pokvaren zub kod male dece

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
sima75
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 19, 2011 8:21 am

pokvaren zub kod male dece

Post od sima75 »

Imam dete od 5 godina i pokvario nam se zub. Ono sto mene interesuje, s obzirom da mu je karijes krenuo od korena zuba na dole, da li ce svaki zubic na taj nacin da mu se kvari i da li postoji neka metoda kojom bi moglo to da se utvrdi na vreme.
Ovo me sve interesuje jer vrlo tesko podnosi popravku - vec smo cetiri puta bili kod zubara i jos n ismo zavrsili popravku.
Unapred hvala
bozomiko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 17, 2011 4:01 am

Re: pokvaren zub kod male dece

Post od bozomiko »

Ako sam dobro razumela prilikom objasnjavanja kako se kvari zub,Vase dete ima cirkularni karijes. On se obicno javlja kod gornjih prednjih zuba (posebno jedinice) i posledica je losih navika u ishrani Vaseg deteta kao i neadekvatne oralne higijene.
Kada govorim o neadekvatnoj ishrani,mislim na navikavanje na slatku hranu jos od najranijih dana (pijenje na cuclu sokova koji su puni secera,narocito ako je beba tu flasicu sa cuclom imala u ustima duze vreme, duzi vremenski period; jedenje slatkisa u vecoj kolicini,zasladjivanje secerom/medom cucle i sl) sto je najcesce slucaj, ali i na neadekvatnu oralnu higijenu. Naime,zubi se peru minimum 2 puta na dan,ujutru i obavezno uvece,pred spavanje. Deca se uce da donje zube peru "kako trava raste" a gornje "kako kisa pada". Slikovitim objasnjavanjem,dete ce to lakse zapamtiti a ujedno je potrebno da kontrolisete dete prilikom pranja zuba. Pokusajte da mu redukujete kolicinu unosa slatkisa i,ako ih vece jede,obavezno da opere zube nakon jela. Dalje,moj savet je upotreba tabletica fluora (zavisnosti od uzrasta ide i preporucena dnevna doza,pise u svakom uputstvu) kao i zalivanje fisura (od trenutka nicanja prvih stalnih zuba) kod Vaseg stomatologa a vrsi se na griznim povrsinama bocnih zuba, prvenstveno "sesticama" jer one najpre nicu od stalnih zuba-oko seste godine zivota pa se i najlakse "kvare", a sve u cilju prevencije nastanka karijesa. Redovne posete stomatologu su takodje od velikog znacaja a posebnim tableticama,Vas stomatolog moze da utvrdi i koje povrsine dete "preskace" prilikom pranja zuba,kako bi se na njih obratila veca paznja.
Odgovori