upala pluća

Postavite pitanja ili podeliti savete i iskustva o oboljenjima disajnih organa. Saznajte kako se astma, hronična opstruktivna bolest pluća, emfizem, tumori pluća, hronična ili akutna, bakterijska ili virusna upala pluća, preveniraju, dijagnostikuju i leče.

Moderatori: vlada99, moderato, Dr Branislav

Odgovori
jelena samtay
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 25, 2011 8:29 pm

upala pluća

Post od jelena samtay »

Pozdrav :wink:
Već 2 sedmice,imam upalu grla,intezivni napad kašlja,otežano disanje na nos, zatim iskašljaj žute do zeleno-smeđe boje uz blago povisenu temperaturu 37,2-3.,bol u rebrima,slab imunološki sustav i nagli gubitak težine.Mislila sam da je samo jaka prehlada ili gripa.Svi ovi simptomi su mi se ponavljali najmanje 6 puta u ovoj godini i oporavak bi trajao od 2 sedmice do mjesec dana. Sada sam uradila RTG torakalnih organa,jer sam posumnjala na upalu pluća.

Molim vas,možete li mi objasniti....ovaj liječnički nalaz:
Na RTG snimku torakalnih organa u standardnim proijekcijama se lijevo u segmentu 10 vidi inhomogeno zasjenjenje plućnoga parenhima.U preostalom dijelu se vidi primjerena aerizacija i arhitektonika plućnoga parenhima u svim segmentima obostrano.Bronhovaskularni crtež je primjereno distribuiran.Hilusi su urednoga položaja,oblika i veličine.Hemidijafragme su urednoga položaja,pravilno su i lučno svedene.Frenikokostalni sinusi su slobodni.Kardiovaskularna sjena je urednoga položaja,oblika i veličine.Na prikazanom skeletu se ne vide patomorfoloske promjene. Možete li preporučiti,koji bi antibiotici bili najbolji za lijecenje?
Hvala punoooo!Topli pozdrav :D
House87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 29, 2011 5:31 pm

Re: upala pluća

Post od House87 »

Na osnovu RTG-a tesko :D

Inace mozes poceti sa Palitreksom 500mg na 8h s tim sto mozes kao prvu dozu uzeti 2 kapsule!
Vodi racuna, ako si alergicna na PENICILIN mozes imati alergijsku reakciju na ovaj lek. U tom slucaju ga ne koristi vec uzmi ERITROMICIN kao zamenu (cak je mozda i bolji), zajedno sa antibiotikom 500mg febriceta na 6 ili 8h (mozes zajedno sa antibiotikom) zbog temperature i ostalih tegoba. Koristi 10 dana, u koliko se simptomi nastave, ponovi RTG i verovatno ces preci na neke druge antibiotike po preporuci lekara!

Zarad sebe, mozes pre pocetka koriscenja antibiotika da das ispljuvak (sputum) na bakterioloski nalaz sa antibiogramom! Na osnovu toga ces moci da vidis koja je bakterija u pitanju i koji antibiotik je prikladan, ali kad to dobijes bilo bi dobro da napises ovde da se posavetujes.
Odgovori