Postovana Tartufa,tartufa napisao:... koje su joj to "analize" radili na osnovu kojih su utvrdili da se radi o mal. tumoru dojke:biopsiju ili punkciju?
Drugo- jer rađena scintigrafija koštanog sistema pa postoji sumnja da se"raširio na kosti"?
Treće,tek nakon odstranjivanja dojke i disekcije pazušne jame(gde se vade limfne žlezde i gleda se njihova zahvaćenost, zatim nakon određivanja receptorskog statusa(ER i PR kao i HER-2 ) postavlja se definitivna HP dijagnoza i na osnovu toga se određuje onkološka terapija?
P.S. Ja u svom radu nisam imala tako mladu pacijentkinju ali je činjenica da dolaze sve mlađe. Jel ima neko u njenoj porodici , ili je bolovao, od Ca dojke?
Moja mama ima 76 godina, a 13. juna o.g. napipala je kuglicu u levoj dojci, pa smo odmah isli na IORS, pregled, mamografija i dijagnoza:Neo mammae 1.sin.
Operisana je 3. jula o.g. sa zavrsnom dijagnozom na otpusnoj listi: Mastectomia rad. sin. sec. Madden Drainage.
EX TEMPORE nalaz glasi: MG (lobularni Ca, najveci promer 20x15mm). Definitivni HP nalaz glasi: Ca medulare mammae invasivum gr II,NG II,dimenzije Tu 25x15x15mm.
Danas, 26.7.2007. bila je na konzilijumu za dojku, histoloska dijagnoza glasi:
1. Ca medullare invasivum mammae GII,NGII, tumor promera 25x15x15mm.
2. Involutio adiposa gl.mammae. Fibroadenoma gl.mammae.
3. Hyperplasia follicularis lymphonodorum 0/14.
4. Spoj medijalnih kv.
5. Menstrualni status:
ER sc.0
PR sc.0
HER2 3+
Odluka konzilijuma: Da se lecenje zapocne adj. CMF HT preko Dnevne bolnice IORS-a.
Moja mama nije mnogo bolovala, cak je redovno isla na lekarske kontrole (ginekolog, reumatolog, laboratorijski nalazi krvi i mokrace), ali je operisala kuk pre tri godine (kada se okliznula na prosuto ulje u samoposluzi), a njena mnogo mladja sestra od tetke umrla je od raka 1990, dok je mamina rodjena sestra (77 godina) pre tri godine operisala benignu izraslinu ispod bradavice leve dojke.
Molim vas da mi STO PRE MOLIM VAS odgovorite sta (u prevodu) znace njeni nalazi i kakva je njena perspektiva u daljem lecenju i borbi sa bolescu.
Unapred zahvalna kcerka!