Molim tumacenje nalaza kolonoskopije

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
slave77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 28, 2011 3:41 pm

Molim tumacenje nalaza kolonoskopije

Post od slave77 »

Posto mi je radjena kolonoskopija sa analgo sedacijom, nisam uspeo da pitam doktora,koji mi je radio pretragu o nalazu.(spavao sam)
Kod mog gastroenterologa tek treba da zakazem pregled, a to nece biti u roku 1-2 meseca, pa molim nekoga da mi objasni sledeci nalaz:

Inspectio n.o. RT n.o.
U uslovima osrednje pripreme eksplorisan ceo kolon i terminalni ileum.
Sluzokoza makroskopski bez promena. Unutrasnji suljevi lako edematozni, sada ne krvare.

Dg: Noduli haemorr.

Ono sto me posebno kopka ,da li je dr. mogao usled osrednje pripreme(verovatno cistoce d. creva) da vidi dobro sve sto treba,ili je to cest slucaj pripreme.
Da li posle ovakvog izvestaja postoji potreba za ponovnim pregledom?
Da li je bilo potrebno uzimati uzorke za biopsiju?
Da li ovaj izvestaj lici na ozbiljni izvestaj kolonoskopije, posto sam citao na forumu detaljnije kolonoskopske izvestaje?
Unapred hvala
slave77
Novi član
Novi član

Re: Molim tumacenje nalaza kolonoskopije

Post od slave77 »

Ima li neko sa foruma ,ko je dobio ovakav rezultat, ili slican?Posle dva dana od kolonoskopije boli me stomak preko noci, ne jako al smeta,kao da su gasovi.
sasasa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sasasa »

Nalaz liči na više-manje svaki drugi :)
Zbog slabije pripremljenosti moguće je katkad promašiti neki manji polip... ali - to je u sustin retko, a i mali se polipi uglavnom samo prate. Ostale (bolje reći ozbiljne) stvari su uglavnom vidljive s neba i ne treba ti bog zna kakva priprema.
Laka hrana i šetnja će rešiti problem sa gasovima.
slave77
Novi član
Novi član

Post od slave77 »

Od jutros me boli stomak nize s leve strane , i na pritisak, nista ne pipam, mada nisam strucnjak. Kad pritisnem boli, i bol se siri s leve na desnu stranu.
Kao da stolica ima nesto ,pa sece dok se krece po crevu.Takav bol nisam imao pre kolonoskopije.
Kad ispraznim to ,prestane bol.
Da nije nesto ozledjeno kolonoskopijom,ili je to normalno posle pregleda.
Odgovori