TUMAČENJE NALAZA

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Tiffany_lampa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 27, 2010 4:50 pm

TUMAČENJE NALAZA

Post od Tiffany_lampa »

Molila bih ako mi netko može pomoći objasniti nalaz koronorografije moje mame. Dobili smo ih danas poštom a nije da nam je baš jasno. Nešto nije u redu a ne znamo što.

Nalaz je sljedeći:

Visina: 168
Težina65 kg
Uputna dijagnoza: ISHEMIJSKA BOLEST SRCA
Postupak: Koronarografija; lijeva ventrikulugrafija

Lijeva koronarna arterija: glavno debelo kratko, uredne morfologije.
LAD: ath. promjene proksimalnog segmenta. Bifurkaijska lezija tipa 0,0,1 s 95%-tnom steznozm.
LCx: 95%-tna stenoza OM1

Desna koronarna arterija: dominantna, 90%tna stenoza proksimalnog, 90%-tna stenoza distatlnog segmenta te CTO snažne PL grane. Postokluzivni tok se prikazuje dobro razvijenim heterolognim kolateralama.

Lijeva ventrikulografija: akinezija dijela inferiornog segmenta.

LV:mmHg
AO: mmHG
LVEDVI: mmHg
LVESVI l/m2
EF 65%

Zaključak: aterosklerotska bolest lijeve i desne koronarne arterije sa značajnim stenozama D1, OM1, RCA te kolateraliziranom CTO PL grane RCA. DObro očuvana sistolička funkcija lijeve klijetke.

Što iz svega ovoga proizlazi? O kakvom je budućem operativnom zahvatu riječ? Koliko je dijagnoza ozbiljna?

Ja vas molim da mi netko pomogne objasniti ovaj nalaz... Puno, puno hvala!
Ispričavam se ako sam nešto krivo napisala.
Tiffany_lampa
Novi član
Novi član

Re: TUMAČENJE NALAZA

Post od Tiffany_lampa »

Koliko su rizične bypass operacije? Ima li šanse za ozdravljenje?
Jako sam zabrinuta... :cry:
Tiffany_lampa
Novi član
Novi član

Post od Tiffany_lampa »

Stvarno, puno hvala na odgovoru.
Svaki savjet je dobrodošao... Trebati će nam puno snage da prođemo kroz operaciju i oporavak...
Iskreno, jako nas je strah....

Hvala još jednom na odgovoru.
akykova
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 04, 2011 2:40 pm

Post od akykova »

Svima onima koji trebaju raditi operaciju by-pass!!!

Vodite računa da 10-ak dana prije operacije ne uzimate lijekove koji razrjeđuju krv kao što su andol, sintrom i sl.!!! Na to ljekari neće uvijek ukazati, obično se desi da 2-3 dana pred operaciju to ukinu tako što kažu da ne uzimate ništa drugo osim terapiju koju vam propišu pred operaciju. Od navedenih lijekova se pojačava krvarenje!!! Moj otac je imao loše iskustvo (KCUS u Sarajevu, ne preporučujem nikome da se tu operiše!) i veliko krvarenje tokom operacije jer su mu te tablete propisali nakon kataterizacije na otpusnom pismu a samo ih 3 dana pred operaciju ukinuli. I svi ljekari rekli da je od toga bilo pojačano krvarenje tokom operacije. Bitan je dosta i predoperativni tretman kao i postoperativni.
Sretno svima.
cordial
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 30, 2011 4:16 pm

Post od cordial »

Molim vas da i meni pomognete u tumacenju nalaza:

DG: Cor comp. cum Sick sinus syndrome
EKG-sinusna aritmija fr od 49 do 30 u minuti uz PQ do 0,20 sec, dublji S do V5.
Akcija srca aritmicna fr od 49 u min uz tise tonove i njezni protomezosistolni sum nad Erbom. RR 105/70 na desnoj i 115/70 na lijevoj ruci.
DR. me je pitao jesam li bolovala od nekih vecih upala i sl, jer sumnja da je u mom slucaju virus u pitanju koji je, u mom slobodnom prevodu, dosao na srce i usporava/zaustavlja njegov rad.
Imam 33 godine.
smeli
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 10, 2011 3:54 pm

Post od smeli »

Ljekari malo pisu a jos manje govore...
Eho naod:
Uredne dimenzije leve komore sa urednom levokomornom sistolnom funkcijom EF=65%.
Kinetika uredna bez segmentnih ispada.
MV fibrozno promenjeni mitralni kuspisi registrira se MR++.
AV sa ateroskleroticnih promena i AR++.
TV so TR+/++ , PV uredna, ne se registrira PAH.
Perikard bez izliv.
Dijagnoza: Angina pectoris. Hypertensio art.
Terapija: Aspirin, Enap, Diazepam, Verapamil
Mami je 71 godina. Ljekar kaze uzimaj terapiju, kontrole na mjesec dana, uzivaj u starosti, nemoj nista fizicki teze raditi i toliko.
Molim Vas, jesu li rezultati bas za "uzivat u starosti", sta znace ove kratice i plusevi (MR++, TR+/++,volio bih znati sta je to), jel ima potrebe za dopunske pretrage.... Mama je cjelog zivota imala nizak pritisak 110/70, a od pred 10-tak godina pije taj Varapamil i Aspirin.
Inace povod za pretrage je bio napad sa kratkotrajnim bolom u grudima, kratkotrajnom ukocenost vilice, prepotavanje i nagli nagon za povracanjem, povracanjem 2-3 puta u razmaku od 15 minuta,visokim tlakom 170/110 i totalna izgubljenost (nije mogla stajati).... Pozz.
Odgovori