100% ili ne

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
slave77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 28, 2011 3:41 pm

100% ili ne

Post od slave77 »

Intereuje me razlika izmedju rektoskopije , i kolonoskopije. Posto imam zakazanu kolonoskopiju, a cuo sam da se pocetni deo d. creva, odnosno ulaz , ne moze videti kolonoskopijom,(vec rektoskopijom), interesuje me da li je to istina, ili moram traziti od dr. posebno , i rektoskopiju.
Anoskopija mi je prekinuta na pola, zbog nesnosnog bola, pa me kopka taj deo.
Ukoliko kolonoskopija pokriva 100% d.creva,sa ulazom, anusom itd. ,onda je dobro.
P.S. negde procitah da se kolonoskopijom ne moze pregledati prvih nekoliko cm d. creva, vec rektoskopijom.
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: 100% ili ne

Post od quincekap »

Nisam sigurna,ali mislim da zavisi i od lekara koji to gleda.Na toj sondi je kamera koja mora proci i sve vreme prolazi kroz analni otvor.Snimak prate na ekranu,tako da moraju da vide sve delove creva kroz koji prolaze.

Ako te je toliko bolela anoskopija,kolonoskopiju moras raditi samo pod anelgosedacijom.

Meni je 3 puta radjena kolonoskopija i drugi put kad je radio gastro bez neke posebne titule (MR.,Doc.,Prof....) video je upaljen rektalni deo,dok kad je radio docent,nista nije napisao.Mozda je to,zato sto nije znao da sam ja sve cula da je pred kraj pregleda sondu prepustio nekom tehnicaru,jer kad sam pocela da se budim iz anestezije, iz jednog kraja sobe cujem doktorov glas,kako pita tehnicara da li je zavrsio sa mnom,a ovaj mu odgovara samo da jos pregleda i uzme biopsiju zavrsnog dela.Oni se ustvari igraju sa nama.Bas njih briga.

Rektoskopiju nisam radila,mislim da je ona jos bolnija od anoskopije,a anoskopija me nije bolela kad su mi radili hirurzi koji bi namazali prvo neku neutralnu mast.Jednom je jedan namazao nesto drugo,sto me je uzasno peklo,a meni sluzokoza vec ostecena.Prevristala sam pregled.

Znaci sve zavisi od lekara.

Koje ti simptome zapravo imas?
slave77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 28, 2011 3:41 pm

Re: 100% ili ne

Post od slave77 »

Hvala na odgovoru. Radim sa analgosedacijom. Svestan sam da dosta doktora, koji su se proslavili u odredjenim oblastima , nekorektno pristupa problemu, pa ni ne saslusa pacijenta, prica mobilnim,prepusta nekim ucenicima da obavljaju pregled, a da cak ni ne prati sta ovi rade...
Elem, sta je tu je. Kad ides preko zdravstvenog moras da pretrpis svasta, mada mi nekada dodje da im svasta kazem...
I ja mislim da bi mogla kamera da vidi i pocetak, jedino sto je pocetak uzi pa je tu problem.
Koliko sam video sliku rektoskopa ili anoskopa, to su fiksne cevi ,kojima se prosiri ulaz u crevo ,pa se mozda bolje vidi sam ulaz.
Trebalo bi neko od strucnjaka da se javi , i da odgovor.
Odgovori