Molim strucnjake da mi pomognu svojim misljenjem oko nedoumice koja me muci vec vise od pola godine. Naime meni su gonjih sest prednjih zuba unazad nekoliko godina poceli da se "tanje" da tako kazem. Malo po malo ljusti se gledj, a sa unutrasnje strane su se stvorile rupe. Prvo sam mislila da su kvarovi, medjutim stomatolog mi je rekla da nema govora o kvaru vec su mi se zubi, iz nekog razloga poceli tanjiti i lomiti.
E sad, situacija je takva kakva je, receno mi je da pod hitno moram nesto da preduzmem kako bih sacuvala zube. Moram da napomenem i da su nekako zubi potamneli, ranije sam imala jako lepe, ne mnogo bele, ali sjajne zube. Doktorka mi je predlozila da na svih sest zuba stavim cirkon krunice, navodeci da je to najbolje i najtrajnije resenje.
Posto sam ja u ranoj mladosti imala poprilicno lose iskustvo sa zubarima, u smislu da su me navodili na neka bespotrebna struganja i mostove i da su mi zubi (zadnje sedmice, sestice i petice) previse optereceni mostovima polako, ali sigurno propadali, ja se nisam odmah odlucila za ovu varijantu navlacenja krunica. Isla sam kod nekoliko drugih zubara i gotovo svaki je imao svoju viziju sta treba da se uradi. Jedan od stomatologa mi predlozio da mi napravi kompozitne, kako rece, helio krunice-kaze da nema brusenja.
Pored toga sam i u dilemi u vezi sa keramickim fasetama, da li je to mozda najbolje resenje u smislu da je najmanje potrebno reparirati i strugati zube.
kompozitne fasete, keramicke fasete ili cirkon krunice
Re: kompozitne fasete, keramicke fasete ili cirkon krunice
kako mislite tanjie vam se zubi, jel vertikalno??? prvo se mora vidjeti razlog abrazije, sanirati ga pa onda proteticki vas opskrbiti...ako imate bruxismus (skripanje zubima nesvjesno, pogotovo u noci), imacete isti problem i sa keramikom koja ce vam pucati....a ako imate rupe s unutrasnje strane zuba fasete nisu indikacija za takve defekte, nego krunice....poz
Sa spoljasnje strane je mestimicno otpala gledj, sa unutrasnje su se pojavile rupe, kao kod karijesa, a i zubi su se smanjili u duzini. Zubarka mi je rekla da je to mozda od kiseline, tj gorusice koja se povremeno vraca ili nesvesnog skrgutanja zubima nocu. Gorusicu povremeno imam, ali nista preterano, a sto se tice skrgutanja, nisam primetila, osim sto mi je suprug rekao da me je samo jednom cuo nocu kako skrgucem zubima.
Ja sad ne znam sta da radim, posebno sto, ako zaista skrgucem zubima, onda ni krunice nece pomoci. Mislila sam da li da ipak radim te kompozite, tj. helio krunice, njih mogu da repariram kasnije ukoliko se okrune, a da sa prednje strane zuba eventualno stavim fasete, cisto radi estetike?
Ja sad ne znam sta da radim, posebno sto, ako zaista skrgucem zubima, onda ni krunice nece pomoci. Mislila sam da li da ipak radim te kompozite, tj. helio krunice, njih mogu da repariram kasnije ukoliko se okrune, a da sa prednje strane zuba eventualno stavim fasete, cisto radi estetike?
sljedeci razlog abrazije zuba moze biti da previse kisele stvari konzumirate: citrus produkti,coca-cola....ne znam koji problem imate..kod bruxisizma se pravi plasticna sina koja se noci nosi ( da bi odvikla pacijenta od parafunkcije), ako su vam zubi sad kraci vama treba dizanje zagriza, a dizanje zagriza se moze obicnom kompositnom plombom uraditi na isti nivo kao i nocna sina.....a to se radi postepeno i na par mjeseci, jer zglob treba da se navikne na novi zagriz..pogotovo ako imate bruxisizam sto i prepostavljam da je, je to veoma vazno....kad se uradi vertikalizacija zagriza i kad se naviknete na novi zagriz onda stavljajte krunice na isti nivo kao sto su sina i provisorske kompositne plombe bile, a to je svejedno za koje cete se krunice odluciti : cista kermika ili metalna kermika zavisno od toga koliko novca zelite investirati.....a nisam bas za komposite u frontalnom dijelu, nisu bas estski lijepe i boje se
a za fasete sam vam rekla ako imate defekte unutra nije indikacija za fasete, za fasete se preparira labialni dio zuba ca.1-1,5 mm, unutrasnji dio zuba koji ima rupu kako kazete ostace ne saniran, mislim to bi bio fus posao.....i da bi veoma brzo zatim imali isti problem koji sada mozete rijesiti....uglavnom potrazite dobrog proteticara koji bi vam ovo mogao odraditi poz
a za fasete sam vam rekla ako imate defekte unutra nije indikacija za fasete, za fasete se preparira labialni dio zuba ca.1-1,5 mm, unutrasnji dio zuba koji ima rupu kako kazete ostace ne saniran, mislim to bi bio fus posao.....i da bi veoma brzo zatim imali isti problem koji sada mozete rijesiti....uglavnom potrazite dobrog proteticara koji bi vam ovo mogao odraditi poz