molim vas za pojasnjenje
bila sam prosle nedelje kod ginekologa radjeno je sledece:
mikrobioloski izvestaj
vrsta uzetog materijala i bakterioloske analkize:
vaginalni bris mikrobioloski nalaz: lactobacillus sp.-normalna bakterijska flora
citoloski i bakterioloski izvestaj:
PA: grupa II
Zakljucak: dobijen je odgovarajuci citoloski materijal.U materijalu dominiraju intermedijarne cellije.Superficijalne celije su redje ali su brojne. Neutrofili su brojni.Brojni kokobacili u vidu oblaka pokrivaju skvamozne celije.Promene su kompatibilne sa bakterijskom vaginozom
Meni nije jasno sta sve ovo znaci-ginekolog mi je rekao da sam zdrava samo da mi je lactobacillus povecan
prepisala mi je lomexin i lactovag(nisam pocela terapiju jer treba da dobijem) moje pitanje je zasto mi je obilan sekret,zute boje i po prvi put u zivotu mi se desava da ima miris???????????
ja bukvalno sizim,isla sam na privatnu polikliniku i dala sam dosta novca ali mi nije jasno zasto imam te promene?plasim se da imam nesto ozbiljnije a da mi to nije provereno ili jeste a ja se samo tripujem????
molim vas za ako je ikako moguce za sto konkretniji odgovor,da sacekam da mi prodje menstruacija,pa da pocnem sa terapijom ili da idem dalje na analize(ureaplazma,mikoplazma,hlamidija.....)
hvala
lactobacillus
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Jesu li ti određivali grupu sekreta ili baš bris (bris se nosi u laboratoriju i nalazi se čekaju par dana).
Laktobacili čine normalnu floru vagine. Vidi ovu temu:
http://doktor.rs/forum/viewtopic.php ... 8b6e6326cb
Možda je to zato što sam laik ali mi nije jasno šta će tu pomoći Lomexin (antimikotik) i Lactovag (sadrži laktobacile). U nalazu nigde ne piše da imaš gljivice.
Treba da se uradi mikološki i bakteriološki bris vagine i cerviksa, kao i test na hlamidiju, ureaplazmu, mikoplazmu. Imaš tegobe i dok ne stignu analize rezultata niko nema pravo da ti kaže da ti nije ništa...Terapija se određuje u zavisnosti od toga šta je izazvalo infekciju a vaginalete su lokalna terapija i često nisu dovoljno jake da same reše problem.
Laktobacili čine normalnu floru vagine. Vidi ovu temu:
http://doktor.rs/forum/viewtopic.php ... 8b6e6326cb
Možda je to zato što sam laik ali mi nije jasno šta će tu pomoći Lomexin (antimikotik) i Lactovag (sadrži laktobacile). U nalazu nigde ne piše da imaš gljivice.
Treba da se uradi mikološki i bakteriološki bris vagine i cerviksa, kao i test na hlamidiju, ureaplazmu, mikoplazmu. Imaš tegobe i dok ne stignu analize rezultata niko nema pravo da ti kaže da ti nije ništa...Terapija se određuje u zavisnosti od toga šta je izazvalo infekciju a vaginalete su lokalna terapija i često nisu dovoljno jake da same reše problem.
radili su mi bris,ne odredjivanje sekreta(kojoj grupi pripada) receno mi je da mi je radjen bris u kome se sve vidi da li ima nesto...i rezultati su bili kao sto sam napisala gore
lomexin u uputstvu pise da je za razne vrste infekcija... nije mi jasno samo kako mi je lactobacillus povecan?znam da je normalni cinilac vag.flore...ne osecam nikakvo peckanje,svrab i sl.
ne znam sacekacu da mi prodje menstr. pa cu ponovo na analize ali kod drugog lekara
hvala
lomexin u uputstvu pise da je za razne vrste infekcija... nije mi jasno samo kako mi je lactobacillus povecan?znam da je normalni cinilac vag.flore...ne osecam nikakvo peckanje,svrab i sl.
ne znam sacekacu da mi prodje menstr. pa cu ponovo na analize ali kod drugog lekara
hvala
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Klinička slika bakterijske vaginoze (BV) mora da sadrži tri od četiri znaka za postavljanje dijagnoze:
1.Vaginalni pH veći od 4.5.
2.Karakterističan vaginalni sekret, redak, homogen, mlečastog izgleda, po količini oskudan, osrednji ili obilan.
3.Oslobađanje mirisa amina (miris ribe) pri ukapavanju rastvora KOH u sekret.
4.Prisustvo Clue cells u vaginalnom sekretu.
Korišćenjem ovih kriterijuma dijagnoza BV se korektno postavlja u 90% slučajeva, a lažno je pozitivna u manje od 10% žena. PAP test je slabo senzitivan za otkrivanje BV.
Subtipovi Bacterijske Vaginose (BV), Lactobacillosis (LB) i Cytolytic Vaginosis (CV).
U reproduktivnom periodu bakterijska flora vagine zdrave žene sadrži brojne mikroorganizme, uključujući aerobne i anaerobne, gram-pozitivne i gram-negativne bakterije.
Lactobacillus i Corynebacterium preovladavaju nad drugim bakterijama u normalnoj flori vagine, kao što je Streptococcus, Bacteroides, Staphylococcus i Peptostreptococcus.
Lactobacillus i Corynebacterium produkuju mlečnu i sirćetnu kiselinu iz glikogena te na taj način održavaju nizak vaginalni pH 3,8-4,5. Takođe produkuju H2O2 tj. vodonik peroksid.
Ove dodatne bakterije su pod kontrolom prve dve koje produkuju kiseline i retko postaju patogene u situacijama poremećene ravnoteže.
Diferencijalno dijagnostički BV dolaze u obzir:
Allergična reakcija
Fiziološka leukoreja
Atopični dermatitis
Lichen simplex chronicus
Lichen sclerosus
Paget disease
Psoriasis
Vulvodynia
Kod zdravih žena lactobacilli su dužine od 5 do 15 mikrona, kod entiteta Lactobacillosis praćenog pojačanom sekrecijom i nelagodnošću, dužina je 40 do 75 mikrona.
Lactobacillus koji produkuje hydrogen peroxide H2O2 (LB+) duplo je protektivniji od LB koji ne produkuje H2O2 (LB-) za razvoj bakterijske vaginoze.
Lactobacilli je G+ gram pozitivan, pleomorfan, aeroban ili fakultativno anaeroban mikroorganizam. Do sada je otkriveno oko 80 tipova laktobacila.
Kao što vidite i laktobacil može mutirati i u poremećenog ekosistemu može prouzrokovati BV!
1.Vaginalni pH veći od 4.5.
2.Karakterističan vaginalni sekret, redak, homogen, mlečastog izgleda, po količini oskudan, osrednji ili obilan.
3.Oslobađanje mirisa amina (miris ribe) pri ukapavanju rastvora KOH u sekret.
4.Prisustvo Clue cells u vaginalnom sekretu.
Korišćenjem ovih kriterijuma dijagnoza BV se korektno postavlja u 90% slučajeva, a lažno je pozitivna u manje od 10% žena. PAP test je slabo senzitivan za otkrivanje BV.
Subtipovi Bacterijske Vaginose (BV), Lactobacillosis (LB) i Cytolytic Vaginosis (CV).
U reproduktivnom periodu bakterijska flora vagine zdrave žene sadrži brojne mikroorganizme, uključujući aerobne i anaerobne, gram-pozitivne i gram-negativne bakterije.
Lactobacillus i Corynebacterium preovladavaju nad drugim bakterijama u normalnoj flori vagine, kao što je Streptococcus, Bacteroides, Staphylococcus i Peptostreptococcus.
Lactobacillus i Corynebacterium produkuju mlečnu i sirćetnu kiselinu iz glikogena te na taj način održavaju nizak vaginalni pH 3,8-4,5. Takođe produkuju H2O2 tj. vodonik peroksid.
Ove dodatne bakterije su pod kontrolom prve dve koje produkuju kiseline i retko postaju patogene u situacijama poremećene ravnoteže.
Diferencijalno dijagnostički BV dolaze u obzir:
Allergična reakcija
Fiziološka leukoreja
Atopični dermatitis
Lichen simplex chronicus
Lichen sclerosus
Paget disease
Psoriasis
Vulvodynia
Kod zdravih žena lactobacilli su dužine od 5 do 15 mikrona, kod entiteta Lactobacillosis praćenog pojačanom sekrecijom i nelagodnošću, dužina je 40 do 75 mikrona.
Lactobacillus koji produkuje hydrogen peroxide H2O2 (LB+) duplo je protektivniji od LB koji ne produkuje H2O2 (LB-) za razvoj bakterijske vaginoze.
Lactobacilli je G+ gram pozitivan, pleomorfan, aeroban ili fakultativno anaeroban mikroorganizam. Do sada je otkriveno oko 80 tipova laktobacila.
Kao što vidite i laktobacil može mutirati i u poremećenog ekosistemu može prouzrokovati BV!