Anestezija..Koliko pre ''akcije''?

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Taurus_sd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 17, 2007 5:11 pm

Anestezija..Koliko pre ''akcije''?

Post od Taurus_sd »

E ovako.. Imam dva zuba da popravljam,jedan umnjak i jedan zub na donjoj vilici,mislim da je 4-ka,stalno mi se hrana zaglavljivala izmedju,i sada sam provalio da ladno imam rupu u sred zuba,tj. sa donje strane zuba.. Bukvalno cackalica ulazi unutra i ide skoro do zivca,tj. kada gurnem malo vise bas osetim onaj bol u zivcu,takodje dok ceprkam osecam neki bas neprijatni miris,tako da sam dosao do zakljucka da je unutra nesto mnogo bzvz..

Moje prvo pitanje sozbizor da je rupa vrlo blizu desnima,da li moze to iznutra samo da se lepo ocisti,da zubar procacka,ispere,sa vazduhom,ubaci neki lekic ili sta vec i zakrpi,a da mi ne sece pola zuba zbog toga..

Na desnoj strani mi je tako pola zuba plomba i nemam zivac,i malo malo pa ispadne plomba..

Drugo pitanje,koliko pre rada na zubima treba da se primi anestezija.. Ja sam primetio poslednjih par puta da mi je ova moja zubarka davala anesteziju i da sam cekao mozda 10 minuta,medjutim ja sam osecao poprilican bol dok mi je to radila,i onda kada se to zavrsi,posle nekih 10-20 min osetim takvo utrnuce da je to strasno.. Pa pitam da li ona to jednostavno krade vreme,mrzi je da ceka ili kako treba da se stavlja anestezija?

Hvala na odgovorima :)
mare81
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 20, 2011 7:32 pm

Re: Anestezija..Koliko pre ''akcije''?

Post od mare81 »

Anestezija se daje sa ciljem eliminacije bola u odredjenom vremenskom intervalu,ali kada se lece zubi npr. visekoreni zubi pa se onim iglicama ulazi u sam zub(tj kanale),skoro uvek ce se osetiti senzacija,da ne kazem bol,koja je mnogo manja nego da ti ceprkaju bez anestezije.znak da je anestezija pocela da deluje je utrnuce odgovarajuceg predela usne duplje i lica,koje odgovara podrucju nerva koji je anesteziran...po aplikaciji anestezije obicno se ceka par minuta pa se krece u akciju..Za uspeh anestezije,tj njeno delovanje bitno je da se poznaju inervacione zone u gornjoj i donjij vilici,kao i nacin,mesto uboda,brzina aplikacije anestetika.itd....
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Anestezija..Koliko pre ''akcije''?

Post od majja »

Imam jedno pitanje u vezi anestezije, pa ću se nadovezati na ovu temu da ne bih otvarala novu.

Da li je za vadjenje petice u donjoj vilici potrebno primiti mandibularnu anesteziju ili se može proći i bez nje??
Odgovori