policisticni jajnici/insulinska rezistencija?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
margareta737
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 14, 2007 1:43 pm

policisticni jajnici/insulinska rezistencija?

Post od margareta737 »

Imam 35g i od puberteta muku mučim sa aknama (papulopustulozne), nikakve kreme mi nisu pomogle a posto su dosta vezane za ciklus shvatila sam da verovatno imam hormonski disbalans i kako mi je ginekolog na UZ nasao policisticne jajnike. Samoinicijativno sam radila hormonski status tada i imala sam poviseni testosteron pa mi je ginekolog prepisao Diane 35 koje sam uzimala 3 g i od kojih mi se po telu procistila koza ali ne i na licu.
U toku prosle godine, dok sam jos bila na Diane terapiji, izostala mi je menstruacija tri meseca, na UZ je tada pokazalo da imam jos uvek ciste i to velike. Promenila sam ginekologa posto je bio nezaiteresovan za moj slucaj i trazila da mi se uradi hormonalni status, dobila sam rezultate ali posto su svi lekari na odmoru ili preoptereceni pa zakazuju za jesen a na same rezultate sam dugo cekala odlucila sam da se obratim vama. Po onome sto sam sama mogla da iscackam po internetu sada me zanima da li je moguce da imam insulinski rezistenciju jer mi je test opterecenja dao sledece rezultate;
inslulin 0min-11.4, 30min-63.6, 60min-107, 120min-62.9 i 180 min-18.0
glukoza 0min-4.2, 30min-6.4, 60min-4.8, 120min-3.2, 180min-2.7
ostalli rezultati koliko mogu da vidim su u granicama normale sem mozda estradiola: 17-ohoprogesteron -0.55, testosteron-2.6, acht- 18.9, dhea-s-3.4, shbg-65.5, androstendion 0.98,
prolaktin 8h-568, 11h-211, 13h-468, 23h-950, FSH-6.0, LH- 0min-4.0, 20min-4.4, 40min-3.9, estradiol -109, testosteron 1.8, fT4-14.8, T3-1.77, THS-2.01
Da li bi neka terapija za insulinsku rezistenciju resila moj ginokoloski i kozmeticki problem?
--milana--
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 25, 2011 9:28 am

Re: policisticni jajnici/insulinska rezistencija?

Post od --milana-- »

margareta737 napisao:Imam 35g i od puberteta muku mučim sa aknama (papulopustulozne), nikakve kreme mi nisu pomogle a posto su dosta vezane za ciklus shvatila sam da verovatno imam hormonski disbalans i kako mi je ginekolog na UZ nasao policisticne jajnike. Samoinicijativno sam radila hormonski status tada i imala sam poviseni testosteron pa mi je ginekolog prepisao Diane 35 koje sam uzimala 3 g i od kojih mi se po telu procistila koza ali ne i na licu.
U toku prosle godine, dok sam jos bila na Diane terapiji, izostala mi je menstruacija tri meseca, na UZ je tada pokazalo da imam jos uvek ciste i to velike. Promenila sam ginekologa posto je bio nezaiteresovan za moj slucaj i trazila da mi se uradi hormonalni status, dobila sam rezultate ali posto su svi lekari na odmoru ili preoptereceni pa zakazuju za jesen a na same rezultate sam dugo cekala odlucila sam da se obratim vama. Po onome sto sam sama mogla da iscackam po internetu sada me zanima da li je moguce da imam insulinski rezistenciju jer mi je test opterecenja dao sledece rezultate;
ostalli rezultati koliko mogu da vidim su u granicama normale sem mozda estradiola: 17-ohoprogesteron -0.55, testosteron-2.6, acht- 18.9, dhea-s-3.4, shbg-65.5, androstendion 0.98,
prolaktin 8h-568, 11h-211, 13h-468, 23h-950, FSH-6.0, LH- 0min-4.0, 20min-4.4, 40min-3.9, estradiol -109, testosteron 1.8, fT4-14.8, T3-1.77, THS-2.01
Da li bi neka terapija za insulinsku rezistenciju resila moj ginokoloski i kozmeticki problem?
MARGARETA, i ja se borim sa PCOS-to je sindrom neleci se ON vec posledice koje stvara, povisen testosteron uvek vezuju ,makar kod mene je bilo tako, sa insulinskom rezistencijom sto je test i potvrdio, meni je "zli doktor" ovde na forumu dao predivan savet, da je najbolji lek za to lek sto ga koriste i dijabeticari a to je metformin mada to zavisi od lekara nemoj uzimati na svoju ruku, nemoj jesti slatkise, krompir, belo brasno, banane, lubenicu, puno mesa, kazem ti da jedes meso jer sam ga ja bila izbacila pa mi je urea i kreatinin naglo pao mnogo nego sto je trebao, hrani se zdravo i vezbaj koliko mozes, jer visok testosteron moze izazvari i dijabetes, mada ti se regulisao zbog kontracepcije, ja kontam kada je prestanes uzimati sve se vrati na staro za 3-4 meseca, ja nepodnosim kontraceptive povracam od njih i imam prolive pa ih i nepijem, nemoj se sekirati i za par meseci kako mi rece zli doktor bice sve uredu, od njegovog saveta je proslo ravno mesec dana i meni je bolje, ne bole me grudi, kosa mi manje opada a i bolje spavam mada sam dlakava i dalje kao JETI... HA,ha pisi sta ti kazu doktori mozda nekome pomognes da bolje spava ii da se manje sekira. :-) ;-)
Zli doktor
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 7:04 pm

Post od Zli doktor »

margareta737 napisao:Imam 35g i od puberteta muku mučim sa aknama (papulopustulozne), nikakve kreme mi nisu pomogle a posto su dosta vezane za ciklus shvatila sam da verovatno imam hormonski disbalans i kako mi je ginekolog na UZ nasao policisticne jajnike. Samoinicijativno sam radila hormonski status tada i imala sam poviseni testosteron pa mi je ginekolog prepisao Diane 35 koje sam uzimala 3 g i od kojih mi se po telu procistila koza ali ne i na licu.
Trk kod endokrinologa.... :))))
P.S. metformin Vam ne gine... ne brinite ništa... biće sve u redu... :wink:
--milana--
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Maj 25, 2011 9:28 am

Post od --milana-- »

Pitanje i molba za zlog doktora....

Dragi doktore treba mi VAS savet... A i odgovor, Meni treba momak koji je Vas kolega tj ginekolog, po mogucstvu mladji od 35, NEOZENJEN-OBAVEZNO, prijatnog izgleda i zabavnog karaktera, za finu, prijatnu,fakultetski obrazovanu, zgodnu devojku. Koja silnnnnnnnnnnneeeeeeeeeeee pare dade na ginekologe i vise nema ni cvonjak, pa trazim decka-ginekologa za ozbiljnu vezu.
Molim Vas za odgovor, HITNO JE.
:lol: :lol: :lol:
margareta737
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 14, 2007 1:43 pm

Post od margareta737 »

@ zli doktor, hvala na odgovoru, na zalost endokrinolog mi zakazan tek u avgustu :( Videcu sa mojom doktokrkom u domu zdravlja i ginekologom koje su se u medjuvremenu vratile sa odmora....
kixun
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 06, 2011 9:18 pm

Post od kixun »

Imam 28 godina i pre godinu dana su mi u 5-om mesecu otkrili da imam tvin tu tvin sindrom bliznaca koji su zaceti prirodnim putem i trudnocu sam morala prekinuti prevremeno.
18.05.2011.sam imala prvi dan menstruacije, a vrednost progesterona 10.06.2011.godine je bio 1.95.
26.06.2011. mmi je bio prvi dan menstruacije a 04.07.2011. radila sam i ultra zvuk materice i nalaz je sledeci:
"Uterus je u anteroverziji i fleksiji. Dimenzije uterusa: longitudinalni precnik 76mm, anteroposteriorni precnik 40mm, transverzalni precnik 52mm. Endometrijum u fundalnoim delu tanak, proliferativan, u istmikocervikalnom delu hiperehogen. Oba ovarijuma su jasno vidljiva, na tipicnim mestima policisticne sonografske strukture. Dimenzije desnog ovarijuma su 32x27, a levog 30x25. U karlici nema vidljive slobodne tecnosti.
Potrebno je uraditi OGTT sa inzulinemijama sa 75g glukoze.
I-III dan menstrualnog krvarenja uraditi FSH, LH, Prog, PRL, E2, testosteron, sTSH i fT4
Dg: infertilitas sec E28
PCOSy in obs
St post ab spont aa I

Volela bih da znam znacenje ovih nalaza i razlog ovih silnih analiza. Veoma sam zabrinuta zbog svega...
stanisavljevic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 07, 2011 3:43 pm

Post od stanisavljevic »

Pre nekoliko dana mi je postavljena dijagnoza policisticnih jajnika i ranije sam imala problema sa jajnicima,upale i sl.ali mi na ultrazvucnim pregledima,ranijim,nisu spomenuli da imam ciste i da bilo sta nije u redu,a sada se ispostavilo da imam hronicnu upalu na desnom jajniku i 20 cisti.Doktor mi je prepisao Cyclo-Progynova ali ja sam malo zbunjena jer imam 24 god.i mislim da je to prejaka hormonska terapija za moje god.Mnogo sam zbunjena i uplasena, recite mi sta da radim?
Odgovori