Punktacija na grlicu materice- neuspelo bojenje jodom

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
_Raven_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 1:00 pm

Punktacija na grlicu materice- neuspelo bojenje jodom

Post od _Raven_ »

Pokusala sam da nadjem odgovor u vec postojecim temama, ali ga ne nadjoh. :)

Pitanje je sledece:

Imam 26 godina, koristim oralnu kontracepciju nesto manje od 5 godina (Mercilon pa Novynete), i pre nekoliko dana sam prvi put radila kolposkopiju u svom Domu zdravlja.
Doktorka mi je rekla da je videla neku punktaciju na grlicu materice i da joj se to nije ofarbalo jodom.
Nije mi rekla nista detaljnije, osim da cemo videti sta kaze Papa test.

E sad, posto su mi rekli da i im je mikroskop u kvaru i da Papa test nece biti gotov za verovatno tri nedelje, pitam Vas za savet.
Da li je punktacija nesto zbog cega bi trebalo da se zabrinem, ili da ne cekam vec da odem u privatnu ordinaciju da mi urade Papa test?
Nisam frkadzija, ali sam uspela da izgooglam da je Punktacija abnormalan nalaz, pa me interesuje da li bi trebalo nesto da preduzmem sto pre ili da jednostavno sacekam Papa test u Domu zdravlja?

Hvala unapred. :)
joni
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 21, 2007 9:44 am

Re: Punktacija na grlicu materice- neuspelo bojenje jodom

Post od joni »

Jod negativno polje (ili Shiller negativna reakcija) i punktacija nije dobar kolposkopski nalaz. O cemu se tacno radi moze se reci samo nakon biopsije i patohistoloskog nalaza bioptirane promene.
Papa test ne mozete raditi jos narednih 6-8 nedelja jer je potrebno da se grlic epitelizuje nakon uzimanja brisa tako da nemojte bacati pare. Najbolje je da sacekate rezultate Papa testa, pa sa tim nalazom uz uput odete u Narodni Front ili Visegradsku ako ste iz Beograda.
Tajna.adresa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 6:10 pm

Post od Tajna.adresa »

Ako mogu i ja da dodam ...nemoj se oslanjati na Papa test, cak i da je rezultat dobar to nista ne znaci. Barem nije znacilo u mom slucaju, i to nakon 3 dobre Pape. Znaci samo biopsija ukoliko se kolposkopski uocavaju promene tipa punktacija , mozaika i sl....
Shvati to ozbiljno. Bolje biti na sigurnoj strani.Lekari su cesto neodgovorni, pa kao lako cemo...posle bude kasno....
Zli doktor
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 7:04 pm

Post od Zli doktor »

Tajna.adresa napisao:Ako mogu i ja da dodam ...nemoj se oslanjati na Papa test, cak i da je rezultat dobar to nista ne znaci. Barem nije znacilo u mom slucaju, i to nakon 3 dobre Pape. Znaci samo biopsija ukoliko se kolposkopski uocavaju promene tipa punktacija , mozaika i sl....
Shvati to ozbiljno. Bolje biti na sigurnoj strani.Lekari su cesto neodgovorni, pa kao lako cemo...posle bude kasno....
A sad da se umeša i jedan od neodgovornih, gore prozvanih. U principu sve zavisi od kolposkopskog nalaza, tj. ako su u pitanju fine nežne punktacije onda to nije za biopsiju nego samo za intenzivnije praćenje..., ali ukoliko su u pitanju grube punktacije, bez obzira na nalaz PA testa predlažem biopsiju... toliko za sada od mene... :wink:
Tajna.adresa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 6:10 pm

Post od Tajna.adresa »

Da, da...bas te "fine i nezne" punktacije sam i ja imala.
Zli doktor
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 7:04 pm

Post od Zli doktor »

Tajna.adresa napisao:Da, da...bas te "fine i nezne" punktacije sam i ja imala.
Ne sporim da umnogome zavisi i od toga i ko gleda taj PA i kolposkopiju... Ali je to tema za neke druge forume...
Ali ako su prave nežne punktacije i uredan PA, nije neophodno raditi biopsiju po svaku cenu... Mada medicina nije egzaktna nauka i 1 i 1 nisu uvek dva... :)
_Raven_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 1:00 pm

Post od _Raven_ »

Hvala na savetima, sacekacu Papa pa cu porazgovarati sa doktorkom o daljim koracima i ako treba da mi da uput.

Nije da mi je bas laknulo, ali svakako hvala! :D
Odgovori