krv u cisti dojke

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
ivdjur
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 22, 2011 2:10 pm

krv u cisti dojke

Post od ivdjur »

Radila sam ultrazvuk dojki pre godinu dana i nadjene su mi ciste u obe dojke. Cista u levoj dojci je izvadjena putem operacije i ispostavilo se da je fibroadenom. Doktor je rekao da nije potrebna operacija ciste u desnoj dojci (bila je velicine 2cm), da ce se ona "kalcifikovati". Radila sam ultrazvuk pre par dana zbog godisnje kontrole i cista u desnoj dojci se uvecala na 2.7cm i, po recima radiologa, postoji krvotok u toj cisti. Radiolog je dala predlog da bi bilo pametno da se to operise . Recite mi, sta znaci krvotok u cisti, koliko je to ozbiljno, i sta znaci oznaka BI RADS DD4a LD3?
Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Re: krv u cisti dojke

Post od Bokily »

BI RADS 3 je manje više dobar nalaz (LD leva dojka), a BI RADS 4 treba dalje ispitivati (DD desna dojka). Nemojte gubiti vreme, zakažite kod lekara što je pre moguće. Ne mora da znači da je loše ali nemojte čekati. Ti krvni sudovi koji su se razvili u cisti mogu govoriti u prilog razvoja maligniteta ali za to su potrebne dodatne analize. Verovatno će vas poslati kod onkologa, ali nemojte se unapred previše brinuti jer onkolozi operišu i fibroadenome i ciste koje su benigne, da ne pomislite odmah da je najgore u pitanju.
Pozdrav i svako dobro vam želim... :wink:
ivdjur
Novi član
Novi član

Post od ivdjur »

Hvala na odgovoru. :) Trazila sam na netu neke podatke o krvotoku u samoj cisti ali nisam uspela da nadjem. hvala, Bokily, jos jednom. Ako jos neko zna nesto, neka pise. Da li je i koliko brz rast ciste sa 2cm na 2,7cm za godinu dana.
ivdjur
Novi član
Novi član

krv u cisti dojke

Post od ivdjur »

Interesuje me da li je obavezna operacija ciste (u dojci) u kojoj postoji krvotok, a velicine je 2.7cm, kao sto sam vec pomenula, ili se to moze punkcijom ukloniti. Trebalo bi da putujem za par nedelja pa ne znam da li da odlozim putovanje. Da li neko zna, koliko se ceka na onkologiji za operaciju? Prosle godine pocetkom septembra sam operisala levu dojku. Od uocavanja ciste do operacije na levoj dojci proslo je desetak dana, ekstra brzo, bas sam se iznenadila.
Hvala unapred na odgovorima.
Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Post od Bokily »

Nije to neki veliki rast za godinu dana.Što se tiče operacije, prvo bi trebali da vam urade punkciju da vide o čemu se radi. Naravno ako je dobar nalaz, možete se i nakon putovanja operisati ako za tim uopšte bude bilo potrebe. Ne znam koliko se čeka.
Pozdrav i svako dobro... :wink:
sasasa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sasasa »

BI RADS 4 se operise! To je apsolutna indikacija za biopsiju.
Nalazi UZ pa i mamografije nisu bas 100% pouzdani, kao u ostalom i sve drugo u medicini, ali ako su vec napisali da je promena "suspektna" treba raditi biopsiju - desavalo se da promena koja je na mamografiji i UZ opisana kao 100% maligna ispadne 100% benigna, da nesto za sta sam se bio o 1000 evra spreman kladiti da je maligno ispadne benigno... Ali bogami video sam i suprotnih stvari!
Relativno brz rast, promena blizu 3cm, sa pojačanom, suspektno patološkom, vaskularizacijom - kriterijumi su necega sto treba vaditi da bi se tacno utvrdilo o cemu se radi - hirurgu!
ivdjur
Novi član
Novi član

Post od ivdjur »

Juce sam bila na kontroli. Rece doktor da promene postoje i da cemo pratiti promene, da ne bismo "seckali do besvesti". Zakazao mi je pregled 28. maja ali sa ultrazvukom koji ce biti uradjen kod njih. Zakazan mi je ultrazvuk 25. maja. Sestra koja mi je zakazala ultrazvuk mi je rekla da otvorim obracunsku listu kod njih na salteru i da 25. maja dodjem sa obracunskom listom, uputom i pratecim nalazima na ultrazvuk. Da li neko zna sta mi je potrebno za otvaranje te obrac. liste?
Danica 21
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 07, 2009 10:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Danica 21 »

Ja koliko znam (bar je do sada tako bilo na IORS), obracunsku listu vam otvaraju na salteru, taj dan kada dodjete na zakazan termin uz uput za UZ iz nadleznog DZ. Pozdrav
Odgovori