Mom tati je u januaru ove godine dijagnostikovan rak prostate, PSA vrednost je bila 6, ima 68 godina i generalno je odličnog zdravlja. Izvinjavam se jer mi nisu dostupni rezultati biopsije, ali urolog mu je rekao da ima "najblaže ćelije" i da nije preterano zabrinut....(?) Pre 2 nedelje moj otac je bio na scintigrafiji kostiju (CT skener) i rezultati su potvrdili da ima promena na kičmi i pubičnoj kosti, ali nisu mogli da utvrde etiologiju ovih promena. Rekli su, može biti sekundarni depozit, ali može biti i neki drugi razlog. Predložili su rendgen karličnih kostiju.
Moje pitanje je, kao laik, zaista ne razumem zašto bi RTG mogao da otkrije nešto više nego CT (??) Takođe, da je bolest uznapredovala, zar PSA vrednost ne bi bila mnogo veća? Treće, da li bi možda neka druga dijagnostička metoda (MRI) mogla da utvrdi sa boljom preciznošću o kakvim promenama se radi? Pitam sve ovo zato što tata namerava da ode kod svog urologa tek u junu sa CT rezultatima a uskoro i sa RTG rezultatima (u junu ima regularni termin kod urologa), međutim ovo je po meni suviše kasno u slučaju da mu je potrebna dodatna terapija osim anti-hormonskih inekcija koje sada prima svaka tri meseca. Izvinite što sam možda konfuzna, ali ovo nam je sve novo, a želela bih da tati dam najbolji mogući savet da bi primio pravovremenu terapiju. Zahvaljujem se!
Rak prostate
Re: Rak prostate
Dopuna (CT scan):
Misljenje:
Scintigrafski detektabilni fokusi patoloske hiperfiksacije u projekciji
gornjeg ramusa desne pubicne kosti sto moze odgovarati postojanju
sekundarnog depozita ali se apsolutno ni druga etiologija ne iskljucuje.
Fokus patoloske hiperfiksacije u nivou VL5 moze odgovarati osteoblastnoj
reakciji u sklopu degenerativnih promena ali se ni druga etiologija ne
iskljucuje (eventualni sekundarni depozit). Savetuje se dopuna nalaza
RTG snimkom karlice lumbalnog segmenta kicmenog stuba u cilju
utvrdjivanja etiologije opisanih promena.
Misljenje:
Scintigrafski detektabilni fokusi patoloske hiperfiksacije u projekciji
gornjeg ramusa desne pubicne kosti sto moze odgovarati postojanju
sekundarnog depozita ali se apsolutno ni druga etiologija ne iskljucuje.
Fokus patoloske hiperfiksacije u nivou VL5 moze odgovarati osteoblastnoj
reakciji u sklopu degenerativnih promena ali se ni druga etiologija ne
iskljucuje (eventualni sekundarni depozit). Savetuje se dopuna nalaza
RTG snimkom karlice lumbalnog segmenta kicmenog stuba u cilju
utvrdjivanja etiologije opisanih promena.