uticaj cucle na zubice beba

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
ema 2005
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 30, 2005 12:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

uticaj cucle na zubice beba

Post od ema 2005 »

imam dete od 13 meseci cuclu (varalicu) koristi samo dok spava - ali sve vreme sna, i nikako joj ne ide odvikavanje
Da li cucla i koliko utice na buducu pravilnost zuba?
hvala unapred
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Cao, ja nemam dete, ali iz price onih koji imaju, lose utice i cucla i kasnije sisanje palca-zubi "idu" napred od toga, isto nije dobro ni davati (zasladjeno) mleko i sokove iz flasice za uspavljivanje zbog pojave karijesa.
Pozdrav
nickbgd
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 17, 2006 1:02 am

Post od nickbgd »

da majja je u pravu. mada je generalno pravilo da se te lose navike kao sisanje prsta ili cucla tolerisu do 3 godine max.,naravno ako j odviknete ranije tim bolje...a sto se tice ishrane isto se ne savetuje davanje slatkih napitaka,ne smao zbog karijesa,vec i zato sto ce dete imati lose navike u ishrani
sve u svemu ovo bas opsirna tema pa da ja ne razglabam previse.. :)
magdalena radanovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 10, 2006 11:16 am

Post od magdalena radanovic »

Nukove cucle su anatomske i ne brini se ,do trece godine ce ih odbaciti.Daj svome detetu dudu i nemoj time da se opterecujes.
lena
GoGa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 06, 2006 8:18 pm

Post od GoGa »

ja imam 17 godina,i do 6.god sam cuclala dudu.ne valja nikako,zubi su mi uvuceni,a samim tim je i donja vilica izbacena,i upravo zbog tog problema sam ovde i trazim savete za fixnu protezu!
magdalena radanovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 10, 2006 11:16 am

Post od magdalena radanovic »

Nisu tako cesti slucajevi da dete tako dugo (do seste godine) nece da so odrekne dude.Slazem se da tako dugo ne treba davati detetu ni cuclu ni flasicu,narocito ako se uspavljuje pijuci iz flasice.Takodje mislim da do trece -cetvrte godine nije problem da se pije iz flasice,ali da se posle toga operu zubici i onda da se ide na spavanje.Posle pranja zubica sme da se pije samo voda i nista drugo,jer ni mlecna ali ni vocne kiseline nisu bezopasne za zube.
lena
N2
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 08, 2006 5:49 pm

Post od N2 »

ja imam djevojcicu od 21 mjesec,nikada nije htjela cuclu,niti je gurala palac u usta,ali ima izbacene malo gornje zube,kao ja i mm.mislim da to nema bas neke veze,sve je to genetski.
Odgovori