dogadja to otvaranje - da li treba raditi monitoring svaki tjedan, svaki drugi tjedan?
Da li je moguce da u slijedecoj trudnoci nemam taj problem ili ce se on skoro sigurno ponoviti?
Zadala sam si da cim ostanem trudna (ako se posreci), necu ici raditi. Mislite li da bi lagani ritam, odmor i udaljenost od stresa pomogli? Treba li lezati od pocetka ili ?
Cini mi se da ne bih mogla ponovno proci kroz sve sto sam prosla, ako bi se isti scenarij ponovio. To je psichicki vrlo tesko. Osim toga, ovdje u Svicarskoj je administracija vrlo komplicirana tako da treba gotovo mjesec i pol da se sve obavi nakon ovakvog dogadjaja. Kakvo je zakonodavstvo u Srbiji - da li se beba nakon 23. tjedna smatra osobom ili je zakonodavstvo fleksibilnije (ovo naravno ako imate tu informaciju).
Hvala!
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Jan 11, 2009 8:21 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
probat cu ti odgo oriti a u BIH-a je o ako:ako beba proplače pri porodu a poslije nastupi smrt ,bez obzira u kojoj je nedjelji rodjeno, duznost nam je prija iti kao osobu ako je mrt orodjence onda nemamo nikak u zakonsku oba ezu. ja sam rodila u 31.nedjelji i rodjeno je kao mrt orodjence jer nije proplakalo. nadam se da sam ti bar malo pomogla.