Ahilova tetiva - Plasticni gips, obicni, ili nesto trece...

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: vlada99, ModeratA, moderato

Odgovori
George011
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 04, 2011 3:10 pm

Ahilova tetiva - Plasticni gips, obicni, ili nesto trece...

Post od George011 »

Pre svega, pozdrav svima...

Imao sam rupturu Ahilove tetive pre 4 nedelje, i isto toliko sam u gipsu (i jos toliko cu biti). Nije bilo operacije. Prosle nedelje su mi stavili gips ispod kolena i napravili stiklu za hodanje. Predlagali su mi poznanici plasticni gips, ali tada nisam imao love... a koliko sam shvatio, kostalo bi oko 100-150 evra. Video sam danas da je rolna 1600 din, da li neko zna koliko je potrebno da se napravi gips do kolena, sa stiklom? I, ima li smisla? Imam jos jednu kontrolu, pa ga valjda ne bi skidali posle do kraja. I da li postoji neka treca varijanta, sa kojom bi mogao lakse da se krecem, neki steznik, "cizma", cini mi se da sam vidjao takve stvari? Sada mi je stikla bar 12ica :) Ima li nesto tog tipa i za posle gipsa?
Da li glukozamin pomaze kod ovakvih povreda, i kada treba poceti sa uzimanjem? Neke rehabilitacije, terapije dok je gips na nozi?

Hvala unapred na odgovorima.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Ahilova tetiva - Plasticni gips, obicni, ili nesto trece...

Post od tamaraft »

Nema potrebe da troshite novac i izmisljate nepotrebne stvari ako vas gipsana imobilizacija obezbedjuje potrebno mirovanje!

Imate rupturu jednog od najvecih ligamenata u ljudskom telu i 8 nedelja je minimum koji je potreban da ruptura pocne da zarasta, posle skidanaj imobilizacije cete biti na terapihi i rehabilitaciji isto toliko okliko st ebili pod imobilizacijom ali nemojte se igrati i zuriti i trcati pred rudu, ovakve povrede znaju da se izkomplikuju do te mere da se hod nikada ne uskladi i ne vrati na staro!

Strpljenja i vec sad zakazite fizikalnu terapiju u svom domu zdravlja, da bi ste je pocheli odmad po skidanju gipsa!

Nikakve lekove nema potrebe da pijete, osim onih za cirkulaciju ako vam je lekar preporuchio.

A posto je verovatno u pitanju jednostavna ruptura onda se nikakvi lekovi ne preporuchuju! Mirovanje, pazite se dodatnih povreda, vodite rachuna o kilazi, savladajte hodanje sa stakama jer ce vam i po skidanju gipsa trebati!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
George011
Novi član
Novi član

Post od George011 »

Hvala na odgovoru.
Svestan sam posledica povrede, i trajanja rehabilitacije... bas zato i zelim da saznam da li postoje vidovi terapije dok je noga u gipsu. Glukozamin bi trebalo da je neskodljiv, a koriste ga kao suplement kod povrede hrskavica i tetiva... mozda moze da pomogne?! Nisam nestrpljiv :oops: , samo bih rado potpomogao opravak... ako ima nacina. I saznao sam danas cenu za plasticni gips... mislio sam da je to mnogo skuplje? Da li znate koliko je metara toga potrebno za prosecnu "cizmu"? Ako je stvarno toliko laksi, verujem da bi prijalo malo promene :roll:
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Plasticni gips se preporuchuje za decu, starije osobe i to za gornje ekstremitete a nikakako za povrede donjih ekstremiteta i kod mladih osoba.

Sushtina oporavka u kom ste sada je da sa sprechi na bilo koji nachin da se izvrshi bilo koji pokret zglobom koji je imobilisan i da se en oslanjate punom tezinom, ali isto tako tezina gipsa vas tera da jacate misice butine. A sa plasticnim gipsom to jachanje i odrzavanje misicne mase se nece desavati.

Nema potrebe da pijete glukozamin. Dovoljno je da se zdravo i raznovrsno hranite, da pijete dosta mlecnih proizvoda, svezeg voca i povrca kako bi obezbedili dovoljne kolichine minerala i vitamina koji pospesuju zarastanje ligamenta.

Naravno da ste nestrpljivi, iako kazete da niste! Dokaz toga je da ovo pisete i interesujete e kako da ubrzate proces!

Neki procesi u zivotu jednostavno ne mogu da se ubrzaju, povrede ligamenata jednostavno moraju da idu svojim tokom, potrebno je 8 nedelja da organizam sam uchini sve sto moze da bi doslo do spajanja vlakana ligamenta i do zarastanja povredjenog mesta. Stimulisanje moze da se vrsi magnetoterapijom i statichkim kontrakcijama susednih segmenata, tj misica nadkolene regije. Ako vas nisu poslali na terapiju i niste vec poceli da radite sa terapeutim onda je vas lekar resio da vas lechi konzervativno jer do sada ipak takav nacin lecenja najvise i pomaze kod povreda velikih ligamenata posebno kod mladih i snaznih ljudi koji su uvek nestrpljivi i zele sto pre da se rese gipsa. Sve sto se desilo od povrede pa do sada verujte mi ima mnogo dobrih razloga shto se desilo :)

Da niste u gipsu vec da je stavljena longeta vi bi odmah posle 3 dana zaboravili da je stavite i poceli bi da skakucete po kuci, da se oslanjate i na povredjenu nogu i tako sam komplikovali svoj oporavak i produzivali ga na mnogo mnogo meseci!

Zakazite termin kod lekara specijliste fizikalne medicine u svom domu zdravlja i zakazite terapije, posto kao shto rekoh, uvek se ceka oko 3, 4 nedelje pa bar to mozete da ubrzate, tj da pochnete sa terapijama chim skinete gips i kada to vas ortoped dozvoli.

Razumem i mladost i zelju da ste negde napolju, raspusti, zezanje, plivanje...ali morate se ozbiljno posvetiti sebii oporavku od kog kasnije u zivotu moze mnogo toga da vam zavisi. Dovoljna je jedna nedovoljno sanirana povreda tokom zivota da kasnije imate ozbiljnih problema!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
George011
Novi član
Novi član

Post od George011 »

Razumem i mladost i zelju da ste negde napolju, raspusti, zezanje, plivanje...
Nisam bas toliko mlad :roll: poslednji put sam bio na (skolskom) raspustu pre 10 godina :D
Meni u stvari ne smeta toliko tezina gipsa, koliko ispravljeno stopalo i neaktivnost. Osecam se klaustrofobicno, iako mi nije prvi gips u zivotu. Znam da to nijedna druga imobilizacija ne bi promenila...
Najvise me zanima koliko ce proci vremena od skidanja gipsa, do mogucnosti da ceo koncert prestojim svirajuci?! Mada, to niko ne moze sa sigurnoscu da kaze...
Hvala Vam puno na odgovorima i razumevanju.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Opoavak ide po nekoj semi, koliko nedelja u gipsu-duplo toliko vremena na rehabilitaiji do punog oporavka!

Verujem da mozete nekako da izkombinujete svirku i sedenje ili bar visoko barsku stolicu...:)

Po skidanju gipsa ako krenete odmah sa terapijama onda cete ubrzati oporavak. Mora da se eliminice otok, bol, crvenilo ak oga ima, mora da se povrati pokretljivost zgloba, da se ligament polako i postepeno isteze i postigne pokretljivost koju je imao pre povrede, da se ojachavaju mishici stopala i noge.

Bice to kombinacija parafin, interferentne struje, DD, magnet, laser, kineziterapija...Samo vam izgleda treba jedna velika injekcija strpljenja :)

Pronadjite nachin da se smirite tokom dana, chitajte, koristite internet :) sreca pa imate komp i znate da ga koristite, zamislite kako bi bilo bez toga...ili koristite muziku ako se vec time bavite, vezbajte...
George011
Novi član
Novi član

Post od George011 »

Ja idem na turneju pocetkom avgusta, pa makar i u gipsu :) ali posto ce mi do tada skinuti gips, ne bi bilo lose da postoji neki manji fiksator koji bi olaksao kretanje, a cuvao nogu od povredjivanja. U RUDO-u su mi rekli da oni nemaju nista za to... mozda nesto uvozno?
Pazicu se, naravno... i praktikovati rehabilitaciju u svakom smislu.
Hvala na podrsci i veliki pozdrav!
dejan_nis
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 15, 2011 12:27 pm

Post od dejan_nis »

tamaraft napisao:. Mora da se eliminice otok, bol, crvenilo ak oga ima, mora da se povrati pokretljivost zgloba, da se ligament polako i postepeno isteze i postigne pokretljivost koju je imao pre povrede, da se ojachavaju mishici stopala i noge.
Meni su skinuli gips (parcijalna ruptura Ahiilove tetive) 8.jula,posle 8 nedelja nosenja,a od 18-og idem na rehabilitaciju.
Na koji nacin je moguce eliminisati otok?
Inace mi je ortoped prepisao Rheumon gel.
Unapred hvala na odgovoru!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Eliminisace se sa mesta traume postepeno!

Nista ne moze preko noci da se oporavi!

Samo slusajte savete terapeuta i redovni idite na rehabilitaciju!
dejan_nis
Novi član
Novi član

Post od dejan_nis »

A da li imate neki savet kako da se ponasam?
Primetio sam da se ujutru skroz povuce,a onda preko dana,pogotovu ako sedim se ponovo javi.
Znam da je potrebno vreme da se povuce,nesto sam citao da treba trljati ledom 5-7 minuta a onda umotati u frotir i cebe narednih 1h.
Sto se tice ortopeda nijednu mi informaciju nije dao,a ja nisam znao sta konkretno da pitam.Izgleda se podrazumeva da je pacijent strucno potkovan,pa samo da potvrdi od ortopeda ono sto on vec zna.Ne dao Bog da ikom treba neka njihova usluga,a da pri tom nemaju neku vezu.
zijad
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jul 16, 2011 7:52 pm

Post od zijad »

ZDRAVO!!!Pre tacno mesec dana na kosarci pukla mi je ahilova tetiva,kako doktor kaze potpuna ruptura ahilove tetive!!!Prvo sam otisao kod doktora u uzicama i dezurni ortoped je rekao da moram nositi gips 2 meseca i 3 meseca fizikalne...Tehnicar mi je stavio gips ali samo sa donje strane noge i okolo je bio zavoj,noga mi je bila fiksirana u pravom polozaju a stopalo savijeno ka dole i gips je bio vise kolena do pola butine....Kada sam dosao kuci citao sam na internetu i saznao da je ovo bas teska povreda i da je dug period oporavka i bas sam se zabrinuo...Sutradan sam po savetu nekih drugova koji su imali problema sa povredama otisao kod privatnog doktora kojeg su mi preporucili..Otisao sam kod njega kada me je pogledao rekao je da je gips slabo postavljen i da ako se slazem da ga on makne i postavi kako treba..Slozio sam se sa njim i skinuli smo kako doktor kaze tu langetu(meni se cini da je tako)...Pogledao mi je Ahilovu tetivu i konstatovo rupturu potpunu....Onda mi je objasnio da se moze leciti na 2 nacina operativno i konzervativno...Prvo mi je predlozio operaciju, ali mi je to bilo puno skupo tako da sam se odlucio konzervativno....E onda mi je doktor stavio gips ali mi je noga bila skroz u drugom polozaju nego pre i gips je isao skroz oko noge i to bas dosta gipsa(teze je mnogo nego pre).Noga mi je u kolenu savijena od prilike pod uglom od 45 stepeni a stopalo do maksimuma savijeno ka dole(ekvinus tako doktor rece )..Posle 15 dana otisao sam na kontrolu ,doktor je konstatovo da mi je cirkulacija dobra i da gips dobro stoji i zakazo kontrolu za mesec dana gde ce kako kaze skratiti gips do ispod kolena...tako da imam jos 15 dana do te kontrole...

MOLIO bih vas da mi odgovorite da li je ovo dobro sto sam do sad uradio,da li mi je bila bolja ona langeta ili ovaj gips???Sta me jos dalje ocekuje, da li cu moci da se vratim sportsim aktivnostima i moze li da dodje do kave komplikacije posle skidanja ovog gipsa tj.da li postoji mogucnost da mi ahilova tetiva nebude dobro zarasla :(
Molim vas za odgovor....UNAPRED ZAHVALAN
dejan_nis
Novi član
Novi član

Post od dejan_nis »

@Zijad
sto se tice sporta,kako sam cuo i citao na netu,mozes se vratiti aktivno,ali tek za godinu dana.
Jedan savet,ono sto ja nisam znao.Zakazi fizikalnu terapiju jedno 2 nedelje pre nego ti skinu gips,da bi krenuo odmah po skidanju na fizikalnu.
zijad
Novi član
Novi član

Post od zijad »

Zasto niko nece da mi odgovori???
zijad
Novi član
Novi član

Post od zijad »

hvala dejaneee!!!
Odgovori