CT-molim tumačenje nalaza

Podforum za sva pitanja vezana za dijagnostičke procedure, skener, rendgenski snimci, magnetna rezonanca, scintigrafija, gastroskopija, kolonoskopija, kolposkopija. Tumačenja, saveti, edukacija.

Moderator: moderato

Odgovori
cvitka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 29, 2011 5:21 pm

CT-molim tumačenje nalaza

Post od cvitka »

Pre par dana radila sam skener abdomena i molila bih ako neko može da mi protumači nalaz. Jako sam zabrinuta, a ne mogu otići lekaru pre sledeće nedelje. Bila bih veoma zahvalna ako bi neko mogao ovo da mi rastumači na malo razumljiviji način. Tekst nalaza je sledeći:
-Slezina uvećana, dijametra 16x9cm.
-Uz gornji pol slezine, vidljive su dve LGL veličine po 8mm.
-Nalazom u abdomenu, dominira postojanje velikog broja, delom pojedinačnih, delom u paketima, limfnih žlezda retroperitonealno, paraortalno, ineraortikokavalno, i prekavalno, pojedinačne dimenzija do 2cm.
-Vidljive su uvećane limfne žlezde i u maloj karlici parailijačno obostrano.
-Levo LGL i do 2.5cm.
-Paraortalno najveća LGL 32mm, a prekavalno 31mm.
-Pojedinačne sitnije limfne žlezde vretenastog izgleda, najverovatnije reaktivne uz radiks mezenterijuma veličine do 12mm.
-Zid želuca imponuje zadebljalom, pregled nije rađen u hipotoniji, po protokolu za pregled želuca, te je neophodno učiniti gastroskopiju.
-Retrogastrično, uz zadnji zid želuca vidljive su pojedinačne LGL dijametra do 16mm.
-U hilusu jetre LGL 12mm.
-Nema ascita.
-Nalaz po svom morfiloškom izgledu najverovatnije odgovara limfoproliferativnom oboljenju.

Hvala puno.
Odgovori