Da li operisati veliki miom?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
australijab
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 8:49 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Da li operisati veliki miom?

Post od australijab »

Pozdrav svima!
Poslije obicnog, vise redovnog nego zbog nekog posebnog razloga posjete ginekologu pozlilo mi je nakon pregleda poslije cega je ultrazvucno uspostavljena dijagnoza Dg: Uterus myomatosus sa Th: Operativa
Ostali podaci nalaza su AV, 85x45 mm, sa miomat cvorom - desno cca 70x70mm i miomat cvorom lijevo i iza uterusa cca 67x62mm. Endometrijum 7/8mm. Lijevi ovarijum 32x27mm i desni ovarijum se ne prikaze.
Menstruacije su mi redovne i bez pojacanog krvarenja i skoro da me nista nije boljelo sem ponekad "krsta". Imam 34 godine i nisam radjala niti imala abortusa. ZELIM DJECU!!!!!!!
Pitam Vas: STA DA RADIM?????? U haosu sam i totalnom ludilu. Odjednom bolesna i "sa viskom organa" zbog kojih ako ih odem izvaditi, kako predlaze ginek. necu mozda imati djece, jer svaka operacija je rizicna i mozda mi budu morali izvaditi "SVE". A ako ne odem na operaciju necu, kaze on, moci ni ostati trudna, a ni iznjeti trudnocu. Sta me snaslo, a ni momka nemam.
Kolike su sanse da ovakva operacija prodje uspjesno, tj. da mi sacuvaju maternicu jer je to za mene jedino uspjesna operacija? Sta da radim, da li da odem na tu oper. koju sam vec zakazala ili IMA NEKI DRUGI LJEK ili postupak SA VECIM SANSAMA DA SUTRA BUDEM MAJKA? Kako to sve izgleda?
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga gospođice
više od 15 godina operišem miome i još nisam video "izgubljenu" matericu mada sam i ja čuo razne priče.
Tako velik miomi mogu se prvo tretirati lekovima koji bi ih smanjili a onda da se operišu.
Čudime da ih niste uočili, tako veliki bi trebalo da se pipaju nad stidnom kosti?

PS. Ako su oni jedini razlog bićete mama! :wink:

Pozdrav DrPeđaDj
australijab
Novi član
Novi član

Post od australijab »

:o hvala na ohrabrujucem odgovoru.
Nisam nista osjetila, sto je svima cudno. Menstruacije mi traju 2-3 dana intenzivnije a onda jos dan-dva prestaju, kao i kad sam imala 14 godina, skoro se nista nije mjenjalo, nikad nikakvih problema nisam imala u ovoj sferi zdravlja. Kontrac. pilule sam jednom pred gubitak nevinosti koristila 6 mjeseci, a to je bilo prije 11 godina i poslije nikakve hormonske ljekove nisam koristila.
Znaci smatrate i Vi da ne bi trebalo da odustajem od operacije?
Ma nisam ja kukavica i ne bojim se te operacije nego me strah da me ne osposobi da sutra budem majka.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Potpuno sam saglasna sa kolegom...kako rekoste:

1. nemate nikakve tegobe - zasto bilo sta raditi i izlagati Vas dodatnim rizicima, sto operativnim, sto anestezioloskim, sto buducim u smislu problema sa trudnocom i infertitlitetom...

2. rekoste da nemate ni momka ? pa ne bi li prvo trebalo naci tog momka, pa ako zadovolji sve vase kriterijume i probudi zelju za majcinstvom, pokusati ostati trudna godinu dana, PA TEK AKO SE TRUDNOCA NE DESI razmisljati o odstranjivanju mioma...ili ako Vam menstruacije postanu obilne, bolne...dovedu do anemije...

3. ako se pojavi problem vezan za miom, onda cemo pricati kad i kako se moze odstraniti, a do tada...srecno u trazenju ljubavi.

Proslo je vrijeme kad su se materice vadile kao od sale, kod svake zene koja ima miomcic...histerektomija se radi kao terapija za miome samo ako isti uzrokuju probleme.
Pozdrav,
ObGyn
australijab
Novi član
Novi član

Post od australijab »

:( Postovani, niste mi bas puno pomogli, opet ne znam sta da radim, jedno rece da nema frke da to operisem, a drugo da cekam.
Ma samo da sacuvaju uterus... sve bi drugo bilo lako. Iduce sedmice bi trebalo da bude ta operacija, DA LI DA ODUSTANEM?????????????////
AnaAna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 18, 2007 3:35 pm

Post od AnaAna »

Procitaj ponovo pazljivo sta su ti napisali ObGyn i DrPedja, koji su inace i jedini lekari koji odgovaraju na pitanja na ovom sajtu. Ja sam razumela da ti oboje predlazu da ne zuris sa operacijom. Najbolje bi bilo da potrazis misljenje jos nekog doktora u gradu u kojem zivis.
Sve najbolje.
australijab
Novi član
Novi član

Post od australijab »

Da, trazila sam ja vec misljenja, sve bolji od boljih ljekara, ali kada pregledaju slike sa UZ, i vide predlozenu Th. od jednog od najboljih i njcuveniji ginekolog u gradu, svi samo slegnu ramenima i komentarisu da je on iskusan, savjestan itd... mada komentarisu i da bi se moglo cekati koji mjesec, ne duze, ili raditi laparaskopija ali samo u nekoj klinici u BG, jer u mom gradu to rade samo tezgasi u privatnim ordinacijama,ne u klinici, koje ovi bolji ginekolozi bas ni ne cjene previse.
Rekli su mi da je klasicna operacija sigurnija, preglednija jedino da je period oporavka nesto duzi nego laparoskopija. Moze li mi neko ovo prokomentarisati?
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga gospođice
možda Vi ipak previše očekujete od nas? :(

Niste naveli ili kolege nisu napisale lokalizaciju mioma? Miom može biti subserozni (površan-najpovoljnija varijanta!), intramuralan (unutar mišića materice) i submukozan ispod sluzokože materice prominira ka materičnoj šupljini. Takođe je važno dali je na grliću, fundusu materice, bočno, napred, nazad od svega navedenog zavisi i operativni pristup. Miomi veći od 5-6cm, kao i intramuralni lakše se operišu klasično.
Iza operacije u više od 60-70% javljaju se priraslice.

Na kraju da budem potpuno precizan miomi koji ne daju simptome i ne rastu brzo se ne operišu.

Pozdrav DrPeđaDj
australijab
Novi član
Novi član

Post od australijab »

Hvala drPedjaDJ!
Meni je ginekolog objasnio na UZ, kada je otkrio miome, da zbog njihove velicine vjerovatno ne bih mogla ostati trudna sa njima, a pogotovo da ne bih mogla iznjeti trudnocu sa tolikim miomima, te da bi se, sigurno zbog njihovog sigurnog rasta desio spontani oko 3-4. mjeseca trudnoce, te nije ostavio nikakvu drugu mogucnost sem operacije, a i da nema trudnoce rasli bi i ugrozavali maternicu. Kako ja sada vidim nakon ovoga sto sam saznala od Vas i dr. prikupljenih informacija, ostajanje u drugom stanju bi bilo vrlo upitno poslije ovakve operacije, i to pod uslovom da sve prodje u redu, zbog priraslica i koce vise znati cega jos kao posljedica operacije. Kako god uradim, ne valja.
Boze kao da se sve ovo nekom drugom desava.
Hvala Vam puno sto ste mi omogucili ovu diskusiju, puno mi je pomogla da se barem psihicki malo priberem i trezvenije pripremim za sve sto me ceka. Nisam ni razmisljala o trudnoci, mada bi mi bilo drago da se slucajno desila, a vec moram razmisljati kako mozda necu ni moci.
australijab
Novi član
Novi član

Poslije operacije

Post od australijab »

:D Dobar dan!
Evo me ziva i zdrava poslije operacije, i nakon evo vec mjesec dana.
Molila bih Vas, ako mozete da mi pojasnite ovo sto mi pise na otpusnoj listi, kazu da je sve ispalo i vise nego dobro, ali bih voljela da mi neko ipak rastumaci sta to ovdje tacno pise i to sta znaci ovo pod 1 i pod 2:

1. OPERATIVNA INTERVENCIJA: Laparotomija suprapubica transversa sec. Pfannenstiel. Myomectomia ???

2. NALAZI I NAPOMENE: ...In speculo: Cervix odrzan, zatvoren, uterus u AVX, deblji, lako sinistroponiran, pokretljiv, neosjetljiv. Adnexa obostrano slobodna. ???
australijab
Novi član
Novi član

Post od australijab »

:) Pozdrav!
Ja bih jos jednom ljubazno da zamolim da mi neko od ginekologa odgovori, pojasni sljedece pod 1 i pod 2 sto su mi napisali u otpusnom pismu:

1. OPERATIVNA INTERVENCIJA: Laparotomija suprapubica transversa sec. Pfannenstiel. Myomectomia ???

2. NALAZI I NAPOMENE: ...In speculo: Cervix odrzan, zatvoren, uterus u AVX, deblji, lako sinistroponiran, pokretljiv, neosjetljiv. Adnexa obostrano slobodna. ???

I, da li je normalno da i mjesec dana poslije ove operacije imam svaki dan, bar jednom u trajanju od 1-2 sata u toku dana temparaturu 37,1 step. C? -koja mene licno obara
Hvala unaprijed
australijab
Novi član
Novi član

Post od australijab »

:D Pozdrav svima!
Hocu da se zahvalim svima na podrsci koju su mi dali prije 7 mjeseci kada sam se suocila sa operacijom 2 velika mioma. Prosle su vec 3 kontrole od tada, a na poslednjoj mi je ginekolog rekao da ne zna da je on mene operisao ne bi ni znao da je na mojoj maternici radjena operacija, te da na njoj postoji samo mali oziljak, sasvim bezopasan za reproduktivnu funkciju, da je sve savrseno, te me jos pitao kad mislim i sta vec cekam sa planiranjem trudnoce.

Zelim jos samo da ohrabrim one zene kojima ljekari kao sto su i meni rekli da je jedino klasicna operacija rjesenje za moj problem, da ne panice, da se naoruzaju informacijama i misljenjima, te ako najbolji potvrde da moraju ici na tu operaciju, da se ne boje. 7 dana bude uzasno, ali poslije toga jos 10 -tak tesko, ali onda svakim danom sve bolje i bolje, a nakon 1 mjesec sve se vrati u normalu, a nakon 2. mjeseca i na posao.
Hvala jos jednom svima i iskreno se nadam da ce mi sljedece javljanje na ovaj forum biti u ulozi trudnice.
Sretno! :D
australijab
Novi član
Novi član

Re: Da li operisati veliki miom?

Post od australijab »

:) Pozdrav svima!
Javljam se nakon 4 godine poslije one svoje gore opisane operacije koju sam imala kao cura.
Nakon 3 godine poslije operacije odlucila sam bila da nemam vise sta cekati sa trudnocom, da ne smijem vise cekati, jer su miomi takvi da iako ih odstranis, ako si pri tome njima sklon kao ja, oni ce se zanoviti. Hvala dragom Bogu i mom ginekologu, koji ih je nasao tada i koji me je operisao. U roku od mjesec dana kad sam posla praviti bebu, odmah sam ju i napravila. Trudnoca je prosla bez ikakvih problema iako sam vec imala 37 godina i tu operaciju iza sebe. Porodio me isti taj ginekolog, ali na carski da eventualno maternica na prethodnom savu ne bi popustila. Imam predivnog, zdravog i pravog djecaka od 1,5 godinu.
Odgovori