Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.
Na pumpi sam od januara,uz materijal za 6 meseci sam dobila i 9 baterija=3 kompleta. Medjutim,3 komada mi u proseku traju mesec dana i ja vec koristim poslednje tri! PITANJA: gde mogu da nadjem te baterije,da li moram da kupim originalne, koliko kostaju i zasto traju duplo manje vremena nego sto je predvidjeno??? Pumpadzije,unapred sam zahvalna na odgovoru!
E, to sa baterijama mi stvarno ide na zivce! Dakle, u pravilniku stoji da imas pravo na 3 baterije na svakih 45 dana, sto ce reci da dobijes opet 9 komada za 6 meseci. Medjutim, u paketu potrosnog materijala nikome ne isporucuju baterije! Ja sam to prijavila fondu i usvojili su moju predstavku. Sad je na njima da to rese. Originalne MiniMed baterije imas u apoteci u Resavskoj 60, ali su preskupe!
Savetujem ti da sa originalnog pakovanja procitas oznaku i nadjes VARTA baterije ili original RENATA dok se stvari ne rese. Ja kupujem VARTA jednoj radnjici koja ima svakojake baterije. Nikako na ulici.
To sto ti ove traju krace nego sto bi trebalo je zato sto su ko zna kad zapakovane zajedno sa pumpom.
E ovako, da ti cika Bojan objasni, iako ne znam koju pumpu imas, ali princip je isti:
1. Iskljuci vibrator - vibrator jede baterije. Koristi zvucni signal.
2. Ne koristi daljinski. Glupost koja isto tako jede baterije kao vibrator.
3. Svjetlo iskljuci manuelno kad ti ne treba, znaci nemoj da pustis pumpu da ona sama iskljucuje nakon 15-20 sek.. nego kad ti ne treba - pritisni dugme za osvjetljenje i iskljuci na taj nacin.
4. Kada doziras, koristi zvucni bolus, tako da ne moras da ides kroz menije.. sto manje pritiskanja dugmica to duze traje baterija.
5. Koristi originalne baterije koje proizvodjac preporucuje. Kod MiniMed-a to su Energizer baterije, industrijskog tipa (Energizer Industrial) koje imaju mnogo veci kapacitet (ampere) i traju dugo. Meni su na 506 i 508 trajale po tri-cetiri mjeseca. Na Paradigmu traje oko mjesec ipo-dva.
6. Baterije cuvaj na tamnom mjestu na normalnoj temperaturi.
To su te slatke tajne tehnike cuvanja baterija.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
Dragi cika Bojane,ne koristim daljinski,ne koristim vibrator, svetlo sam za tri meseca ukljucila 3 puta,ukratko: procitala sam ono uputstvo na engleskom za pumpu i pridrzavam se svega sto se tu navodi! Znaci stedim maximalno! Izgleda da su ipak bajate baterije u pitanju! inace,imam model 508, plavu providnu pumpu!
Hvala na savetima oboma!
Pozdrav
BoJJo napisao:4. Kada doziras, koristi zvucni bolus, tako da ne moras da ides kroz menije.. sto manje pritiskanja dugmica to duze traje baterija.
5. Koristi originalne baterije koje proizvodjac preporucuje. Kod MiniMed-a to su Energizer baterije, industrijskog tipa (Energizer Industrial) koje imaju mnogo veci kapacitet (ampere) i traju dugo. Meni su na 506 i 508 trajale po tri-cetiri mjeseca. Na Paradigmu traje oko mjesec ipo-dva.
Ovde nemamo Energizer 357 nigde niti se zvanicno uvoze, pa moramo da se dovijamo. Za zvucni bolus (kao i za mnoge druge funkcije) lekari ne obucavaju, nego moras sam da provalis kako sta ide.
Pogledacu ako imam neke baterije koje su mi ostale od 508-ice pa mogu da posaljem nekome od vas ako hocete, cisto da probate ako je do baterija. Javicu vam kroz jedno 2-3 nedelje ovde ako sta pronadjem kuci.
Kao sto sam ranije obecao, nasao sam 2x9 baterija za 500-seriju te mogu da to posaljem zainteresovanima.
Baterije su stare neke 2 godine, ali su cuvane na suvom mjestu i sobnoj temperaturi tako da nebi trebalo da im nesto fali.