Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.
Kako zastiti zube od povracanja,da li ih treba odmah oprati(posto sam cula da ne!?)?Sta mogu da uradim kako bih sacuvala zubnu gledj,da li postoji neki preparat koji pomaze obnavljanje ili ?
Za sada nemam problema,ali me kako vreme odmice hvata sve veca panika jer nemam novac za vestacke zube...
Draga Miaxxx,jedini iskreni savet koji ti mogu dati je da sto pre posetis bar psihologa,i lecis samu bulimiju.To je jako opasno oboljenje,cesto u pocetku moras da stvaras nadrazaj na povracanje,a onda vec sam organizam ne moze da zadrzi hranu.Posledice na zubima su najociglednije,ali ne najgore,ono sto organizam prezivljava mnogostruko je gore . Ne postoji preparat koji se moze uspesno izboriti protiv jake zeludacne kiseline sa ph 2,a zubna gledj vec na ph 5,5 pocinje da gubi integritet.Kako organizam nema dovoljno vit. i minerala,pocinju da slabe i vlakna koja drze zub,a zubna gledju se bukvalno topi,na kraju krunica zuba se istrosi,prelomi i ostanu samo neravni delici u nivou desni,veruj mi tako nesto ne zelis sebi!Jos jednom ,zubi su najmanji problem,zamisli sta se desava srcu,bubrezima,jednjaku...citavom organizmu. Bulimija nikada nikome nije pomogla! Nadam se da ces se izboriti sa problemom koji imas i sacuvati osmeh,eto neka to bude moja novogodisnja zelja za tebe!
Joj tajchi,hvala puno na iskrenim zeljama i savetu!Idem ja kod psihijatra vec 3 godine ,al nesto nema pomaka,ocigledno se ne trudim dovoljno..to mi je jasno.pozz
Po mom skromnom mišljenju, veća je šteta nego korist od pranja zuba odmah nakon povraćanja. Ono što bi bilo bolje uraditi je sledeće: prvo dobro isprati usta vodom, a zatim i rastvorom fluorida (ili prstom prosto dobro razmazati fluorisanu zubnu pastu po zubima, pa ponovo isprati usta vodom) i sačekati neko vreme (recimo oko sat vremena) pa tek onda oprati zube. Želim ti sve najbolje i uspeh u borbi sa bolešću!!
Kolega potpuno ste u pravu.Nikako posle povracanja prati zube,sacekati bar 20 min.,pa tek onda.Bilo bi dobro i otici kod stomatologa da premaze zube jacom koncentracijom fluora.Koristiti mekane cetkice za zube i opet leciti primarno oboljenje,jer je to jedino resenje.Iskreno se nadam da ce Miaxxx u tome uspeti!