vena+kvrga na nozi - ozbiljno ili ne?

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
r_h
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 21, 2011 12:31 am

vena+kvrga na nozi - ozbiljno ili ne?

Post od r_h »

kao prvo, malo osnovnih podataka o meni: imam 27 g., 195cm/150kg, nisam bas u zavidnoj kondiciji; dosta hodam, ali jos vise sjedim, aktivni pusac.

vec nekih godinu dana na pocetku lista lijeve noge, nekih 5-6 cm ispod koljena, nekako sa unutrasnje strane (znaci kad sastavim noge, taj dio dodiruje drugu nogu) mi je vidljiva jedna vena duzine otprilike 3-4 cm. kad npr. lezim, skroz je slabo vidljiva, ali kad stanem, oslonim se na nogu, ona skroz nabubri i nekad imam osjecaj kao da me ''zulja''. cesto osjecam neke ne posebno jake ali nekako cudne presijecajuce bolove u tom predjelu, ali i u gornjem dijelu noge, otprilike u ravnini s tom venom. nekad osjecam i kao neko peckanje. u zadnjih nekoliko dana iznad te vene primjecujem neku kao "gutu", loptasta izbocina precnika cca 1cm, koju mogu fino napipati, i koja takodje iskoci kad stojim na nozi.

inace jedan prijatelj mi je prezivio emboliju nedavno, pa me iskreno toga strah. da li, po vasem misljenju, imam razloga za brigu? da li da odem na utrazvuk donjih ekstremiteta (on bi valjda trebao pokazati tacnu situaciju)?

i jos nesto, mozda je glupo; naime, zadnjih nekoliko dana sam poceo lagano da vjezbam, pa ako, nedaj Boze, imam zaista neki problem s tim venama, da li je moguce da vjezbanje pogorsa tu situaciju?
Odgovori