Modre desni iznad krunice

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
N.Mia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 02, 2008 6:53 am

Modre desni iznad krunice

Post od N.Mia »

Svojski sam se potrudila da nadjem ovakav slucaj među otvorenim temama i nisam uspela. Izvinjavam se ako negde već postoji...
Imam nadogradnju na dvojci i otkako je taj zub rađen, pre 15 godina, na desnima iznad imam neko sivilo i stalno krvari kad perem zube. Dva puta sam menjala krunicu, jer je bila ružna (i još uvek je) i nikako da saznam postoji li način da se to sivilo skine. Znam samo da je do toga došlo zbog loše urađene nadogradnje (tako mi je rečeno). Da li neko zna za neku vrstu lečenja koje bi ovo mogla da reši? Inače imam lepe, pravilne, zube, pa je time ovo još uočljivije...
Inače, taj zub mi je letos bio ispao, krunica i metalni deo zajedno, i desni su tada bile zagnojile. Nažalost, koliko sam bila zbunjena, pustila sam da mi to opet zacementiraju, pre nego se raspitam da li mogu desni malo da se srede pre toga. To mi se inače desilo dok sam bila u Engleskoj, pa ću iskoristiti priliku da vam kažem da su naši zubari i naše ordinacije za njih svemirski letači i brodovi, respektivno :D
Hvala unapred! I svaka čast za forum!
miminamama
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 22, 2006 7:52 am

Post od miminamama »

Draga Mia,
ako sam dobro razumela, vi imate lečeni koren od tog zuba, pa na njega napravljenu livenu nadogradnju (koja ima "šiljatiji" deo koji je cementiran u koren, i spoljni deo - koji ima oblik kao vaš zub brušen za krunu), pa na sve to cementiranu neku krunu.

Sad, moguće nevolje su otprilike sledeće:
- ako je došlo do rascementiranja nadogradnje, tj. "štifta" koji je bio cementiran u koren, vrlo je velika šansa da je sama nadogradnja nekorektno uradjena. Ona treba da ima određenu dužinu u odnosu na dužinu korena, odgovarajući promer i oblik na preseku, baš da se ovo ne bi događalo.
Nadogradnja zajedno sa krunom može da "izleti" i kod loma korena, bilo dela, bilo sagitalne frakture, gde se neretko pojavljuje i gnojenje (ako sve dugo stoji tako), a gnojenje kod ovako nadograđenih zuba može da znači i loše lečenje, uz još mali milion stvari.
- grub rad, sa krunicom previše nabijenom pod desni, takođe može da da modru ivicu iznad krune;
- ako je kruna urađena tako da u delu koji ide uz desni ima vidljiv metal, pa je još, recimo, tu i "preširoka", to je više nego dovoljan razlog da se desni vrlo brzo povuku iznad linije krune, i da se providi metal osnove krune; "krecava" (a ne glatka) ivica krune, predebeo metal u tom predelu (treba da je liven na max 0.2mm), sve može da uzrokuje modre desni iznad krune, kao i -
- čitav niz internističkih i lokalnih oboljenja i stanja može da pogorša gorenavedene nevolje, da ne gnjavim i s tim.

Sad, šta.... nisam vam od neke koristi :). Svi probrojani problemi mogu vam načiniti ovakve ili onakve nevolje, ali je u praksi najčešća pojava da su uzroci: loše lečenje, loše uradjena nadogradnja, loše uradjena kruna.
Tu nastaju nevolje, jer "vađenje" već cementirane metalne nadogradnje može da uzrokuje lom korena; ako to uspe, jako lepo rešenje svega je kočić od estetskih materijala i kruna od bezmetalne keramike, ali sa vrlo pažjivim radom, i mišljenjem/lečenjem parodontologa.

I najzad, da vam odgovorim na pitanje :D.
Ovako kako jeste, nisam sigurna da bi bilo šta moglo da pomogne. Pokušavali smo sve i svja da izlečimo samo "sivu" ivicu, slali parodontolozima da probaju, te ovo te ono, ništa nije pomoglo dok se sve nije iz temelja iznova rešilo kako treba.... Šta god da greška jeste.

Žao mi je što ne mogu nečim da vas utešim, znate. Ovakvi radovi su vrlo precizni, a vrlo jednostavni za iskusnog stomatologa i tehničara, ali u suprotnom mogu da naprave mnogo čudesa, i na okolnim zubima i slično.
Ako možda budete u situaciji da snimak tog zuba podignete online da vidim, možda uspem da vam kažem šta konkretnije.

Hvala vam na komplimentu, ali slučajno imam par kolega iz generacije koji su stomatolozi u UK, i zaista su dobri, da ne grešim dušu....Kakvi su Britanci, nisam probala....:).
Srdačan pozdrav :).
N.Mia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 02, 2008 6:53 am

Post od N.Mia »

''Tu nastaju nevolje, jer "vađenje" već cementirane metalne nadogradnje može da uzrokuje lom korena; ako to uspe, jako lepo rešenje svega je kočić od estetskih materijala i kruna od bezmetalne keramike, ali sa vrlo pažjivim radom, i mišljenjem/lečenjem parodontologa.''

Miminamama,
veliko veliko hvala na ovako brzom i iscrpnom odgovoru. Koliko sam ja razumela, mozda i postoji sansa da se sivilo izgubi ako se sve uradi ispocetka. Sto cu ja svakako uraditi, jer je krunica poslednji put vracena malo nakrivo, a i bez toga, zelim da se to uradi kako treba. Oduvek :) Posle poslednjeg pokusaja, estetski je izgledalo malo bolje, ali opet nedovoljno dobro sto se tice samog korena, tog metalnog dela i desni.

Cinjenica je da je meni potreban iskusan i strpljiv tehnicar i proteticar. Jer ovo moze jos samo jednom da se popravlja, sledeci put od korena vec nece nista ostati. I kako sada da budem sigurna da sam otisla na pravo mesto i da ce taj stomatolog i tehnicar imati znanje i volju da rese tu inace komplikovanu situaciju na najbolji moguci nacin?

Ako neko od vas moze da mi preporuci nekoga (ili sebe) u Beogradu, molim da mi javi privatnom porukom, ukoliko nije dozvoljena 'reklama' na forumu. Veliko hvala![/quote]
vodolija1202
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 11, 2011 3:05 pm

Re: Modre desni iznad krunice

Post od vodolija1202 »

Radjeno mi je pre 20tak dana 12 vestackih krunica u gornjoj vilici...Odmah po stavljanju krunica imala sam mali otok iznad dvojke i uz pomoc kutije antibiotika je taj otok nestao..posle par dana sam imla nepodnosljiv bol u sedmici i nakon brusenja krunice je taj bol manji ali je i dalje prisutan prilikom zvakanja...Desni iznad prednjih zuba(od trojke do trojke) su modre iako mi iznad ostalih zuba imaju normalnu boju..Moj stomatolog kaze da je potrebno izvesno vreme da to sve dodje na svoje a ja sam jako zabrinuta..Interesuje me,zasto su mi desne modre i da li ce vremenom dobiti zdravu boju i da li je ostala neka posledica na kosti od otoka??? Unapred HVALA!!!
Odgovori