trazim drugo misljenje..

Mesto za sva Vaša pitanja o zubima, oralnoj higijeni, prevenciji, negi zuba, desni i usne duplje. Prepoznavanje problema, dijagnostika i saveti o lečenju.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
LUX
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 04, 2007 11:00 am

trazim drugo misljenje..

Post od LUX »

dugo sam isao u jednu ordinaciju i bio zadovoljan koliko je to moguce biti kod zubara :) medjutim proslo je par godina kako ne odoh (ubedjujem sebe da je to zbog nedostatka vremena), a jeste mi malo daleko, pa sam otisao do zubara koji mi je u blizini da saniram neki vidljiv kvar i da se prebacim kod njega ako bude ok.. elem, nisam zadovoljan tim zubarom, svakako cu se vratiti kod proverenih, izmedju ostalog, jer mi je rekao da ne obracam paznju na parce njegove plombe koje mi je sutradan ispalo (ako je bio visak, zasto on to nije uklonio?), no da ne idem dalje u off-topic, u procesu sam snimio celu vilicu, jer sam predpostavljao da ima jos stosta kod mene da se radi, a to mi je i potvrdjeno, no najvaznije je da je zubar na snimku koji saljem uocio jedan zub koji me ne boli, izvadjen je zivac davno, ali ima neki proces na korenu i jedino resenje je da se izvadi... rec je o petici gore levo, pa mi recite sta mislite o tome i ako uocite jos nesto interesantno sto ce vesto oko lako videti na snimku, cisto da upoznam bolje svoje zube..
Slika
klik na sliku za prikaz vece
hvala unapred i pozdrav!
milanche_srb
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 5:55 pm

Re: trazim drugo misljenje..

Post od milanche_srb »

Zaista se jako slabo vidi na snimku, a za vas odgovor je vazno da se uoci obim procesa. U svakom slucaju vadjenje nije uvek i jedino resenje, nego pokusajte da se javite oralnom hirurgu da vidi da li moze da se uradi apikotomija (hirursko uklanjanje procesa i vrha korena) sto bi vam spasilo zub.
Dr Milan Ivanovic
specijalista maksilofacijalne hirurgije
LUX
Novi član
Novi član

Post od LUX »

predpostavljam da bi se bolje videlo na nekom zasebnom snimku tog zuba.. verovatno ce mi to i snimiti kad odem do ordinacije... a gledah sad sta je apikotomija, znaci "na zaobilazan nacin" bio bi uklonjen deo korena, a ostatak korena i zub ne bi bili dirani... je l' to po ovom snimku najbolji moguci slucaj ili postoji i sansa da se proces leci kroz kanal korena ili mozda cak prodjem i bez potrebe za bilo kakvim lecnjem.. heh, bas sam optimista.. :)
LUX
Novi član
Novi član

Post od LUX »

znachi nista vise vredno pomena se ne vidi na mom snimku.. a ja mislio da ce neko uociti vanzemaljski implant.. :) ...kad je vec postavljena slika, da pitam jos nesto.. je l' mi ono umnjak skroz gore levo? (gore desno na snimku) ..secam se da mi je, gledajuci ovakav snimak pre 10-ak godina, doktorka usputno rekla da mi umnjaci rastu skoro horizontalno (tada josh nisu bili blizu izbijanja) i da ce to verovatno biti problem kasnije.. gornji desni umnjak znam da mi je izvadjen, jer je izbio na povrsinu, ali nije nicemu sluzio (nije bio u kontaktu s donjom vilicom), pa se pokvario... a zanima me sad ovo gore levo, ako je umnjak - da li je nesto problematicno, pa ako budem isao na taj apik.. hirurski zahvat, da resim i to u isto vreme..?
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

Post od studentbgd »

6 gore desno - ako je plomba a ne okluzalni naslon koji se vezuje za krunicu na petici onda je presiroka i treba da se menja tj. neadekvatna

4 gore desno - treba proveriti klinici ja na snimku ne vidim koren uopste

1 gore desno - karijes mezijalno

3 gore levo - presiroka plomba treba da se zameni i uradi adekvatna

4 gore levo - takodje presiroka plomba

5 gore levo - krunica na nadogradnji ali se punjenje jako slabo vidi. Apikalno se vidi nesto ali ne bi smeo da kazem 100% sta je dok se ne napravi mali snimak

6 gore levo - siroka plomba ispod se nadzire karijes zrela za zamenu

7 gore levo - presiroka plomba , sekundarni karijes zrela za zamenu

8 gore levo - impaktiran umnjak. Licno ga ne bi dirao dok ne napravi problem. I ako neki drugi kazu drugacije

7 i 6 dole levo - presiroke plombe treba da se postave adekvatne

Toliko od mene :)
Doktor stomatologije....ali nick ostaje :)
tajchi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 11:33 pm

Post od tajchi »

Meni se cini da bi ta osmica mogla napolje,jer izrasti pravilno nece,a moze krenuti da gura sedmicu,pa dzep,pa problem,nikakva korist od nje sem moguceg problema,naravno uvek posavejtujte sa sa svoji stomatologom. I jos da dodam mislim da na obe jedinice nije karijes vec kompozitna plomba(suvise lep i pravilan oblik a intezitet nije bas kao karijes),zato postoji i klinicki pregled,da se ne gata,rdg je uvek samo pomocno sredstvo,pa cete to opet najbolje sa vasim stomatologom,ali evo kada vec detaljisemo ,mislim da postoji karijes dole desno petica distalna povrsina.Od zuba koji ste pomenuli mislim da nece ostati bog zna sta posle apikotomije,i da u vratnom delu postoji karijes ispod krunice,i jos jedna bitna stvar,moj iskreni savet je da promenite plombe koje su predimenzionirane jer ce vam samo napredovati vec postojeca parodontopatija .Naravno redovno ciscenje kamenca i kontrola ,pravilno pranje zuba,interdentalne cetkice i nazalost znam da sve ovo kosta ali vec ste izgubili neke zube,a cim se poremeti medjuzubni odnos eto naginjanja zuba i uslova za zadrzavanje hrane i parodontopatiju.
LUX
Novi član
Novi član

Post od LUX »

isprepadaste me s tom paradontopatijom.. tja, od zuba sam, osim umnjaka sto je kod mene genetski predodredjeno, izgubio samo taj jedan u osnovnoj koji je "nadoknadjen" tako sto su drugi popunili njegovo mesto.. ali izgleda nece na tome ostati.. :(
...a prevelike plombe su me uvek nervirale.. mislim da su te jos iz davnih vremena "drzavne stomatologije" ..imao sam (sto je srecom promenjeno) i jednu plombu koja je povezivala dva zuba sto mi je skroz onemogucavalo "floss-iranje".. videcu to sve da zamenim, ionako sam planirao da polako izbacujem amalgam...
..dole desno petica - vidim na sta mislite.. nisam dosad primecivao problem, ali danas dok sam jeo bademe osetio bih bol tu negde pri jachem pritisku, mozda je to to.. potvrdjujem da je na kechevima kompozitna plomba.. to sam upravo radio kod pomenutog zubara...
jos jedno pitanje, ako budem morao vaditi pomenutu peticu da li postoji teoretska sansa da se 6-ica i 7-ica nekakvom protezom pomere na njeno mesto paralelno umesto da se nagnu, a da onda 8-ica u dobijenom prostoru ipak skrene na pravu stranu i normalno izraste... ili tako nesto ni u teoriji..
tajchi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Avg 13, 2006 11:33 pm

Post od tajchi »

Za parodontopatiju se ne trebate nista prepadati,dobra higijena i redovno ciscenje zuba kod stomatologa (2x godisnje sa obaveznim poliranjem)i to se moze drzati pod kontrolom.Za izgubljene zube ja uracunala i ovaj u gornjoj vilici:).Nego sto se tice vaseg pitanja, postoji sansa da se ortodonskim aparatom izvuce umnjak i pomere zubi u prazan prostor,ali cete svakako morati naci ortodonta pa se posavetovati,da li je u vasem slucaju to moguce i na koji nacin.Najcesce se uzmu otisci zuba obe vilice,izliju gipsani modeli,vrse se merenja,tumaci snimak i donosi odluka.Posto nisam ortodont nista preciznije vam ne mogu reci.
Odgovori