Gastroskopija neophodna - sta znaci kraktotrajna anestezija?

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
entonisoprano
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 02, 2011 10:41 am

Gastroskopija neophodna - sta znaci kraktotrajna anestezija?

Post od entonisoprano »

Da ne davim sad sa detaljima problema, ali nemam nikakve bolove, uredna stolica, krvna slika izvanredna, ultrazvuk takodje, jedini simptomi su mi non stop nesnosna mucnina (narocito kad sam pod stresom) i manjak apetita takodje non stop. Nakon gutanja barijuma radiolog je ustanovio da imam neki "depo" kontrast ili tako nesto, ali ne vidi se sta je, i veliku kolicinu kiseline u zelucu (koja moze biti indukovana stresom naravno)...Jedan gastroenterolog je rekao da patim od hronicne kiseline?!?!

Trenutno sam na controlocu peti dan 2x40mg, ne vidim nikakvu, ni najmanju promenu. Koliko mu vremena treba da pocne da deluje i da li ima smisla...?

Preporucena je gastroskopija naravno , i sada mi je jos manje jasna pretraga sa rentgenskim slikanjem stomaka kad se epilog zna, crevo u usta, i onda je svako pametan i vrhunski strucnjak. Posto cu taj odvratni pregled ocito morati da uradim cisto da iskljucim lupetanja kojih sam se naslusao, zanima me samo sta znaci to KRATKROTRAJNA totalna anestezija, koji je princip izvodjena, i po cemu se razlikuje od "dugotrajne" - osim po vremenu:).

Cuo sam da je ta grana dosta napredovala te da se daju takvi anestetici intravenozno koji omogucavaju dosta lako uvodjenje i izvodjenje iz anestezije, bez mucnina, glavobolja i ostalo. Posto gastroskopija traje 5-10 minuta, zanima me tacna procedura i sta znace svi ti termini vezani za anesteziju kojima se ljudi gadjaju a retko ko objasni poentu.

Hvala puno unapred.
mladic
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 22, 2011 7:48 pm

Re: Gastroskopija neophodna - sta znaci kraktotrajna anestezija?

Post od mladic »

S obzirom na to sto si ispricao, gotovo sam siguran da je u pitanju analgosedacija. Jednostavno ulazis i izlazis iz nje lagano, nema mucnine/povracanja itd, petnaestak/dvadeset minuta nakon izlaska iz nje mozes da krenes kuci.

Ja sam radio kolonoskopiju u analgosedaciji, i nisam imao bas nikakvih problema ni bolova, prespavao sam to... Tako da bi i za gastroskopiju trebala zavrsiti posao.

Kako se postiže analgosedacija?

Pošto se anesteziolog upozna sa pacijetom i sazna razloge zašto želi analgosedaciju, pristupa se sledećim postupcima:

Uspostavi se venski put tj. plasira se tanka plastična cev – igla u neku od vena na ruci i to je jedino što izaziva svestan bol – za nekoga čak ni to nije nikakva bol,

Daje se venskim putem sedativ tj. sredstvo koje psihički opušta pacijenta, čini ga hrabrim i nezainteresovanim. U zavisnosti od doze, pacijent može i da se uspava.

Potom se daje lek protiv bolova u odgovarajućoj dozi(za ovo nisam siguran da li su mi davali)

Uz monitorisanje vitalnih funkcija, pacijent je potpuno bezbedan i oslobođen svakog straha i bola. Po potrebi doktor ponavlja lokalnu anesteziju kao i anesteziolog primenu svojih lekova bez obzira na dužinu intervencije.

Ovaj text o analgosedaciji sam preuzeo sa drugog sajta, nisam siguran za lekove protiv bolova... Uglavnom, ja sam se uspavao par sekundi nakon sto me je "obradio" anesteziolog, kada sam se probudio sve je bilo gotovo, neka blaza vrtoglavica me je drmala kad pokusam da hodam, ali posle 10ak minuta je sve vec pocelo da se razbistrava, posle 15 sam otisao kuci :)
entonisoprano
Novi član
Novi član

Post od entonisoprano »

Jeste, analgosedacija. Ali mi je dosta nejasno o cemu se radi, znam samo da je to uvoz u totalnu anesteziju...

Cek cek cek...sta znaci ovo "cak moze i da spava"...? Hvala ti puno na odgovoru, ali bas ovo sto si copy/paste je ono sto me zbunjuje, niko konkretno da objasni sa profesionalne strane jel se "onesvestis" ili si tu negde na pola, pazi im termin "hrabrost"...

Znaci ti si zaspao?
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od quincekap »

Pa,zaspis! Spavas kao beba. Ja sam cak i sanjala nesto.Ni ne osetis kad si zaspao,samo se probudis kad sve bude gotovo.

Sto se toliko opterecujes time? Vazno je da ti odobre anelgosdaciju,jer je potrebna citava procedura za njeno izvodjenje.Krvna slika,EKG,pregled interniste,nekome traze snimak pluca...

Nesto mi nije jasno? Jel ti gastroskopiju radis privatno? Posto,koliko ja znam,u drzavnim ustanovama nece da cimaju anesteziologa za gastroskopiju,vec samo za kolonoskopiju.

Svi gastroskopiju rade samo pod lokalnom anestezijom i to ako ih zamolis ili imas neku vezu,a to ti je obican sprej za zube,kojim ti malo utrne grlo,da bi lakse progutao sondu.
entonisoprano
Novi član
Novi član

Post od entonisoprano »

Opterecujem se jer imam emetofobiju...A nema sta da mi odobravaju, radim na privatnoj klinici, pa para vrti gde burgija nece :lol: Samo me je zanimalo kako to sve izgleda iz prve ruke...Kako ti je bilo posle?
mladic
Stalni član
Stalni  član

Post od mladic »

Iz prve ruke sa kolonoskopije:

Lezao sam na krevetu, anesteziolog uspricao sta je imao meni u venu. Posle par sekundi prekid filma, u jednom trenutku sam osetio da pocinju da mi rade "nesto" i pokusao sam kao da se koprcam i tome slicno, medjutim mislim da sam sledece sekunde spavao. Budim se, iznad mene sestra, malo mi se vrti, pogubljen i to. Posle pet minuta ustajem iz kreveta, sve u redu osim malog gubitka ravnoteze. Obukao sam se, sacekao u cekaonici jos 10ak minuta, i onda me je drug odveo kuci. Vrlo brzo sam jeo, sve je bilo u redu. Nikakva mucnina, povracanje i to... Jedino sam se narednih sat/dva osecao malo "drogirano". Pricao sam blago usporeno, sve mi je bilo predivno itd :) Rekli su mi da je pregled trajao 15 minuta.
entonisoprano
Novi član
Novi član

Post od entonisoprano »

E hvala, to je vec odgovor koji sam trazio:) a sto se tice pripreme, kakva je tu bila situacija? 8 sati pre ne sme da se jede i pije, jel?
mladic
Stalni član
Stalni  član

Post od mladic »

pazi, nemam pojma za gastroskopiju, za kolonoskopiju nisam nista jeo a ni pio(osim fortransa) 36 sati. Jedno je sigurno, sto bolje ispostujes pripremu, bolje ce proci pregled, a ako zakazes pregled sigurno ce ti reci i pripremu :)
Odgovori