Informacije u vezi PH nalaza?

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: vlada99, moderato

Odgovori
kopaonik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 13, 2010 12:24 pm

Informacije u vezi PH nalaza?

Post od kopaonik »

Postovani,imam 37 godina.Radili mi gastroskopiju i dobio sam Ph nalaz koji glasi:
1.Reprezentativnost biopsijskih uzoraka:"Biopsija polipa duodenuma"
Cetiri biopsijska uzoraka mukoze tankog creva,od kojih dva jasno duodenalnog tipa,pregledana su serijskim presecima.
Strukturne i epitelne promene: Na pojedinim delovima uzoraka duodenuma/tankog creva uocavaju se fokusi jasne adenomatozne proliferacije epitela sa tubularnom organizacijom koji mestimicno se vide samo u superficijalnim delovima mukoze,a veoma retko ispunjavaju i najveci deo mukoze.Uz to i mali delovi tubularnih adenoma mogu se videti neposredno u blizini uzoraka.
2.Reprezentativnost biopsijskih uzoraka:"Biopsija polipa forniksa"
Tri biopsijska uzorka mukoze zeluca fundo-korpusnog tipa koji su pregledani serijskim presecima.
Strukturne i epitelne promene: Povrsni nivoi gastricne mukoze pokazuju adenomatoznu promenu epitela sa delom tubularnom organizacijom,mestimicno samo zaravnjenim podrucjima displastince mukoze,kao i prisustvom cisticne mikrodilatacije zlezdanih lumena korpusnih zlezdanih formacija u okolini.Deo adenomatoznog epitela se vidi i unutar glandularnog epitela,tako da se stice utisak da je adenomatozna proliferacija prisutna u povrsnim delovima mukoze iznad polipa cisticno promenjenih zlezda fundusa.
PHDG/Zakljucak
1.Adenoma tubulare duodeni
Dysplasia epithelialis levis (gradus I-II)
Dijagnosticka kategorija inflamacije:Nekategorizovani/nespecificni tip
*Inflamatorna inflitracija: Celularnost: +
*Aktivnost inflamacije: +
*Atrofija: 0
*Mikroorganizmi: Nisu vidjeni
*Epitelna kategorija: III (nisko-stepena displazija)
2.Fundic gland cyst polyp.
Dysplasia epithelialis levis (gradus I) focalis ad superficiem.
Molim vas da mi protumacite dati nalaz.
Hvala!
Odgovori