prvo da pozdravim sve...
pre 4 godine imala sam problema sa tahikardijama i postavljena mi je ova dijagnoza hashimoto....lekove nisam pila, valjda sam mnogo bila i mlada pa nisu hteli da me kljukaju il vec sta ,i to se vremenom smirilo malo autosugestija,malo joga i tako...
MEDJUTIM, majka mi se pre par meseci razbolela (rak) i prvo sam od ogromnog stresa imala nedelju,dve knedlu u grlu da buklvano nisam mogla da gutam kako valja,ona je vremenom prosla...ali mi je ostalo znojenje,nervoza, tresu mi se ruke,imam neke tamne fleke ispod pazuha (citala sam da i to moze da bude znak stitne zlezde), bol u misicima, vise mi nego pre opada kosa i takoooo....
da budem iskrena za lekare sada i za sebe nemam snage... pokusacu sa setnjom pored vode, malo sportom koliko uspem i tako.... DA LI JE NEKO IMAO NEKA SLICNA ISKUSTVA I MOZE LI MI PREPORUCITI NEKU ALTERNATIVU DA SE MALO DOVEDEM U RED???
hvala Vam svima unapred
HASHIMOTO ili nesto drugo....
Re: HASHIMOTO ili nesto drugo....
i ako bi neko mogao da mi kaze ko ima iskustva sa ovim,sta eventualno od hormona da izvadim da proverim radi sebe....
hvala
hvala
probacu ja da ti pomognem jer i ja imam dijagnozu hasimota...
pretpostavljam da su ti povisena antitela,i da su ti na osnovu toga dali dijagnozu hasimota...
hasimoto je autoimuni poremecaj kada nas imuni sistem napada stitastu zlezdu,sto vremenom moze imati za posledicu njen oslabljenji rad ili potpuni prestanak rada stitaste zlede.To je proces koji moze trajati i par godina dok se ne osete prvi simptomi.I sama si napisala da imas hasimota vec 4 godine,da nisi pila lekove tj.hormone,ali to nije zato sto si mlada vec zato sto je tvoja stitasta zlezda i pored toga sto imas hasimota redovno radila,pa nije bilo potrebe.Stitasta zlezda luci kormone t3 i t4 koji su neophodi organizmu da bi mogao redovno da funkcionise.Kada i ako se desi,da stitasta zlezda usled hasimota prestane da radi punim kapacitetom tebi ce biti potrebna susptitucija hormonima da nadomestis njen rad.Manjak hormona koji imas ces nadoknaditi jednom tableticom koju ti doktor prepise.Simptomi koje ti imas mogu poticati ali i ne moraju poticati od nepravilnog rada zlezde.Uradi analizu tsh i ft4 pa ako primetis neka odstupanja od ref.vrednosti idi odmah kod endokrinologa.Ti bi svakako morala redovno da vadis hormone na 3-6 meseci bas zbog dijagnoze hasimota,cudi me da ti to lekari nisu sve detaljno objasnili...
ako treba jos nesto pitaj...
pretpostavljam da su ti povisena antitela,i da su ti na osnovu toga dali dijagnozu hasimota...
hasimoto je autoimuni poremecaj kada nas imuni sistem napada stitastu zlezdu,sto vremenom moze imati za posledicu njen oslabljenji rad ili potpuni prestanak rada stitaste zlede.To je proces koji moze trajati i par godina dok se ne osete prvi simptomi.I sama si napisala da imas hasimota vec 4 godine,da nisi pila lekove tj.hormone,ali to nije zato sto si mlada vec zato sto je tvoja stitasta zlezda i pored toga sto imas hasimota redovno radila,pa nije bilo potrebe.Stitasta zlezda luci kormone t3 i t4 koji su neophodi organizmu da bi mogao redovno da funkcionise.Kada i ako se desi,da stitasta zlezda usled hasimota prestane da radi punim kapacitetom tebi ce biti potrebna susptitucija hormonima da nadomestis njen rad.Manjak hormona koji imas ces nadoknaditi jednom tableticom koju ti doktor prepise.Simptomi koje ti imas mogu poticati ali i ne moraju poticati od nepravilnog rada zlezde.Uradi analizu tsh i ft4 pa ako primetis neka odstupanja od ref.vrednosti idi odmah kod endokrinologa.Ti bi svakako morala redovno da vadis hormone na 3-6 meseci bas zbog dijagnoze hasimota,cudi me da ti to lekari nisu sve detaljno objasnili...
ako treba jos nesto pitaj...
hvala ti puno na odgovoru... isproveravacu se pa se javljam sa nalazima ,da bi bilo kao vest za druge ljude...