LAPAROSKOPIJA-konkretno pitanje

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
stefanija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 12, 2006 9:40 am

LAPAROSKOPIJA-konkretno pitanje

Post od stefanija »

Trazila sam svuda na internetu odgovor, ali nisam uspela da nadjem ovo sto me konkretno zanima: ako se radi laparoskopija i ako je jedan jajovod neprohodan, jer je na tom mestu bila vanmatericna trudnoca i nije odstranjen, nego je stavljena plastika, da li pri laparoskopiji on moze da postane ponovo prohodan i da prohodnost bude 100%, a ne 50% ( jer je drugi prohodan ). Vredi li uopste raditi laparoskopiju u tom slucaju? I jos jedno pitanje: na spermogramu mog muza pise: zapremina ejakulata 2.0, Smt-pH 7.9. Jedna zena, magistar farmacije mi je rekla da to nije dobro, da postoji neka infekcija, i da nikako ne radimo vestacku dok se ovo ne sanira, jer ce doci do spontanog. A svi urolozi i ginekolozi kazu da je spermogram OK. i na njemu pise NORMOSPERMIA. Ne znam sta da radimo?
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Draga Stefanija
Plastika jajovoda ne predstavlja ugradnju nikakvih plastičnih dodataka već hiruršku korekciju defekta. Nikada nemože da se povrati 100% funkcija, ali može biti poprilično dobra, zavisno od obima oštećenja i mesta vanmaterične trudnoće u tubi (istmični deo tube, ampula).
HSG može poslužiti za orjentaciju stanja tj. prohodnosti tuba. Reoperacije jajovoda nemaju smisla.
Uklanjanje priraslica u maloj karlici i eventualnih hidrosalpinksa može koristiti povećanju "plodnosti" žene. Ukoliko vam je drugi jajovod potpuno zdrav možda treba razmišljati i o uklanjanju oštećenog jer može uzrokovati ponovnu vanmateričnu trudnoću.
Spermogram vašeg muža je dobar, mada ste mogli da navedete više ispitivanih parametara. Neznam na osnovu čega je zaključeno da vaš suprug ima infekciju? :-?
Odgovori