Hipertireoza

Endokrini sistem, sistem žlezda sa unutrašnjim lučenjem, sve o normalnim funkcijama ali i poremećenom radu endokrinog sistema. Podelite sa korisnicima i stručnim sadarnicima sva pitanja i dileme o hipofizi, štitnoj žlezdi, nadbubrežnim žlezdama, jajnicima ili testisima.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
malasarita
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 17, 2010 12:34 pm

Hipertireoza

Post od malasarita »

.TSH o,oo5,Ft4 99.6.Pocinjem sa terapiom Thyrozol i nakon par dana dobijem temperaturu,obustavljam lecenje i saznajem da sam u drugom stanju.Do 5. meseca trudnoce nisam pila nikakvu terapiju,a od tada sam pila PTU,svrab po telu ne do one mere kao pre trudnoce ali i ima ga.Nakon par dana ja napipam zlezdice ispod pazuha i na vratu iza uveta i na bocno strani vrata.Radjene su sve analize i kod hematologa ali niko mi nista nije rekao.Ono sto je moj problem trenutno,nakon rodjenja deteta i opet ne pienja terapije zbog dojenja je taj da sam u jako losem zdravstvenom stanju,puna sam zlezda po vratu ima ih sigurno 10-ak vise sa desne strane na kojo je desni lobus stitne zlezde veci od levog.Pre nedelju dana zapoceta je terapija Tiastat 4x1 i od tada datiraju uvecane zlezdice na vratu i i spod pazuha!!!moj endokrinolog tvrdi da to nije od leka a na uputstvu za lek pise da je moguca limfadenopatija,uvecanje limfnih cvorova!!!/Svrab nisam imala posle porodjaja sve do uvodjenja \Tiastata!!!!Mene celo telo svrbi i stvara mi jos vecu nervozu!!!Nalaz UZ vrata je sledeci :Stitasta zlezda je u celini uvecana,donjim polovima prominira prema fosi jugularis.Desni lobus je AP dijametra oko 45mm,istmus 7 mm a levi rezanj AP dijametra 26 mm.Stitasta zlezda je izrazito heteroehogena prozeta brojnim milijarnim hipoehogenim nodusima i trakasto nodularnim fibroznim strukturama - znaci subakutnog tiroiditisa.Na vratu duz ug regije u nivou angulusa mandibule vide se brojne ovalne hipoehogene lgl TR dijametra od 8 mm do 10 mm. U vecini zlezda prisutan masni hilus a ostale su hipoehogene reaktivne gradje. Eto,to je nalaz,a od radiologa nisam dobila nikakav konkretan odgovor da li postoji mogucnost na maligni karakter!!!Sta vi mislite ?Da li postoji razlog za strah,da li je uvecanje zlezda limfnih u hipertireozi normalno i da li je prouzrokovano lekom tiastat?Da li alkalna fostfataza moze da se poveca od hipertireoze?Sta mi vi dalje savetujeteDa li da predjem ppnoovo na PPTU koji mi je vise odgovarao Puno hvala unapred na odgovoru!!!
Odgovori