Kardiovaskularni sistem i psihogena stanja

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
karbus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 30, 2004 12:54 pm

Kardiovaskularni sistem i psihogena stanja

Post od karbus »

Imam 29 godina i od pre tri godine zbog blago povisenog krvnog pritiska uzimam tablete beta blokera Presolola(Pritisak mi je bio 140/90).Od pre godinu dana poceli su mi problemi sa ekstrasistolama koje sam uhvatio na holter-ekg.Uradio sam ultrazvucni pregled srca i ergonometar i kardiolog mi je rekao da su mi ekstrasistole psihogenog porekla jer sam vrlo nervozan i promenio mi lek u CONCOR.U pitanju su ventrikularne ekstrasistole i jednom mi je uhvacena bigeminija i jednom trigeminija.Broj ovih VES na 24h je bio mali, kako mi je kardiolog rekao.Ove VES se uglavnom desavaju na uzbudjenje ili penjanje uz stepenice i trcanje, a ponekad iz cista mira ujutru prilikom budjenja..Pritisak mi je uglavnom 130/85.Ja skoro uvek mogu da osetim svoje srce kako kuca, iako je ritam normalan (60-70 otkucaja u minuti) i imam osecaj da bukvalno udara u nesto.Mogu li ove povremene VES da izazovu ozbiljan problem sa srcem?
Sta Vi mislite o tome i sta bi jos mogao uraditi za sebe.Terapija mi je 5mg Concor ujutru i 3mg lexilium.Hvala unapred.
Poslednja izmena od karbus u Uto Jan 11, 2005 2:56 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
kermit
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 19, 2004 5:19 pm
Kontakt:

Post od kermit »

Concor je odlican lek, ba blokator novije generacije.
Dana smatramo da ej najveci broj ektrasistola kod mladih ljudi psihogenog porekla.
Pretpostavljam da imas tzv. ventrikularne ES.
Beta blokator je lek izbora kod VES, dakle ne izaziva ih !!!!!!!!!!!
Ako si nosio holter onda se zna koliki je broj ves-a u 24h,( znacajan broj za terpaiju broji se hiljadama u 24 h) ne brini nista sa tim poremecajem mozes da zivis 100 godina.
Pravilo je da kad postoje pojedinacke ves bez miokradnog ostecenja(radjen ti je i ergo i ultrazvuk ,znaci nemas ostecenje srcanog misica) ne zahtevaju nikakvu terapiju kardiolosku.
Mada je dobro sto pijes beta-blokator jer snizava frekfencu srca te deluje umirujuce, ameri ga zovi menadzerski lek.
Najvaznije je da izmenis pristup zivotu i sam kazes da si po prirodi nervozan covek. Malo se upsori , utisaj ambicije, polako i ne brini sa VES
Dr Aleksandar
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jan 15, 2005 11:04 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Dr Aleksandar »

Broj ekstrasistola koji imate je beznacajan, Vas kardiolog Vam je sve tacno i u potpunosti odgovorio , pridrzavajte se saveta .
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

..........................
Poslednja izmena od danka u Sre Feb 23, 2005 11:43 am, izmenjeno 1 put ukupno.
Dr Aleksandar
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jan 15, 2005 11:04 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Dr Aleksandar »

Mozete bez problema.
gagga71
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 24, 2011 7:26 pm

Re: Kardiovaskularni sistem i psihogena stanja

Post od gagga71 »

Volela bih da cujem Vase misljenje o mom slucaju:eho srca uredan,nalaz stitne zlezde uredan,krvna slika dobra ALI nosila sam holter EKG-a i on je pokazao sledece:
registruje se sin ritam sa min 37/min,158/min i prosecnom SF oko 100/min. ne registruje se pauze u srcanom radiu duze od 2,5sec niti poremecaji u provodjenju kroz specificni sprovodnim sistem srca. registruje se 21 013 VES od cega pojedinacnih 4629,33 parova VES bez nizova (runova) VESregistruje se poremecaj srcanog ritma po tipu bigeminije (14801) i to je dominantan poremecaj ritma uz brojne poremaceje tipa po tipu trigeminije i qadrigemije.kod 78 srcanih udara registruje se r/t.registruje se i 14 173 pojedinacnih SVES,810 parovaSVES.
nisu registrovane promene ST i T ,koje bi ukazivale na ishemiju miokarda.
prepisana terapija mij je u pocetku bila concor 2.5 X 1 ujutru ,medjutim pritisak mi je bio jako nizak pa je to sad promenjeno na metoprolol XL 47.5X1 ujutru ,ne znam kako ce ovaj lek delovati na pritisak jer sam tek pocela da ga pijem. kardiolog mi je preporucio da nakon 4 nedelje uzimanja terapije ponovim holter EKG.
kardiolog misli da nemam razlogu za brigu i da ce se stanje smiriti i da je sve to posledica stresa jer sam dobila otkaz u novembru.
volela bih da cujem i tudja iskustva a takodje i misljenje lekara o terapiji, i zanima me da li je ovo stvarno prolazna faza ili cu terapiju morati da koristim zauvek.
unapred hvala na odgovoru
lunass
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 18, 2007 9:48 am

Re: Kardiovaskularni sistem i psihogena stanja

Post od lunass »

Da li neko moze da protumaci sta znaci ,,sindrom rane repolarizacije vidljiv u inf.odvodima,, posle uradjenog EKG-a. Posto zivimo vrlo stresno, povremeno imam aritmije i tahikardije, a ovo ubrzano lupanje srca je bas neprijatno, kao i pritisak u grudima. Mislim da usled velikih stresova, koje ne umem da iskontrolisem, imam spazme i ne bih o tom osecaju koji je uzasan. Ne volim komentar ,,na nervnoj bazi,, pa to je jasno.. Samo onaj ko je ovo doziveo moze da razume o cemu se radi.
Odgovori